Un nou cutremur puternic a avut loc în Noua Zeelandă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cutremur cu magnitudinea de 6,3 a avut loc luni pe Insula de Sud a Noii Zeelande, la câteva ore după ce cel puţin două persoane au fost ucise în primul cutremur, relatează BBC News.

Seismul a avut loc luni, la ora locală 13.45 (2.45, ora României), la o adâncime de zece kilometri nord-est de Christchurch.

Un cutremur cu magnitudinea 7,5, la aceeaşi adâncime, a avut loc în aceeaşi zonă, imediat după miezul nopţii, şi a declanşat alerte de tsunami.

Autorităţile salvau şi evacuau locuitori de pe coasta de est.

Sute de replici puternice au avut loc şi au provocat pene de curent şi întreruperea alimentării cu apă.

GeoNet, un proiect de monitorizare a cutremurelor finanţat cu fonduri guvernamentale, a anunţat că primul cutremur a fost de fapt două cutremure legate între ele şi că replicile vor continua în următoarele câteva săptămâni sau luni.

Presa din Noua Zeelandă a scris că o femeie în vârstă de 100 de ani şi nora ei au fost scoase în viaţă din locuinţă, în Kaikoura, după ce imobilul s-a surpat în urma primului cutremur. Fiul bătrânei a murit.

O femeie a murit, de asemenea, la Mount Lyford, la sud-vest de Kaikoura, însă presa scrie că ar fi murit din cauza unei afecţiuni.

Valuri de doi metri au lovit zona de coastă imediat după primul cutremur.

Autorităţile au ridicat, între timp, alerta de tsunami, dar îi îndeamnă pe oameni să stea în continuare departe de ţărm.

Locuitori din Christchurch şi din localităţi vecine s-au precipitat să-şi facă provizii de produse de bază.

Unele şcoli din zona afectată au rămas închise luni.

La Kaikoura, o destinaţie turistică populară, principalul drum a fost blocat de alunecări de teren, iar telecomunicaţiile, alimentarea cu apă şi curent sunt întrerupte.

Armata şi pompierii au trimis echipe cu elicopterul în localitate, iar unele persoane au fost evacuate aerian.

Premierul John Key a survolat la bordul unui elicopter, luni, zonele afectate şi a declarat pentru presă că el crede că numărul victimelor va rămâne mic.

Ministrul pentru Apărare Civilă Gerry Brownlee a declarat pentru Radio New Zealand că "arată ca şi cum infrastructura este cea mai mare problemă, deşi nu vreau să minimalizez suferinţa şi teribila frică a atâtor de mulţi omani".

Un expert a declarat pentru TVNZ că numărul mic de victime ar putea fi explicat prin faptul că primul cutremur a avut loc la miezul nopţii.

"Oamenii se aflau în siguranţă, în locuinţele lor. Case pot fi avariate, însă ele sunt mai sigure pentru persoanele dinăuntru şi asta este ceea ce s-a întâmplat în acest cutremur", a declarat Ken Elwood de la Universitatea din Auckland.

Cutremurul a fost resimţit de asemenea la Wellington, pe Insula de Nord, unde cartierul central de afaceri (CBD) a rămas tăcut luni.

Un locuitor, Adam Roland, a declarat pentru BBC că muncitori interveneau în oraş să îndepărteze molozul şi să se asigure că imobilele sunt sigure.

"CBD a fost închis. Cei mai mulţi oameni lucrează de acasă sau sunt liberi astăzi (luni)", a declarat el.

Neozeelenadezii sunt obişnuiţi cu cutremurele. Ţara se află pe Cercul de Foc al Pacificului, o regiune în care au loc frecvent seisme şi erup vulcani.

Christchurch se resimte în continuare după cutremurul devastator din 2011 în care au fost ucise 185 de persoane iar centrul oraşului a fost distrus.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite