Directorii Fiscului american vor refuza să depună mărturie despre scandalul anchetelor politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O anchetă guvernamentală a scos la iveală faptul că Fiscul a demarat anchete politice în 2011
O anchetă guvernamentală a scos la iveală faptul că Fiscul a demarat anchete politice în 2011

După ce s-a confirmat faptul că mai mulţi directori din cadrul Fiscului, precum şi consilieri ai preşedintelui Barack Obama, ştiau de faptul că instituţia a demarat anchete cu scopul de a-i compromite pe adversarii politici ai acestuia în timpul unei campanii electorale, oficialii puşi sub acuzare anunţă că vor invoca al Cincilea Amendament miercuri, când sunt aşteptaţi să depună mărturie în faţa unei comisii din Congres.

Lois Lerner, directorul departamentului care se ocupă de deduceri fiscale în cadrul Internal Revenue Service (IRS, fiscul american), îşi va invoca dreptul de a nu se autoincrimina atunci când vor fia audiaţi de Comisia de Supraveghere şi Afaceri Guvernamentale din cadrul Camerei Reprezentanţilor. 

Avocatul lui Lerner a trimis Comisiei o scrisoare prin care anunţă de la bun început refuzul clientei sale de a răspunde la întrebările congressmenilor pe marginea scandalului iscat în jurul Fiscului.

Luni, Jim Carney, purtătorul de cuvânt al lui Barack Obama, a anunţat faptul că mai mulţi consilieri ai preşedintelui, printre care şi şeful său de cabinet, Denis McDonough, au ştiut încă din aprilie de rezultatele anchetei guvernamentale privind eventuale abuzuri comise de Internal Revenue Service din timpul campaniei electorale pentru prezidenţiale. 

Republicanii n-au întârziat însă să-l acuze pe preşedinte că a scăpat frâiele şi că ignoră probleme importante legate de activitatea Administraţiei sale. Cel de-al Cincilea Amendament din Constituţia SUA garantează dreptul unei persoane de a refuza să coopereze cu autorităţile şi să depună mărturie dacă aceasta îi poate incrimina. 

Scandalul legat de transformarea Fiscului în instrument politic folosit în campanie a izbucnit în urma mai multor plângeri formulate de membrii mai multor grupări conservatoare, care susţin că au fost luaţi în vizor şi anchetaţi în mod inadecvat doar din cauza culorii politice. Potrivit dosarului de anchetă, cel puţin un oficial înalt din cadrul IRS ştia de faptul că instituţia demarează investigaţii pe criterii politice. 

Internal Revenue Service (IRS, Fiscul american) nu doar că a pornit anchete pe criterii politice, dar a şi furnizat presei documente confidenţiale ale grupărilor politice pe care le avea în vizor. În 2012, în plină cursă electorală pentru prezidenţialele din noiembrie, IRS a dat publicităţii nu mai puţin de nouă cereri cu caracter confidenţial primite, toate înaintate de grupări politice conservatoare.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite