Putin: ruşii şi ucrainenii sunt acelaşi popor... Sovietic. Riscul unui Război Mondial

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trupe ruseşti în vacanţă în Ucraina, conform celor declarate de "miştocarii" de la Kremlin
Trupe ruseşti în vacanţă în Ucraina, conform celor declarate de "miştocarii" de la Kremlin

Trupe ruseşti au intrat în Ucraina, sunt acuzele oficialilor de la Kiev. Federaţia Rusă nu neagă, dar afirmă deschis că: „sunt soldaţi în timpul lor liber“. Doar unii au fost paraşutaţi întâmplător, iar alţii pur şi simplu s-au rătăcit. NATO „reacţionează dur“: vor trimite 600 de soldaţi americani în... Polonia. Germania reacţionează şi ea „foarte dur“, Angela Merkel afirmând răspicat şi bărbăteşte: „Să se Facă lumină“ şi „să votăm o Rezoluţie“.

Fraza de mai sus descrie penibilul situaţiei în care ne aflăm, deşi la 200 de km de graniţa României se desfăşoară un conflict major.

De multe ori mă uit de două ori ca nu cumva să nu citesc articolele din TimesNewRoman sau Academia Caţavencu. 

Pe 8 august spuneam că în mai puţin de o lună Rusia va trimite trupe pacificatoare în Ucraina.

Un oficial britanic a afirmat mai ieri că aproximativ 5 000 de soldaţi ruşi se află acum în Ucraina. Suficient de mulţi de a organiza acolo o armată, din moment ce vorbim de profesionişti. Aceştia nu au venit cu ochelari de soare şi umbreluţe, ci cu echipamente militare de ultimă generaţie.

Reacţia Occidentului este deja din filmele ... de pe Minimax sau HBO Comedy. Ruşii trimit tancuri iar ei reacţionează dur: mai dau o rezoluţie. Îi şi văd pe oficialii ruşi râzând ţinându-se de burtă, de câtă bărbăţie există în ceea ce se credea a fi cea mai puternică entitate militară a lumii. Nu contează, scopurile sunt atinse: discreditarea NATO şi SUA.

Binenţeles că în această atitudine se ia în considerare şi potenţialul atomic al Federaţiei Ruse, dar acesta cu siguranţă nu va fi utilizat. Vladimir Putin ştie prea bine că disponibilul occidental este mult mai ridicat şi mult mai precis, mai funcţional, iar un astfel de conflict ar duce la dezintegrarea statului rus, aşa cum a fost şi cu Germania la finele celui de al doilea război mondial. 

Asta o credem însă doar noi. 

Dar să presupunem că ar fi suficient de nebun, un fel de Hitler- putem lăsa viitorul lumii pradă unui astfel de şantaj? Nu era în logica internaţională că nu se negociază cu teroriştii? Unde este dreptul individului, al popoarelor, libertatea, egalitatea dintre oameni?

Polonia şi Ţările Baltice sunt cele mai dure în susţinerea unor măsuri militare directe, asta şi pentru că ştiu precis că sunt următoarele pe listă. Apoi vine şi România. Ca un ecou a venit şi preşedintele Românie pe aceeaşi linie directă. Chiar dacă nu vom avea parte de o decizie NATO, am siguranţa că Polonia va asigura de la sine susţinere efectivă prin tehnică, finanţe, resurse alimentare şi specialişti. Este interesant dacă pentru cei care conduc România riscul este perceput ca fiind similar de grav... Se pare că Da şi sper că atitudinea Poloniei va fi urmată.

Este interesul României de a avea vecin un stat ucrainian democratic sau o Rusie totalitară şi agresivă?

În preajma celui de al doilea război mondial, când Germania şi Rusia deschideau succesiv mai multe fronturi pentru cucerirea de noi spaţii, presa din România scria de eminenţa atacului inclusiv asupra României. Deşi aceste lucruri erau evidente, politicienii români se lamentau în certuri interne şi în a ascunde românilor adevărul.

Tocmai de aceea raptul Basarabiei a fost perceput de mulţi ca o surpriză, pe Calea Victoriei la plimbarea zilnică, şi nu ca pe o realitate previzibilă.

Vladimir Putin iese la televizor şi spune direct că ruşii şi ucrainienii sunt acelaşi popor.... Cum legătura principală dintre cele două popoare nu poate fi limba, atunci putem vorbim de trecutul comun: cel sovietic.  POPORUL SOVIETIC.

Doctrina Dughin- Putin chiar de acest lucru vorbeşte: dreptul popoarelor în faţa dreptului individului. Ori de dreptul popoarelor se ocupă un număr restrâns de aleşi, care decid ce este mai bine pentru acel popor şi nu indivizii nepregătiţi ce alcătuiesc marea masă. Pornind de la această premiză devine evident că următoarele ţinte sunt Ţările Baltice, Republica Moldova, Georgia... celelalte fiind deja reincluse în spaţiul sovietic mult visat. După ce Ucraina nu va mai fi(ca stat democratic), cu siguranţă că Federaţia Rusă va merge mai departe. Cine spune că principala caracteristică a unui popor este unitatea de limbă?

Între timp, dincolo de Prut continuă campaniile de promovare asupra ideii Unirii. În timp ce în mod oficial facem gazoducte, ne racordăm electric, reabilităm şcoli, societatea civilă merge şi promovează mesajul Unirii de la om la om într-o campanie amplă de distribuire a 1 milion de panglici tricolore.

România este în acest moment principalul Donator al celui de al doilea stat românesc. Este şi normal din moment ce vorbim de o distribuţie de la centru, aşa cum este normal într-un stat unitar.

Revenirea Rusiei nu este deloc una întâmplătoare. De fiecare dată când occidentul a fost slab a încercat să profite de situaţie şi să înainteze spre Vest, spre Mediterana şi de ce nu... până la Atlantic. În al doilea război mondial doar debarcarea din Normandia a putut opri acest lucru.

Citiţi aici şi despre Numărul minim de soldaţi ruşi necesari pentru ca preşedintele României să considere că nu este o Escaladare ci o Invazie.

WasghintonPost scrie în ediţia sa online că un război în Europa este foarte probabil, deşi acum el este foarte puţin vizibil. Se face o comparaţie cu anul 1939 atunci când în Polonia nu se credea că va urma în următoarele luni o invazie. Autorul aminteşte şi de temerea unor analişti cu privire la dorinţa lui Putin a utiliza câteva atacuri nucleare limitate asupra unor oraşe din Sud-Estul Europei, amintindu-se aici Varşovia, totul pentru a convinge occidentul că nu este de glumit. Se face de asemenea comparaţia cu Hitler, care deşi îşi publicase doctrina într-o carte, nu a fost luat în considerare. Lucrurile par puţin plauzibile, dar asta doar dacă vorbim de oameni normali şi nu de nebuni. Fiecare îşi stabileşte propriul plan în care crede orbeşte şi dacă nimeni nu încearcă să îl oprească totul se poate transforma într-un calvar.

Analistul rus disident Andrei Piontkovski   vorbeşti în cadrul unui articol de posibilitatea Federaţiei Ruse de a folosi câteva lovituri nucleare pentru a distruge status-quo actual în care SUA şi NATO îşi asumă singure rolul de Mari Puteri ale lumii. El scrie că ţinta expansiunii ruseşti este în acest moment tot spaţiul fost sovietic, inclusiv cele două state baltice aflate acum în NATO - Estonia şi Letonia. 

Piontkovscki afirmă că agenda lui Vladimir Putin pentru cel de al 4-lui război mondial(al treilea e considerat războiul rece pierdut de către URSS) nu este distrugerea fizică a SUA, văzut ca principalul inamic, ci decredibilizarea NATO, prăbuşirea acestui bloc militar, umilirea SUA ca şi garant al lumii democratice, extinderea la maxim posibil a lumii slave.

Riscurile sunt mari din moment ce în cadrul unui sondaj de opinie peste 70% dintre nemţi au declarat că în cazul unei agresiuni ruse asupra Estoniei ţara lor ar trebui să rămână neutră. Acest lucru înseamnă de fapt neaplicarea punctului 5 din tratat şi prăbuşirea NATO. Poate nu pare real, dar la nivel de vârf principalul pilon european al NATO, Germania, nu a dus o politică corectă de informare în societate şi se pune întrebarea firească: de ce nu este pregătită opinia publică germană pentru unitatea NATO? Cine este responsabil pentru acest lucru? Putem vorbi de o infiltrare la vârful Europei a unor foşti dar prezenţi agenţi KGB şi de o premeditare a tuturor acestor acţiuni?

P.S. În anul 2011 am atras atenţia Ministerului Apărării şi Preşidenţiei României asupra riscului apariţiei unui conflict major în perioada următoare şi despre slăbiciunile statului român, ale armatei române şi mai ales lipsa de coeziune a deciziilor din cadrul Nato. Cine cunoştea în acel moment cât de puţin ce se petrecea în Rusia, putea să se ducă cu gândul la o astfel de problemă, mai ales după intervenţia rusă din Georgia. Vorbeam eu acolo şi de necesitatea unei minime pregătiri militare a românilor, de un fel de Gardă Naţională(acum sunt şi alţi specialişti, militari de carieră, care cer public acest lucru) pentru descurajare(Ucraina reintroduce acum serviciul obligatoriu, dar nu vorbeam de ceva de genul ci de voluntariat, precum în SUA).

În România există doi piloni importanţi de stabilitate a neamului şi statului românesc. Clasa politică nu este unul dintre ele, Structurile de forţă(Armata este aici elementul central) şi biserica Da. Dincolo de aparenta debandadă de la nivel politic, experienţa ultimilor 200 de ani s-a întipărit în educaţia ofiţerilor de carieră, iar starea actuală este percepută permanent prin prisma politicilor şi intereselor marilor puteri, confirmate prin comportamentul lor în timp. Ori istoria le-a arătat că niciodată nu poţi avea încredere în Rusia, iar pe ei nu îi mai poţi păcăli.

Riscurile la adresa securităţii statului român şi venite dinspre Rusia erau percepute în anul 2011, la nivelul Staului Major Român, ca fiind reale, deşi nimeni nu se gândea în societatea civilă la acest lucru. Prezenţa trupelor române în Afganistan, Irak sau Kosovo aveau scopul, dincolo de susţinerea intereselor blocului NATO, de a deţine trupe cu experienţă combativă de front. Întâmplător sau nu, istoria le aduce în aceste momente dificile acasă.

Iată şi răspunsul integral primit în acel moment:

"Petitia pe care ati adresat-o prin e-mail Ministerului Apararii Nationale a fost analizata cu deosebita atentie si va informam ca, in prezent, tara noastra nu percepe o amenintare militara directa, dar nici nu exclude posibilitatea aparitiei unui astfel de fenomen.

Din acest motiv, Romania isi mentine si dezvolta capacitatile de aparare proprii, fortele armate fiind capabile sa execute intreaga gama de misiuni, pentru descurajarea oricarei agresiuni militare.

In ultimul deceniu, Armata Romaniei a parcurs un amplu proces de modernizare in scopul crearii unor capacitati de aparare credibile si eficiente, capabile sa raspunda evolutiilor majore din mediul international de securitate, sa asigure capacitatea de aparare si potentialul de actiune in vederea descurajarii folosirii fortei militare impotriva Romaniei, precum si indeplinirea angajamentelor asumate in cadrul procesului de integrare in Alianta Nord - Atlantica si in Uniunea Europeana.

In contextul international actual, mesajul dumneavoastra este realist, apreciem aspectele semnalate si interesul manifestat fata de securitatea nationala, urmand ca in viitor, propunerile mentionate, sa fie in atentia structurilor din Ministerul Apararii Nationale, investite cu atributiuni in acest domeniu."

Îmi menţin şi poziţia cu privire la necesitatea unui Referendum Unionist lansat în toamnă odată cu prezidenţialele. Acest lucru stă în mâna preşedintelui României-Traian Băsescu, care sper că nu va veni cu fraze comuniste de tipul nu e momentul, moldovenii nu sunt pregătiţi, să mai aşteptăm, se vor supăra ruşii... Istoria nu iartă pe nimeni iar soarta a peste trei milioane de români se află iar în mâna noastră, adică a Dumneavoastră.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite