Dacă Rusia provoacă Moldova, vine tăvălugul Unirii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
de-alungul ultimilor  ani Acţiunea 2012 a reuşit să mobilizeze zeci de mii de oameni pentru Reunirea celor două state româneşti
de-alungul ultimilor  ani Acţiunea 2012 a reuşit să mobilizeze zeci de mii de oameni pentru Reunirea celor două state româneşti

Chiar pe 30 noiembrie Federaţia Rusă are un moment de cumpănă în relaţia cu Republica Moldova: fie denunţă rezultatul şi încearcă destabilizarea, fie acceptă şi permite Republicii Moldova să se împiedice singură pe drumul european. Indiferent de răspuns, în final totul va duce la un singur lucru, dezamăgirea oamenilor, din posibilităţile cele două arătându-se ca unică soluţie a treia cale.

În ultima săptămână zeci de percheziţii şi arestări au fost făcute la Chişinău de către securitatea moldovenească. Scopul declarat a fost reprezentat de blocarea unor organizaţii teroriste susţinute de Moscova să poată declanşa operaţii militare specifice pe teritoriu celui de al doilea stat românesc. 

Cu doar câteva zile înainte de alegerile Parlamentare ce vor decide viitorul Repubicii Moldova, diferenţa de voturi dintre declaraţii pro-europeni şi fermii pro-ruşi este una foarte mică, prea aproape de marja de eroare. În acest sens cei care deţin puterea, în spiritul ce mai puţin democratic posibil au decis scoaterea din cursa electorală  a partidului Patria, condus de un agent autodeclarat ca venind din partea Kreminului. Acest partid stătea prea bine în sondaje şi exista riscul mult prea mare de a se pierde puterea, de a se pierde accesul la resursele publice. Motivaţia prezentată a fost dată de ilegalitatea cheltuielilor electorale, finanţarea fiind susţinută de procurori ca fiind una externă, adică Federaţia Rusă. Deşi nu există o decizie definitiv valabilă, timpul fiiind insuficient, partidul Patria a fost scos de pe listele de vot chiar în săptămâna votului. Preşedintele acestui partid a părăsit de urgenţă Republica Moldova, plecând acolo de unde a venit: de la Moscova.

Pe data de 1 decembrie românii vor sărbători împreună. Vino în faţa Ambasadei României de la Chişinău pentru a cere alături de Tinerii Moldovei Reunirea celor două state româneşti. Un gest simbolic ce are rolul de a arăta singura cale pentru asigurarea securităţii celor de la Est de Prut: intrarea în marea familie europeană şi de securitate NATO prin revenirea la normalitate.

Un semnal nu tocmai pozitiv a venit de la ambasada SUA de la Chişinău, ce  a avut rezerve în privinţa acestor evenimente:„Deşi nu suntem la curent cu toate dovezile luate în considerare de Curtea de Apel în acest caz, suntem extrem de îngrijoraţi de respectarea supremaţiei legii şi asigurarea unui proces electoral democratic şi corect”. De aici se poate înţelege orice, eu mai degrabă fiind înclinat spre a remarca reţinerea.

Acum, dacă ar fi fost să vorbim de un stat de drept şi nu de o încercare de eliminare a concurenţei, cel mai probabil că procuratura ar fi trebuit să aducă probe cu privire la modul în care toate partidele şi-au finanţat campania electorală şi ilegalitatea cheltuielilor realizate.

Oricum, devine evident că toate aceste lucruri pe final de campanie, au supărat Federaţia Rusă. Unul din cei doi concurenţi electorali, dovedit pro-ruşi, a fost chemat astăzi la ambasada Moscovei, pentru o corectare de plan. Este vorba de socialistul Igor Dodon.

În acelaşi timp, trupele staţionate în regiunea transnistreană şi securitatea de la Tiraspol stau, cum se spune pe româneşte, cu arma la picior. Tinerii reţinuţi în această săptămână reprezintă doar vârful aisbergului, grosul forţelor pro-ruse se află bine mersi la Tiraspol.

Cele de mai sus trimit Moscova cu gândul la euro-maidanul ucrainian, prin care forţele pro-europene au anulat supremaţia celor pro-ruse. Acum prin operaţiuni specifice serviciilor de securitate s-a dat iar o lovitură Rusiei, care cu siguranţă consideră că în spatele acestora se află puterile occidentale. De altfel nici un naiv nu poate crede că serviciile moldoveneşti ar fi avut curajul, fără de garanţii externe, să acţioneze împotriva forţelor filo-ruse atât de clar.

Temerea Moscovei, dar şi a stataliştilor moldoveni, atât de mulţi în forţele de securitate create de Voronin şi atât de infiltrate de către agentura rusă, este: care va fi răspunsul populaţiei la posibilele acte de violenţă în vederea destabilizării celui de al doilea stat românesc? Răspunsul de care se tem ei şi cel mai apropiat de realitate este: Reunirea cu România.

Este singurul lucru care mai face Moscova să aştepte, dar aroganţa din ultima săptămână pare că ar fi fundamentat o decizie.

În Republica Moldova, aşa cum declara şi sociologul Dan Nicu în cadru unei dezbateri organizate la Parlamentul României, singura idee care a reuşit să scoată zeci de mii de oameni în stradă a fost cea Unionistă-Românească. În cei 25 de ani de statalitate Federaţia Rusă nu a reuşit niciodată o mobilizarea importantă, puterea ei în interiorul cetăţenilor fiind foarte mică. De aceea accesul la Putere şi controlul românilor de dincolo de Prut s-a făcut prin intermediul factorului politic, singurul ce poate fi controlat de agentura rusă.

Scenariul cei mai plauzibil al securităţii ruse şi al celei moldoveneşti este unul singur: orice destabilizare va mobiliza factorul pro-românesc, acum organizat şi bine motivat de informarea unionistă din ultimii ani, să acţioneze pentru direcţionarea societăţii spre Reunire. Nici Moscova şi nici cei care conduc Moldova nu îşi doresc acest lucru, dar el cel mai probabil se va întâmpla şi este doar o problemă de timp.

În 2012 au ieşit în stradă la Chişinău pe rând 3000, apoi 7 000 şi apoi 10 000 de români pentru a cere Reunirea, fără a exista un eveniment mobilizator. Un factor declanşator poate aduce pe lângă aceşti zeci de mii pe mulţi alţii, incontrolabil pentru orice putere de la Chişinău. La ultimul eveniment securitatea statului moldovenesc s-a panicat că vine Reunirea şi în acest sens au fost mobilizate importante trupe de intimidare, fără a mai pune apelul factorului politic de ne-participare la manifestaţie sub pretextul unor posibile provocări. Şi cu toate aceste măsuri peste 10 000 au fost în stradă. 

Rusia ştie că direcţia nu poate fi decât una şi Ucraina o împiedică acum să acţioneze corect, iar România dispune de pârghii mult mai fixe în societate. E un moment de cumpănă: fie acceptă o alianţă declarat pro-europeană să conducă Republica Moldova, fie intervine în forţă şi destabilizează regiunea. Doar că dacă va face acest din urmă lucru vine automat şi evenimentul critic pentru Reunire iar de aici încolo totul devine problema României şi automat a NATO. Cu alianţa se mai descurcă, cu Reunirea nu prea.

Rămâne să vedem ce ne va rezerva următoarea perioadă şi ce decizie se va lua la Moscova. Dacă vor apărea încercări de destabilizare să nu creadă cineva că Rusia nu înţelege că acestea pot duce cel mai probabil la Reunire, dar dacă o va face, este tocmai pentru a pedepsi dualitatea politicienor moldoveni, ce au un tip de discurs la Bucureşti şi un altul la Moscova. Un astfel de eveniment trebuie să ne trimită un mesaj clar: Rusia va prefera un dialog cu Bucureştiul, decât unul formal cu Chişinăul.

Între timp vă îndemn să mergeţi să votaţi partidele pro-româneşti, iar aici e uşor să le identificaţi: sunt cele care susţin clar şi integrarea în NATO şi singurul care poate garanta că noul guvern nu va avea derapaje de pe calea românească pro-europeană.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite