Violenţe stârnite în Brazilia în urma primei greve generale din ultimii 20 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestatari brazilieni au incendiat maşini şi autobuze în centrul oraşului Rio de Janeiro, s-au ciocnit cu poliţistii şi au mărşăluit către locuinţa preşedintelui Michel Temer din Sao Paulo, în prima grevă generală a ţării de mai bine de două decenii, precizează Reuters.

Pe parcursul zilei greva a fost una paşnică, mulţi oameni rămânând acasă sau la magazine în timp ce şcolile şi băncile din Brazilia au fost închise.

Sindicatele au organizat greva pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de reformele propuse de preşedinte, ce urmăresc promovarea unor măsuri de austeritate. Conform protestatarilor, acestea duc la slăbirea legilor muncii şi la deteriorarea sistemului de pensii. 

În centrul oraşului Rio de Janeiro cel puţin opt autobuze au fost incendiate de către protestatari mascaţi, asupra cărora poliţiştii au folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc.

În ciuda manifestaţiilor, Michel Temer şi membrii partidului său spun că greva a fost un eşec şi că sindicaliştii au încercat să-i impiedice pe oameni să meargă la servici prin blocarea transportului public. De cealaltă parte, sindicaliştii au declarat că greva a fost un succes şi că aceasta a lovit toate cele 26 de state, în sectoare cheie precum cel petrolier, şcolar şi bancar.

„Este important să trimitem un mesaj catre guven în care să-i anunţăm că ţara este atentă la ce fac atunci când încearcă să elimine din drepturile muncitorilor” a declarat Marco Celemnte, un lider sindicalist.

Michel Temer în schimb a spus că regretă incidentele din Rio şi a subliniat faptul că trebui să continuie cu „eforturile de a moderniza ţara”. El a mai subliniat că muncitorii şi guvernul trebuie să coopereze pentru a scoate ţara „din cea mai grea recesiune din istorie”.

Ultimele proteste din Brazilia au avut loc în 1996, atunci când omenii şi-au arătat dezacordul faţă de privatizări şi reformele muncitoreşti ale preşedintelui de atunci, Fernando Henrique Cardoso.

Detaliile reformei

Reformele lui Michel Temer au nemulţumit mulţi brazilieni, doar 10% dintre alegători fiind de acord cu deciziile guvernului, potrivit unor statistici. Preşedintele a propus o vârstă minimă a pensionării şi o micşorare a plăţii acesteia, în condiţiile în care brazilienii aleg în prezent să se pensioneze cu beneficii depline  la 50 de ani.

Totodată, Congresul a aprobat săptămâna asta o iniţiativă de a slăbi legile muncii prin relaxarea unor restricţii ce ţin de externalizarea muncii şi a contractelor temporare care au atras imediat nemulţumirea sindicaliştilor. Guvernul argumentează că doar prin aceste reforme economice Brazilia va putea ieşi din cea mai grea recesiune din istorie, de a tăia din deficitul bugetar şi de a reduce şomajul care a ajuns la o cifră record. Totuşi, sindicaliştii spun că aceste reglementări vor fi suportate în principal de persoanele cele mai sărace din Brazilia.

Efectele grevei s-au resimţit în toată ţara, mulţi dintre cetăţeni alegând să rămână acasă sau să lucreze doar dimineaţa. De asemenea, drumurile din mai multe oraşe au fost blocate pentru a împiedica transportul public.

În Rio de Janeiro manifestaţiile au fost urmate de violenţe, după ce protestatarii au dat foc la cel puţin opt autobuze şi au aruncat cu pietre înspre forţele de ordine.

În cel mai mare oraş din Brazilia, Sao Paulo,  câteva mii de protestatari au mărşăluit până la reşedinţa privată a preşedintelui, cu sute de mesaje pe pancarte precum „guvern nesimţit”. Pentru a-i dispersa, poliţiştii au folosit gaze lacrimogene.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite