Secretarul de stat al SUA promite sprijin pentru Lituania pe fondul crizei relaţiilor cu China
0Anthony Blinken a discutat cu Ingrida Shimonyte despre rapoartele care arată că China nu oferă exportatorilor lituanieni posibilitatea de a legaliza mărfurile livrate în RPC, după deschiderea unei reprezentanţe a Taiwanului.
Secretarul de stat al SUA Anthony Blinken a purtat marţi o conversaţie telefonică cu prim-ministrul lituanian Ingrida Simonyte şi a promis sprijin pentru Vilnius pe fondul crizei din relaţiile dintre Lituania şi China, se arată într-o declaraţie scrisă difuzată de şeful serviciului de presă al Departamentului de Stat, Ned Price.
„Secretarul de stat a subliniat solidaritatea puternică a Statelor Unite cu aliatul său NATO şi partenerul UE Lituania, care se confruntă cu provocări geopolitice pentru stabilitatea regională, securitate şi prosperitate economică”, se arată în document.
După cum se subliniază în text, Blinken a discutat cu Shimonyte despre faptul că RPC nu oferă exportatorilor lituanieni posibilitatea de a legaliza mărfurile livrate în RPC după ce în Lituania a fost deschisă o reprezentanţă a Taiwanului. „Secretarul de stat a subliniat că astfel de măsuri ar provoca serioase îngrijorări, inclusiv în ceea ce priveşte practicile comerciale internaţionale, şi par să reprezinte o formă de constrângere economică”, se arată în comunicat.
În acest sens, şeful diplomaţiei americane a promis că „va lucra cu ţări care împărtăşesc acelaşi punct de vedere pentru a se opune comportamentului diplomatic şi economic al RPC, care vizează constrângerea”.
Criza în relaţiile cu China
Relaţiile lituano-chineze sunt în criză din cauza deschiderii, pe 18 noiembrie, a unei reprezentanţe a Taiwanului la Vilnius. În august, China, opunându-se unui oficiu cu acest nume (Beijing acceptă doar termenul de oficiu reprezentativ al Taipei), şi-a rechemat ambasadorul de la Vilnius şi a cerut Lituaniei să facă acelaşi lucru. Ambasadorul Lituaniei a fost rechemat în septembrie. Pe 21 noiembrie, guvernul RPC a decis să reducă relaţiile diplomatice cu Lituania la nivelul de însărcinat cu afaceri, iar pe 26 noiembrie a trimis Lituaniei o notă privind schimbarea statutului misiunii diplomatice chineze la Vilnius de la ambasada la reprezentanţă a RPC.
Beijingul a folosit, de asemenea, pârghii economice: a suspendat transportul feroviar de marfă către Lituania, a redus limita de credit pentru întreprinderile lituaniene care operează pe piaţa chineză şi a suspendat eliberarea permiselor de export de alimente. La începutul lunii decembrie, RPC a şters în general Lituania ca stat din baza de date a sistemului său vamal. Drept urmare, exportatorii lituanieni nu pot legaliza mărfurile livrate în China.
Taiwanul este condus de propria sa administraţie din 1949, când rămăşiţele forţelor Kuomintang conduse de Chiang Kai-shek (1887-1975) s-au refugiat pe insulă după ce au fost înfrânte în războiul civil chinez. De atunci, Taiwan a păstrat steagul şi alte atribute ale fostei Republici Chineze, care existau pe continent înainte de venirea comuniştilor la putere. Potrivit poziţiei oficiale a RPC, susţinută de majoritatea ţărilor, inclusiv Rusia, insula este considerată una dintre provinciile chineze.