INFOGRAFIE Rusia îşi etalează rachetele balistice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rachete balistice
Rachete balistice

După instalarea unor rachete balistice la graniţele NATO, în enclava Kalinigrad, Rusia promite să îşi modernizeze arsenalul cu rachete intercontinentale de ultimă generaţie. Comandamentul Forţelor Strategice pentru Rachete al Rusiei va amplasa noi rachete balistice intercontinentale până în 2020, în punctele strategice, a anunţat generalul Sergei Karakaev.

„Plănuim să introducem în arsenal, până în 2018-2020, un nou sistem de rachete cu capabilităţi cel puţin egale faţă de predecesorul său“,  a declarat comandantul Forţelor Strategice pentru Rachete din Rusia.

Noul Sarmat ICBM va înlocui cel mai puternic sistem nuclear din lume, R-36M2 (cu baterii SS-18 Satan), instalat în urmă cu 25 de ani. 

Potrivit generalului Karakaev, Sarmat va beneficia de o tehnologie avansată, având capabilităţi care pot penetra scuturile de apărare anti-rachetă, incluzând un sistem de control complex, cu grad mare de manevrabilitate.

Totuşi, acesta nu este singura îmbunătăţire pe care Rusia o va face în acest domeniu. Ministerul Apărării îşi va mări cheltuielile pentru a înlocui mai multe rachete din era sovietică, până în 2020. Moscova a anunţat un plan de achiziţii în valoare de 700  miliarde de dolari pentru următorii şase ani.

 „Noul arsenal va fi livrat la timp, iar în cinci ani, aproximativ 80% din capabilităţile strategice de rachete ale Rusiei vor fi de ultimă generaţie“, a declarat generalul Karakaev. 

image

Până în 2018, capacităţile nucleare ale Rusiei vor fi reduse la un număr de 1.550 de focoase nucleare şi 700 de sisteme de arme nucleare strategice, inclusiv rachete cu rază lungă de acţiune şi bombardiere, în conformitate cu tratatul START semnat în 2011 alături de SUA.

Potrivit generalului Karakaev, acest arsenal „este necesar şi suficient” pentru a menţine un echilibru strategic faţă de Statele Unite. În ceea ce priveşte arsenalul nuclear al Statelor Unite, comandantul Forţelor Strategice pentru rachete din Rusia a declarat că „şi reducerea numărului lor de arme este compensată de îmbunătăţirile pe care le-au adus adus rachetelor americane şi sistemelor amplasate, fapt cele oferă noi capacităţi tehnologice”.

Potrivit ultimelor rapoarte, Rusia ar fi instalat mai multe baterii cu rază scurtă de acţiune la frontierele Uniunii Europene, ca răspuns la proiectul de scut antirachetă european. Rachetele balistice de tip Iskander-M (SS-26), au fost amplasate în ultimele 12 luni în enclava rusă Kaliningrad, între Polonia şi Lituania, şi de-a lungul frontierei ruse cu ţările baltice.

Citeşte şi:

Rusia a instalat baterii antirachetă la frontierele UE

Rusia ar fi instalat mai multe baterii cu rază scurtă de acţiune la frontierele Uniunii Europene, ca răspuns la proiectul de scut antirachetă european, scrie cotidianul german Bild în ediţia de sâmbătă, citând "surse din domeniul securităţii", relatează AFP.

Vladimir Putin: Rusia nu va permite nimănui să obţină superioritatea militară asupra ei

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat, joi, în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului, că Rusia nu va permite nimănui să obţină superioritatea militară asupra ei, relatează Interfax. Aceasta a fost cea de-a zecea intervenţie a preşedintelui rus în faţa Adunării Federale ruse.

Rusia a început testarea unui radar ultramodern pentru monitorizarea ţărilor europene

Rusia a început testarea unui nou radar destinat detectării vectorilor aerieni de mare viteză - rachete de croazieră şi avioane fără pilot -, sistemul permiţând monitorizarea unei mari părţi a Europei, informează  agenţia RIA Novosti.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite