Ce au discutat Barack Obama şi Vladimir Putin: şampanie cu parfum de Război Rece

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele american Barack Obama şi omologul său rus, Vladimir Putin ciocnesc un pahar de şampanie în timpul dineului dat de ONU FOTO AP
Preşedintele american Barack Obama şi omologul său rus, Vladimir Putin ciocnesc un pahar de şampanie în timpul dineului dat de ONU FOTO AP

Ce au discutat Barack Obama şi Vladimir Putin. De la tribuna Adunării Generale a ONU, preşedintele american Barack Obama şi omologul său rus, Vladimir Putin, s-au acuzat reciproc că sunt responsabili pentru haosul din Siria. Apoi, cei doi lideri au avut un tête-à-tête de 90 de minute, sub semnul dezacordului privind soarta preşedintelui Bashar al Assad.

Preşedintele american Barack Obama şi cel rus Vladimir Putin au ţinut luni, în faţa celei de 70-a Adunări Generale a ONU, adevărate discursuri-duel, prezentând puncte de vedere radical opuse privind criza siriană şi soluţiile lor pentru a stabiliza Orientul Mijlociu, scrie „ New York Times“.  În timp ce Obama a condamnat sprijinul Rusiei  pentru „tiranul“ Bashar  al-Assad, Putin a apărat ideea unei coaliţii internaţionale largi pentru a lupta împotriva Statului Islamic, coaliţie „similară cu cea împotriva lui Hitler".

 „Dincolo de duelul  verbal şi privirile glaciale pe care şi le-au aruncat în timpul dineului dat de ONU,  cei doi lideri s-au angajat într-un adevărat poker diplomatic, fiecare încercând manevre pentru a schimba poziţia celuilalt“, mai scrie cotidianul american.

După dineu a urmat  un  tête-à-tête de 90 de minute. Nici Moscova, nici Washingtonul nu au dorit să-şi asume iniţiativa acestei întâlniri. „ New York Times“ scrie că pe 24 septembrie, Josh Earnest, purtător de cuvânt al Casei Albe, a spus că întâlnirea dintre Obama şi Putin, din timpul summitului ONU, este un  răspuns la o cerere din partea Rusiei. „Putin este disperat“, declara Josh Earnest. Afirmaţia a fost contrazisă o a doua zi de Kremlin, care a declarat Washingtonul ar fi în spatele invitaţiei.

Surse din cadrul delegaţiei americane care au dorit să rămână anonime au declarat că discuţiile s-au axat în mod egal pe situaţia din Ucraina şi Siria. „Dar nu există nici un indiciu că cele două părţi au găsit o soluţie pentru diferenţele de vedere cu privire la viitorul lui Bashar Assad“, conchide cotidianul american.

Ce au discutat  Barack Obama şi Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin  pune Occidentul cu spatele la zid

Analistul Ingo Mannteufel de la DW spune că prin poziţia pe care a adoptat-o faţă de criza din Siria, preşedintele Putin sileşte Occidentul să aleagă între ciumă şi holeră. Ori îl acceptă SUA şi Europa pe Assad ca partener de facto în lupta contra teroriştilor Statului Islamic, stabilizând astfel regimul preşedintelui sirian şi recunoscând rolul major al Rusiei în politica internaţională - ceea ce ar impune automat ieşirea Rusiei din izolarea impusă de occident ca sancţiune pentru amestecul său în ţara vecină Ucraina - ori lucrurile continuă în Siria la fel ca şi până acum.

Ce au discutat  Barack Obama şi Vladimir Putin. Influenţa SUA în Orientul Mijlociu scade 

Anunţul făcut de Bagdad privind noi angajamente de securitate între Irak, Rusia şi Siria pare să fi luat conducerea americană prin surprindere. Partea americană a încercat să minimizeze relevanţa noii alianţe, spunând că deocamdată ţările respective sunt reprezentate la nivel redus. Washingtonul a arătat că va continua cooperarea în chestiuni de securitate cu Bagdadul. 

Senatorul republican John McCain, un critic al administraţiei Obama, a spus că crearea noii alianţe semnifică reducerea influenţei americane în regiune. Siria nu ar fi atât de atractivă pentru Occident, dacă nu ar fi existat criza refugiaţilor în Europa, suţin analiştii. Dar invazia refugiaţilor de vara aceasta face ca Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană să accepte eventual o coaliţie cu Rusia, în cazul Siriei şi a luptei împotriva Statului Islamic.”

Dar acest lucru ar scoate Rusia din izolarea internaţională şi ar putea fi în detrimentul Ucrainei. Dacă de la tribuna ONU Putin a condamnat amestecului extern în treburile interne ale unui stat, a uitat de anexarea, nesocotind dreptul internaţional, a peninsulei ucrainene Crimeea şi nici la sprijinul oferit de Moscova separatiştilor din estul Ucrainei.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite