Iaurtul natural, aliment viu cu proprietăţi de medicament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai sănătos iaurt este cel fără adaosuri Dacă despre un măr pe zi se spune că ţine doctorul departe de casă, acelaşi lucru se poate spune şi despre iaurt. Considerat de

Cel mai sănătos iaurt este cel fără adaosuri

Dacă despre un măr pe zi se spune că ţine doctorul departe de casă, acelaşi lucru se poate spune şi despre iaurt. Considerat de specialişti un aliment-medicament, iaurtul natural are efecte extrem de benefice asupra organismului, cu condiţia să aibă anumite calităţi. Ce trebuie să conţină un iaurt de calitate, ce beneficii poate avea asupra sănătăţii şi cum trebuie combinat cu alte alimente, ne-a explicat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

Iaurtul este un aliment viu - probiotic - rezultat din fermentarea produsă de diferite tulpini de lactobacili, bacterii "prietenoase" organismului, în special intestinului. Din acest motiv, iaurtul nu trebuie sterilizat termic pentru a fi consumat. Deoarece este un aliment viu, nutraceutic (aliment-medicament - n.r.), iaurtul are un termen de valabilitate scurt, de maximum două-trei săptămâni. "Este o excelentă sursă de calciu, un imunomodulator excelent (reglează imunitatea) şi, nu în ultimul rând, o sursă de proteine cu valoare ridicată", susţine prof. Mencinicopschi.

Bacteriile prezente în mod obişnuit în intestin produc substanţe necesare organismului, cum este spre exemplu vitamina K, menţin aciditatea normală, reglează tranzitul alimentelor prin intestin, previn infecţiile şi dezechilibrele intestinale. Prin consumul de iaurt natural, care conţine bacterii vii (Lactobacillus bulgaricus şi Streptococus termophylus, Bifidus essensis), flora bacteriană intestinală are numai de câştigat. Avantajul iaurtului este acela că poate fi consumat şi de cei care suferă de intoleranţă la lactoză (un zahăr prezent în mod natural în lapte). "Deoarece este un produs fermentat, iaurtul nu mai conţine lactoză - zahărul din lapte care creează intoleranţă - mai ales adulţilor, explică prof. Mencinicopschi, aceasta fiind transformată în glucoză şi galactoză (alte tipuri de zaharuri - n.r.)", afirmă specialistul. Totuşi, înainte de a consuma iaurt, este bine ca aceia care suferă de intoleranţă la lactoză să-şi testeze sensibilitatea la acest produs, deoarece există cazuri când nici iaurtul nu poate fi tolerat.

"Cel mai sănătos este iaurtul fără adaosuri de zahăr, de fructe, de arome de fructe, de lapte praf, fără alte adaosuri de îngroşare, cum ar fi amidonuri modificate, gelifianţi (gelatină, pectine), coloranţi, conservanţi, pe scurt E-uri. Specialistul român este de părere că iaurturile ideale pentru consum sunt cele cu coagul nespart (închegate), deoarece cele cu coagulul spart (cum sunt spre exemplu iaurturile de băut), deşi sunt mai gustoase, sunt absorbite prea repede din intestin.

Zerul este de asemenea o sursă excepţională de lactoză naturală, acid lactic care rezultă din fermentaţie (acesta este conservantul ideal natural), sursă de macro şi micro elemente, dar şi de proteine hepatoprotectoare (care protejază ficatul - n.r.) cu sulf.

O combinaţie ideală: dressing pentru salate

Pentru ca organismul să beneficieze cât mai mult de virtuţiile iaurtului, este bine ca acesta să nu fie combinat cu nimic (pâine sau verdeţuri) şi să fie consumat înainte de masă sau dimineaţa, pe stomacul gol, dacă este tolerat astfel.

O combinaţie ideală este şi cea cu salate de legume sau fructe proaspete (foto). În Orient se foloseşte iaurt peste salata de legume sau fructe. Vitamina C stimulează absorbţia calciului din intestin.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite