Sinuciderea lui Robin Williams şi legătura dintre comedie şi depresie: sunt comicii mai predispuşi la depresie şi de ce?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robin Williams a murit prin asfixiere cauzată prin spânzurare, trupul lui neînsufleţit fiind descoperit pe 11 august în locuinţa sa din California FOTO Reuters
Robin Williams a murit prin asfixiere cauzată prin spânzurare, trupul lui neînsufleţit fiind descoperit pe 11 august în locuinţa sa din California FOTO Reuters

După moartea bizară  a lui Robin Williams, Ian Youngs, jurnalist de artă la BBC News, analizează legătura dintre comedie şi depresie: sunt comicii mai predispuşi la depresie şi de ce?

„Nu trebuie să fii un geniu ca să-ţi dai seama că, de obicei, comedianţii sunt puţin nebuni”. Acestea sunt cuvintele cu care actriţa Susan Murray a răspuns, la începutul acestui an, la un studiu academic ce încearcă să demonstreze că actorii de comedie au comportamente psihologice neobişnuite, care au legătură cu psihozele.

Numai anumite persoane pot să se facă de râs în public. Dar există o diferenţă între a fi un pic dus şi a suferi propriu zis de o boală mintală. 

În orice caz, de-a lungul timpului, s-a înrădăcinat ideea că, de fapt,  comedianţii sunt nişte inşi cu suflete chinuite, care spun glume doar ca să scape de proprii demoni lăuntrici.

Cândva, Kenneth Williams spunea: „Cu siguranţă, eu nu m-aş putea socoti un ins fericit. Toţi actorii de comedie pe care i-am cunoscut erau maniaco-depresivi. Însă ei ascundeau această faţă a personalităţii lor”.

Tony Hancock şi-a luat, de asemenea viaţa. Spike Milligan a suferit o profundă depresie şi a publicat o carte intitulată „Depresia. Cum să-i supravieţuieşti”.

Peter Cook, John Cleese, Ruby Wax, Jack Dee, Caroline Aherne şi David Walliams se află, de asemenea, printre cei care au făcut mărturisiri despre tulburările lor sufleteşti.

În 2006, Stephen Fry, care suferea de o tulburare bipolară, a prezentat un documentar TV intitulat „Viaţa secretă a depresivilor maniacali” Anul trecut, el a dezvăluit că, în 2012, a încercat să se sinucidă. „ Când lucram la QI, erau momente când râdeam în hohote, dar în interiorul meu îmi repetam că vreau să mor”.

Robin Williams a fost de asemenea diagnosticat cu tulburare bipolară, care afectează grav stările de spirit: sunt oameni care trec de la faze de fericire extremă şi creativitate, la depresii severe, devastatoare.

„În rândul profesiilor creative, acestea sunt foarte frecvente”, spune producătorul de comedii şi interpretul John Llyod., care a făcut serialele TV „QI” şi „Blackadder”.

„Oamenii extremi”

 „ Există o incidenţă foarte ridicată a tulburărilor bipolare, mai spune Llyod. Asta fiindcă persoanele stabile emoţional cred că lumea este bună aşa cum este. Deci ei nu au nici o motivaţie pesrsonală ca să o schimbe.  Dar persoanele creative nu cred la fel. Cei care vor să schimbe lumea suferă mult din pricina asta”.

Llyod adaugă că aceştia sunt mult mai susceptibili să atingă nişte extreme ale personalităţii, pentru că ei înşişi sunt „oameni extremi”.

„Robin Williams a fost un geniu total şi a muncit enorm. Nu poţi face asta dacă esti mereu deprimat. Ai putea-o face doar dacă eşti bipolar şi ai explozii teribile de creativitate. Dar există un preţ pentru tot. De multe ori, şi ştiu asta ca producător de televiziune, după ce termini un serial în care ai investit zilnic adrenalină, din clipa în care te linişteşti, constaţi că, de fapt, eşti la pământ. Un adevărat chin”.

Personalităţi neobişnuite

În luna ianuarie, academicienii de la Universitatea Oxford au publicat rezultatele unei cercetări asupra psihologiei comedianţilor (la care a răspuns şi Susan Murray).

Profesorul Gordon Claridge, de la departamentul de Psihologie Experimentală al Universităţii din Oxford, a studiat chestionarelele de personalitate completate de 523 de actori de comedie (404 bărbaţi şi 119 femei) din Marea Britanie, Statele Unite şi Australia. „Am descoperit că actorii de comedie au, de obicei, un fel de pesonalitate destul de neobişnuită, care e deseori contradictorie, spune profesorul Claridge. Pe de o parte, ei sunt destul de introvertiţi, depresivi, adeseori schzoizi s-ar putea spune. Pe de altă parte, ei sunt extrovertiţi şi maniacali. Acesta este un profil neobişnuit. (…) Este foarte posibil ca partea extrovertită a comediei să aibă de-a face cu chetiunea  depresiei. Desigur, asta nu e valabil pentru toţi actorii de comedie”.

„Când zeii te dăruiesc cu talent , există un preţ care trebuie plătit”

Nu orice actor de comedie are necazuri iar depresia este departe de a fi o particularitate a firilor creatoare. Depresia ucide cu precădere bărbaţi cu vârste între 20 şi 49 de ani, în Marea Britanie, arată Campania Împotiva Traiului Greu. Aceasta atinge toate păturile sociale.

Doctorul Nick Maguire, senior-lector în psihologie clinică la Universitatea din Southampton, crede că ar putea exista o legătură între depresie şi comedie, dar „cu siguranţă nu una foarte puternică”. Cu toate acestea, el spune că oameni diferiţi au diferite moduri de a face faţă provocărilor de tot felul. El explică: „Adesea, oamenii se izolează. O altă cale de a reduce temporar impactul cu aceste emoţii este de a-i face pe oameni să râdă, a-i face să-ţi semene. Din păcate, eliberarea poate fi foarte scurtă. Este foarte bună cât timp se întâmplă, dar după ce te întorci acasă ce mai e de făcut?”

În public, Robin Williams a părut întotdeuna a fi un înţelept sclipitor, care nu dorea decât să-i facă pe oameni să râdă. Nu a ascuns problemele pe care le avea cu alcoolul şi cu eşecurile în căsătorie, dar a fost mai precaut când venea vorba despre accesele sale de anxietate în timpul interviurilor. Încerca să privească doar partea luminoasă a lucrurilor. „De fiecare dată când eşti deprimat, comedia este menită să te ajute să-şi muţi fundul din supărare”, declara el pentru „The Guardian” în 1996.

Terry Gilliam, care a regizat „Regele pescar”, filmul cu care Williams a câştigat „Globul de Aur”, a afirmat că talentul comic al starului a fost „un miracol”, dar că, în acelaşi timp, un asemenea dar „nu vine din neant” . „Când zeii te dăruiesc cu un talent ca şi cel al lui Robin, există un preţ care trebuie plătit, a declarat starul Monty Python pentru BBC. Talentul acesta vine din nişte  probleme lăuntrice, dintr-o preocupare majoră, din tot felul de temeri. Cu toate acestea, el poate canaliza toate aceste lucruri acele lucruri şi le poate transforma în aur”.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite