VIDEO Vălul şi fustele fac legea pe străzile Bagdadului. Femeile irakiene luptă cot la cot cu bărbaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din ce în ce mai multe femei se înrolează în armată, răspunzând chemării premierului irakian FOTO: DW
Din ce în ce mai multe femei se înrolează în armată, răspunzând chemării premierului irakian FOTO: DW

Vizibil afectate de avansul fulgerător al grupării teroriste Statul Islamic, femeile irakiene au început un antrenament militar intensiv, sperând că noile aptitudini să le salveze viaţa, oferindu-le, în acelaşi timp, şansa de a-şi apăra oraşele şi satele de raidurile şi execuţiile în masă ale insurgenţilor suniţi.

Într-o grădină dintr-o zonă rezidenţială a Bagdadului, mai multe femei purtând vălul şi portul tradiţional islamic s-au adunat pentru un antrenament ceva mai special. Nu, nu e un club unde se schimbă reţete sau sfaturi cu privire la educaţia copiilor. Acestei femei învaţă să tragă cu arma, să detoneze explozibil şi să lupte cot la cot cu bărbaţii împotriva oricărei ameninţări, mai ales împotriva insurgenţilor Statului Islamic

    

Aceste femei nu se antrenează pentru prima linie, mai degrabă pregătindu-se pentru un posibil scenariu în care Bagdadul ar fi invadat de trupele insurgenţilor SI. „Când am văzut ce se întâmplă la Mosul, ne-am speriat foarte tare. Ne-am dat seama că o femeie are nevoie să ştie să tragă cu arma şi să poată să-şi apere familia şi casa”, a declarat Allyah, 47 de ani, una dintre cadetele celei mai noi şcoli militare din Bagdad. „Toţi bărbaţii noştri sunt în prima linie, deci e de datoria femeilor să-şi protejeze familia şi oraşul”, a ţinut să adauge aceasta într-un interviu acordat televizunii CNN. 

Acest curs este desfăşurat de o brigadă specială de veterani, antrenaţi şi căliţi în războiul din Iran. „Dacă auziţi comanda <<opriţi focul!>>, trageţi siguranţa şi puneţi puşca în poziţie de aşteptare”, le instruieşte Jaff Al-Hassa, căpitanul grupul informal de antrenament.  

Circa 20-30 de femei urmează acest curs în fiecare săptămână, o aptitudine pe care nu multe dintre cursante nu îşi doreau s-o dobândească prea curând, dar care, într-o ţară unde violenţa împotriva populaţiei civile este în continuă creştere, devine o lecţie de viaţă indispensabilă. 

Multe dintre aceste femei şi-au pierdut rude sau prieteni în conflictul recent împotriva Statului Islamic. Soţul şi tatăl Hajei au fost ucişi în decurs de aproximativ o lună de la începutul conflictului. „Am probleme din cauza pierderii recente, o durere în suflet pe care n-o pot stăvili. Mă îngrijorez mereu pentru siguranţa mea şi mi-e frică de ce se va întâmpla. Mă găndesc în fiecare zi la siguranţa copiilor mei”, a declarat aceasta pentru jurnaliştii americani. 

Materialul video filmat în tabăra de antrenament de jurnaliştii americani: 

Adolescente britanice luptă de partea rebelilor sirieni:

    

Poliţia britanicâ a deschis o anchetă în cazul gemenelor dispărute din Manchester. Acestea au fugit în mijlocul nopţii, îmbarcându-se pe un zbor cu destinaţia Istanbul. Fetele, în vârstă de 16 ani, au lăsat un mesaj în care susţin că se află în drum spre Siria pentru a se alătura fratelui lor ce luptă deja de partea rebelilor. 

Părinţii le-au contactat pe adolescente, acestea refuzând să se întoarcă în Marea Britanie. Mai multe departamente ale poliţiei din Regatul Unit, printre care şi o echipă  antitero, au pornit în căutarea celor două tinere. „Fetele au zburat de la aeroportul din Manchester spre Istanbul. Încă din momentul plecării, acestea s-au aflat în legătura permanentă cu familia”, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei din Manchester. „Încercăm să aflăm unde se află în acest moment şi să le aducem acasă tefere”,  a adăugat acesta.  

Familia este de origine somaleză, mutându-se în Marea Britanie acum 10 ani. Acesta nu este primul incident de acest gen din Marea Britanie. Luna trecută, un tânăr de 17 ani, pe numele său Aseel Muthana, împreună cu fratele său Nasser, în vârstă de 20 de ani, s-au alăturat grupării islamiste SIIL, îndemnându-i şi pe alţii să-i urmeze. 

Citeşte şi: 

Statul Islamic-cea mai bogată organizaţie teroristă din lume. În spatele ideologiei se ascunde o avere impresionantă

SIIL, mai nou redenumită SI-Statul Islamic-a ţinut prima pagină a ziarelor din ultimele săptămâni. O lume întreagă a privit cu consternare avansul fulgerător al fundamentaliştilor în Irak, proclamarea unui califat şi impactul pe care aceştia îl exercită asupra securităţii din Orientul Mijlociu.

Noii Asasini sunt deja pe poziţiile de luptă

Nu este o poveste. Nu este vorba despre o legendă urbană. Este o realitate care străbate istoria: Secta Asasinilor şi doctrina lor, reluată acum, la început de mileniu, în formula, la fel de înspăimântătoare ca odinioară, a ucigaşilor sinucigaşi.

FOTO Jihadiştii loiali SIIL distrug istoria biblică

SIIL conduce o campanie de demolare a moscheilor şiite antice, spre nemulţumirea localnicilor. Totodată liderul grupării jihadiste a apărut săptămâna trecută într-o filmare adresată musulmanilor din toată lumea. Un detaliu surprinzător este ceasul purtat la mâna dreaptă, despre care specialiştii cred că ar putea avea semnătura casei Rolex, Sekonda sau Omega Seamaster, fiind evaluat la cel puţin câteva mii de euro. Între timp,

Profilul grupării SIIL şi implicaţiile sale în regiune

Statul Islamic al Irakului şi Levantului (SIIL) este un grup jihadist activ în Irak şi Siria. Grupul SIIL, condus din 2010 de către Abu Bakr al-Baghdadi, controlează acum teritorii extinse din vestul Irakului şi estul Siriei.

Resursele de apă din Irak. Un război mai puţin cunoscut, dar la fel de important ca religia sau petrolul

Evenimentele recente din Irak au atras din nou atenţia comunităţii internaţionale, speculând diferite teorii cu privire la motivele ce stau în spatele luptei pentru putere. Aşa cum menţionează mai mulţi observatori ai conflictului, niciuna dintre cele două tabere nu menţionează în discursul lor o resursă cu o miză la fel de importantă ca petrolul sau religia: reţeaua hidrografică a Irakului

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite