FOTO Jihadiştii loiali SIIL distrug istoria biblică

0
0
Explozia unui locaş de cult şiit din Mosul, planificată de loialii grupării SIIL
Explozia unui locaş de cult şiit din Mosul, planificată de loialii grupării SIIL

SIIL conduce o campanie de demolare a moscheilor şiite antice, spre nemulţumirea localnicilor. Totodată liderul grupării jihadiste a apărut săptămâna trecută într-o filmare adresată musulmanilor din toată lumea. Un detaliu surprinzător este ceasul purtat la mâna dreaptă, despre care specialiştii cred că ar putea avea semnătura casei Rolex, Sekonda sau Omega Seamaster, fiind evaluat la cel puţin câteva mii de euro. Între timp,

Oraşele irakiene Mosul şi Tal Afar sunt străbătute de la un capăt la celălalt de explozii, de data aceasta controlate de membrii grupării SIIL. Aceştia s-au lansat într-o campanie de demolare a obiectelor de cult ale musulmanilor şiiţi, datate din antichitate. Sunniţii extremişti cred că şiiţi sunt eretici şi că interpretează greşit Coranul, între cele două facţiuni ale islamului existând un conflict profund ce a iscat adevărate războaie între secte.

Mai multe fotografii din timpul exploziilor au fost răspândite pe internet, dezastrul fiind atribuit membrilor loiali SIIL. De asemenea, rezidenţii din oraşele afectate au confirmat demolările locaşelor lor de cult, relatează Associated Press.

„Califul” Abu Bakr al-Baghdadi, cunoscut drept liderul organizaţiei extremiste sunnite Statul Islamic al Irakului şi Levantului (SIIL), s-a adresat „musulmanilor din toată lumea” printr-un discurs înflăcărat, promovând o propagandă antioccidentală. Însă „califul” a devenit subiectul ironiilor şi al criticilor pe internet, din cauza contradicţiei între cuvintele sale şi felul în care s-a prezentat în faţa camerei, purtând un ceas ce pare a purta semnătura unuia dintre cei mai scumpi designeri de ceasuri.

Îmbrăcat într-o robă neagră şi cu turban, apariţia lui Baghdadi a marcat prima sa afişare de la autoproclamarea sa drept conducător al celor 1,2 miliarde de musulmani din toată lumea. Ci care i-au urmărit discursul, care s-a concentrat pe apelurile la supunere din partea musulmanilor, au putut observa fără mare greutate accesoriul argintiu de la mâna dreaptă.

Experţii cred că este vorba de un ceas Rolex sau Seconda, evaluat la aproximativ 5.000 de euro. Internauţii s-au amuzat pe baza acestui detaliu, evidenţiind contrastul între accesoriul scump şi modern şi ideologia sa veche de milenii. Alţii au atras atenţia asupra inconsecvenţei în discursul „califului”, ceasul scump contrazicând discursul său în care promova egalitatea între credincioşi.

Casa de design Omega a fost asociată cu franciza James Bond încă din 1995. Actori care l-au interpretat pe celebrul agent secret britanic au purtat ceasuri Omega, ceea ce i-a determinat pe unii internauţi să-l compare pe Baghdadi cu James Bond.

 

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite