Proamerican sau proeuropean?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
98

Întrebarea din titlu a fost generată de preocuparea celor ce văd în clătinarea pasageră, a unor structuri multinaţionale, doar necesitatea de a fi obligaţi să alegem între partenerul strategic de peste Ocean şi alinierea noastră, se pare necondiţionată, la exigenţele berlineze pentru comunitatea europeană, chiar dacă la ultimul summit al UE, în fotografia de familie, şeful statului român era în primul rând, iar cancelarul german pe cel secund.

Inteligenţa dezirabilă a clasei politice româneşti impune totuşi menţinerea complementarităţii prezenţelor ţării noastre atât în cea mai puternică alianţă politico-militară din lume - în care cooperarea specială, pe plan militar, cu SUA, compensează inabilităţi pragmatice pe planurile relaţiilor bilaterale politice şi economice -, cât şi în comunitatea democraţiilor europene, chiar dacă după Brexit, la Bruxelles există perspectiva ca deciziiile de interes comun să vină formulate de la Berlin., şi adoptate apoi cu o mimată unanimitate. 

Incontestabil, una este percepţia la nivelul mioritic oficial, alta la cel al conaţionalilor de rând, pământeni simpli, care totuşi nu se lasă păcăliţi de preţioasele ridicole ale ultimului sfert de veac, aceşti majoritari compatrioţi nefiind cei ce au vândut, mai pe nimic, importante bogăţii naţionale, precum cele livrate unor investitori austrieci, nici nu au pupat, scuzaţi expresia, vorba vine, condurul cancelarului german, nici nu au făcut umili coadă la ambasada Unchiului Sam, nici nu fac frumos la Putin şi nici nu au consemn aparte de la purtătorii de cipilici, la Masa Tăcerii, toţi cei înşiruiţi, în această frază luând act de o obedienţă, pe malurile dâmboviţene, care le-a convenit şi au acţionat în consecinţă. 

Asta deşi nu ar trebui să trăim în lumi paralele, una a celor care fac profit, alta a celor care trăiesc cu privirea în pământ, de un sfert de veac. 

A fi un bun român nu înseamnă o contradicţie, în termeni, cu opţiunea de a fi proamerican şi proeuropean, pentru că aici este vorba de identităţi ce au drept valori comune libertatea, egalitatea, democraţia consolidată, economia funcţională, prosperitatea unei societăţi în care cetăţenii îşi respectă instituţiile naţionale. 

A fi bun conducător român este o altă poveste, fără un final fericit, în ultimii 25 de ani, într-un fel istoria repetându-se, cu ceea ce a fost înainte de 1989, în sensul că nici comunicatele nici alocuţiunile mioriticilor lideri nu oferă milioanelor de alegători ai lor decât simple mesaje, mai degrabă orientative, decât relevante, privind deciziile concrete luate la summit-urile periodice ale NATO şi UE. 

Pentru cei ce sunt doar proamericani sunt întrebări fireşti, momentan fără răspunsuri oficiale: 1) De ce preşedintele SUA nu a vizitat, în ultimii opt ani, România? 2) De ce investiţiile americane sunt o rara avis pe tărâmurile noastre? 3) De ce crede Departamentul de Stat, că ambasadorii americani în cele două state româneşti pot avea declaraţii nesancţionabile de opinia publică a europenilor care trăiesc în teritoriile azi divizate ale României interbelice? Pare că lipseşte ceva... 

Pentru cei ce sunt doar proeuropeni există interogaţii justificate, precum: 1) Retragerea Marii Britanii din UE şi posibilitatea alegerii unui preşedinte american relativ izolaţionist reinstituie dominanţa Germaniei reunificate asupra unei Europe tot mai dezarticulate? 2) Cui foloseşte atât negarea consolidării grupurilor de state, în arealul geopolitic european, cu efecte asupra coeziunii tot mai firave a ţărilor membre ale UE, cât şi absenţa unor proiecte concrete de bunăstare pentru europeni, preferate fiind proiectele vizând stabilizarea fluxului de migranţi? 3) De ce statele de la frontiera de est a comunităţii europene par a fi tratate, cel puţin cele din sud, ca fiind de categoria a treia, deşi simt cel mai tare demagogia ofixcialilor europeni, care le vizitează doar pentru a le informa ce au decis Berlinul şi Parisul? Pare că lipseşte ceva... 

Un schimb de opinii, dinamic, pe alocuri cu exprimarea unor idei divergente, am iniţiat cu un universitar care poate fi acuzat că citeşte prea mult, scrie deranjând pe posesorii unor prejudecăţi la modă şi vrea mai rapid promovarea valorilor reale, în societatea românească. 

Dreptul la liberă exprimare, ca exerciţiu de comunicare democratică cu conaţionalul Marius Văcărelu a fost, pe alocuri, ca un foc de artificii, din care am reprodus doar câteva fulgere cerebrale, dialogul integral fiind inserat în imaginile video de la finalul acestor simple rânduri. 

image

MARIUS VĂCĂRELU: 

@ Când ai doar două mari partide într-o ţară, există un antrenament diferit a celor care sunt potenţiali lideri. @ PR-ul politic nu poate exista în absenţa unei realităţi. @ Sunt situaţii când partidele sunt tot mai osificate la nivel mondial. @ Ideea de a fi elegant în politică ţine şi de un exemplu pe care trebuie să îl dăm celorlalţi oamenii Noi trebuie să fim în permanenţă eleganţi şi trebuie să spunem adevărul fără să jignim. @ Sunt foarte mulţi oameni care cred în conspiraţii, dar în secolul 21 acestea se pot face la un nivel mai rafinat decât pot crede unii. Conspiraţia înseamnă ca două sau mai multe părţi să întreprindă ceva negativ referitor la altă parte, concomitent cu folosirea unor cuvinte foarte plăcute, ca să îi adoarme acesteia vigilenţa. @ Când statele au probleme dau vina pe străini, @ Un sondaj de opinie surprinde o imagine, dar nu cunoşti raţionamentele din spate. @ Nu cred că unul dintre cei doi candidaţi prezidenţiali, din SUA, va avea două mandate, ci doar unul singur. @ Cred că perioada  următorilor patru ani va fi una de tranziţie, pentru partidul democrat şi cel republican, din SUA. @ Al treilea candidat prezidenţial din SUA indică faptul că mulţi americani nu mai vor familii osificate în viaţa politică de peste Ocean. @ Oamenii au nevoie de rezultate, în clipa de faţă. @ La noi se acţionează încă haotic în economie. @ Statul rus a proiectat forţa sa militară şi din perspectiva luptei de putere din interiorul Federaţiei Ruse. @ Dacă ai pace poţi să gândeşti, cu echilibru şi eleganţă la o relaţie corectă cu toată lumea. Evident, având anumite valori, @ Noi nu avem, în ţara noastră, nici măcar instituţii de studiere ale propriilor noştri vecini. @ Avem nevoie de echilibru şi la nivel guvernamental şi la nivelul societăţii. @ Proamerican sau proeuropean? Nu. Român.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite