Jumătatea mai frumoasă ţine socoteala-n casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jumătate dintre români recunosc că femeile sunt cele care administrează banii familiei
Jumătate dintre români recunosc că femeile sunt cele care administrează banii familiei

Un studiu recent spulberă mitul conform căruia femeile sunt mai cheltuitoare decât bărbaţii şi arată că româncele sunt, de fapt, cele care ţin evidenţa finanţelor casei.

Haine, pantofi, cosmetice, tratamente de înfrumuseţare, produse pentru casă, lucruri pentru copii... Lista de cumpărături a unei femei poate fi infinită, iar goana prin magazine poate dura la nesfârşit. De aceea s-a şi împământenit ideea că femeile sunt mai cheltuitoare decât bărbaţii. Oamenii de ştiinţă au găsit chiar şi explicaţia biologică pentru excesele lor.

Rezultatele unui studiu efectuat de cercetătorii britanici din cadrul Universităţii Hertfordshire au arătat că femeile resimt un impuls puternic de a merge la cumpărături atunci când se află în perioada fertilă, mai exact în intervalul cuprins între cea de-a 13-a şi cea de-a 21-a zi a ovulaţiei. Cercetătorii au constatat că, dincolo de faptul că aruncă banii pe tot felul de lucruri, femeile care au luat parte la studiu nu s-au declarat mulţumite de cumpărături, ceea ce demonstrează că, sub influenţa hormonilor, femeile fac alegeri neinspirate.

Cumpără mai mult, dar cheltuiesc mai puţin

Specialiştii spun însă că, deşi dau banii pe mărunţişuri, femeile nu pot fi considerate mai cheltuitoare decât bărbaţii. De fapt, femeile doar cumpără mai multe lucruri. „În cazul femeilor şi al bărbaţilor, este vorba despre registre de consum diferite. De exemplu, femeile sunt cele care cumpără produse alimentare, de întreţinere a locuinţei sau haine pentru copii. În schimb, bărbaţii fac investiţii mai mari, de genul maşinilor", explică sociologul Alfred Bulai.

Un studiu realizat în Marea Britanie demonstrează că femeile sunt mai puţin cheltuitoare decât se credea şi că ştiu de cele mai multe ori exact de ce finanţe dispune familia. Sondajul arată că 57% din femei ştiu exact care este bugetul familial lunar şi când trebuie plătite facturile, în timp ce doar 54% din bărbaţi dispun de toate aceste informaţii.

Un studiu efectuat în perioada 6-12 septembrie 2012 în România arată că şi în familiile noastre femeile sunt cel mai adesea „contabilii casei". Conform rezultatelor studiului iVox „Cine se ocupă de finanţe în casa ta?", realizat online la cererea KRUK International, jumătate dintre români declară că evidenţa bugetului este ţinută de femei. Prin comparaţie, 29% din români au menţionat că administrarea banilor cade în sarcina bărbatului, în timp ce 24% din aceştia sunt persoane care locuiesc singure şi îşi calculează bugetul individual.

Datele mai arată că majoritatea respondenţilor (44%) îşi evaluează bugetele personale cu o frecvenţă lunară, iar aproape un sfert au menţionat că îşi calculează săptămânal sau zilnic veniturile şi cheltuielile. Aproximativ un sfert dintre români nu îşi calculează deloc bugetul. În ceea ce priveşte raportul dintre venituri şi cheltuieli, jumătate dintre români spun că termină luna în curs „pe zero". Doar 20% reuşesc să economisească, în timp ce 30% din respondenţi se împrumută constant. Când sunt puşi în situaţia unui buget limitat, cei mai mulţi dintre români aleg să diminueze sumele destinate timpului liber - o treime dintre ei, sau sumele destinate cadourilor şi concediilor - 27%.

„Pe parcursul lunii, soţia mea scrie pe un carneţel ce cumpărături ar vrea să facem atunci când luăm salariul. În ziua de salariu, în funcţie de câţi bani ne mai rămân, după ce achităm facturile, mai adaugă sau mai taie de pe listă unele lucruri. Din acest motiv, mi se pare mult mai practic ca ea să se ocupe de administrarea banilor la noi în familie", spune Mihai Petru (35 de ani), din Bacău.   

Listele de mână, încă la modă

Carneţelul sau listele scrise de mână sunt, conform studiului iVox, metodele preferate de români pentru administrarea bugetelor. Aproximativ 50% din cei chestionaţi apelează la această metodă, în timp ce mai puţin de  40% îşi ţin socotelile casei în minte şi aproximativ 10% folosesc calculatorul. Doar 4% din respondenţi apelează la aplicaţii pe internet sau pe telefonul mobil pentru a-şi administra bugetul personal sau al familiei.

„Toate familiile au nevoie de o planificare riguroasă a veniturilor şi cheltuielilor, pentru o viaţă financiară sănătoasă. În România, aplicaţiile pe internet sau pe telefonul mobil pentru calcularea bugetelor personale sunt încă la început, dar prind teren deoarece tot mai mulţi români îşi dau seama de utilitatea lor", susţine Sandu Băbăşan, manager al companiei care a dezvoltat aplicaţia CashControl.

"Pe parcursul lunii, soţia mea scrie pe un carneţel ce cumpărături ar vrea să facem atunci când luăm salariul. În ziua de salariu, după ce achităm facturile, mai adaugă sau mai taie de pe listă unele lucruri.''
Mihai Petru 35 de ani, Bacău

"Femeile sunt cele care cumpără produse alimentare, de întreţinere a locuinţei sau haine pentru copii. În schimb, bărbaţii fac investiţii mai mari, de genul maşinilor.''
Alfred Bulai sociolog

i
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite