CNN: Barack Obama va efectua o vizită istorică în Cuba

CNN:
Barack Obama va efectua o vizită istorică în Cuba

FOTO Reuters

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, va efectua o vizită în Cuba în luna martie, reprezentând încă spre normalizarea relaţiilor diplomatice între cele două state, relatează CNN citând surse diplomatice. Anunţul oficial al vizitei ar urma să fie făcut în cursul zilei de joi.

Ştiri pe aceeaşi temă

În cazul în care informaţia va fi confirmată, Barack Obama ar urma să devină primul preşedinte american în funcţie care vizitează Cuba în ultimii 88 de ani; ultima vizită la Havana a fost efectuată de fostul preşedinte Calvin Coolidge în ianuarie 1928, acesta participând la a Şasea Conferinţă Internaţională Anuală a Statelor Americane.
 
Relaţiile diplomatice dintre Cuba şi Statele Unite au fost oprite în urma revoluţiei din 1959, care l-a adus la putere pe liderul comunist Fidel Castro. Un embargo comercial impus atunci Cubei de Congresul Statelor Unite se află încă în vigoare şi în momentul de faţă.
 
Administraţia Obama a început însă un proces de normalizare a relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări, reluând legăturile formale cu guvernul cubanez în 2014, şi redeschizând ambasada Statelor Unite la Havana. De asemenea, preşedinţii celor două state, Barack Obama şi Raul Castro, s-au întâlnit pentru prima dată oficial în septembrie 2015, în cadrul unui summit ONU organizat în Panama.
 
Anunţul a atras critici din partea a doi candidaţi pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidenţiale din luna noiembrie, aflaţi amândoi la emisiunea „Town Hall” de pe CNN. Întrebat de moderatorul Anderson Cooper ce părere are despre acest subiect, senatorul de Florida Marco Rubio a zis că nu ar întreţine o vizită în Cuba ca preşedinte, numind regimul care conduce ţara caraibiană o „dictatură comunistă anti-americană”. Aceeaşi părere a avut-o şi senatorul de Texas Ted Cruz, a cărui familie are origini cubaneze, care a povestit suferinţele rudelor sale în perioada de început a regimului Fidel Castro.
citeste totul despre: