Obama aruncă pisica în altă curte: Congresul ştia de programul de spionaj şi chiar a aprobat unele operaţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O serie de documente interne declasificate miercuri demonstrează că membrii Congresului SUA ştiau de operaţiunile de colectare de informaţii desfăşurate de Agenţia Naţională de Securitate, care au presupus monitorizarea apelurilor telefonice şi a conturilor de e-mailuri a milioane de cetăţeni americani.  Documentele au fost date publicităţii doar pentru a demonstra că Administraţia Obama avea mandat de la parlament pentru controversatul program.

Publicarea documentelor clasificate atestă ipoteza că NSA a acţionat doar cu ştiinţa Congresului, care a susţinut până acum că nu a ştiut nimic legat de scandalul care între timp a devenit unul internaţional de spionaj. 

Documentele clasificate au fost date acum publicităţii pentru a arăta că Administraţia Obama nu şi-a depăşit autoritatea legală atunci când a aprobat programul, arătând că avea mandat din partea Congresului în acest sens. 

De la izbucnirea controverselor, Congresul nu a comentat oficial dezvăluirile, însă a transmis pe toate căile noficiale mesajul că nu ştia de practicile NSA. Documentele publicate acum arată că ambele camere ale Congresului, Camera Reprezentanţilor şi Congresul, au autorizat o serie de astfel de operaţiuni în cel puţin două ocazii, fără ca publicul american să afle de voturi. 

Dezvăluirile făcute luna trecută de fostul angajat CIA, Edward Snowden, au arătat cum Agenţia Naţională de Securitate a Statelor Unite folosea de cel puţin şapte ani practici precum monitorizarea apelurilor telefonice şi a conturilor de e-mail a milioane de cetăţeni americani. 

În baza unui ordin judecătoresc emis de un tribunal secret al Statelor Unite, Agenţia pentru Securitate Naţională colectează înregistrări telefonice a milioane de americani. 

Motivarea instanţei se bazează pe faimoasa lege Patriot Act, care permite practic autorităţilor să întreprindă astfel de acţiuni dacă există suspiciuni că securitatea naţională este în pericol. Prevederile au fost concepute pentru a dejuca atentate teroriste şi tentative de spionaj, iar folosirea acestei legi pentru monitorizarea apelurilor telefonice a milioane de cetăţeni americani este numită acum un abuz fără precedent. 

CITEŞTE MAI MULT

Fondatorul Wikileaks: „PRISM depăşeşte cele mai negre coşmaruri ale lui Orwell şi cele mai mari fantezii ale STASI est-german“

Julian Assange, cofondatorul faimosului website Wikileaks, a discutat despre cele mai mari dezamăgiri ale sale, supravegherea totală practicată de SUA şi viitorul informatorului NSA, Edward Snowden, într-un interviu pentru publicaţia britanică Daily Mail.

NSA introduce noi măsuri împotriva scurgerilor de informaţii: „regula controlului dublu”

Agenţia Naţională de Securitate (NSA) implementează noi măsuri de securitate a informaţiilor, ca urmare a dezvăluirilor făcute de Edward Snowden, fost consultant al instituţiei, în prezent urmărit de autorităţile americane pentru a fi judecat în Statele Unite.

Relaţiile SUA-Rusia, tot mai reci. Obama se gândeşte să anuleze vizita la Moscova

Preşedintele american Barack Obama ia în considerare anularea vizitei sale oficiale la Moscova din cauza divergenţelor dintre administraţia rusă şi Casa Albă în cazul informatorului Edward Snowden, anunţă publicaţia New York Times.

INFOGRAFIE Pierduţi în tranzit: în ce condiţii trăiesc Snowden şi alţi refugiaţi celebri în terminalele aeroportuare

Faptul că fostul consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate Edward Snowden se află prins în zona de tranzit a aeroportului moscovit Şeremetievo nu poate să nu ne ducă cu gândul la filmul „Terminalul”, în care personajul lui Tom Hanks se îmbăia, dormea şi mânca printre pasagerii grăbiţi să prindă zborul.

Când ar putea părăsi fostul consultant al NSA Edward Snowden aeroportul moscovit Şeremetievo

Edward Snowden ar putea părăsi zona de tranzit a aeroportului moscovit Şeremetievo, unde se află de aproape o lună, în următoarele zile, a declarat avocatul său, Anatoli Kucerena. Pe de altă parte, autorităţile ruse susţin că Snowden ar putea rămâne ceva timp.

Nouă acţiune în justiţie împotriva NSA pentru spionaj

Nouăsprezece asociaţii americane au depus marţi plângere împotriva Agenţiei naţionale de securitate NSA, apreciind că un program de colectare de metadate telefonice al acesteia, dezvăluit de către Edward Snowden, aduce atingere dreptului lor constituţional la liberă exprimare, relatează AFP.

Vladimir Putin: Snowden va părăsi Rusia „de îndată ce va putea”. „SUA l-au blocat pe teritoriul nostru”

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat luni că spionul fugar Edward Snowden va părăsi Moscova, unde se află de pe 23 iunie, de îndată ce va putea, relatează presa internaţională. De asemenea, liderul de la Kremlin a acuzat SUA că l-au blocat pe Snowden în Rusia, după ce i-au retras toate actele.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite