Procurorii din SUA l-au pus sub acuzaţie pe teroristul Mokhtar Belmokhtar, responsabil pentru atacul din Algeria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jihadistul Mokhtar Belmokhtar, surprins într-un mesaj video publicat în ianuarie 2013. FOTO: Reuters
Jihadistul Mokhtar Belmokhtar, surprins într-un mesaj video publicat în ianuarie 2013. FOTO: Reuters

Procurorii americani l-au pus vineri sub acuzare pe comandantul grupului terorist al-Qaeda al operaţiunilor din Nordul Africii, care a condus atacul de la unitatea de exploatare a gazelor din In Amenas, Algeria. În urma atentatului, petrecut în ianuarie, au murit zeci de lucrători străini, printre care şi doi români.

Teroristului Mokhtar Belmokhtar i-au fost atribuite opt capete de acuzaţie, printre care se numără furnizarea de sprijin material către al-Qaeda, conspiraţie pentru luare de ostatici, răpirea unor persoane protejate la nivel internaţional şi conspiraţie pentru folosirea armelor de distrugere în masă, relatează agenţia de ştiri Reuters

„Belmokhtar a provocat teroare şi moartea unor oameni nevinovaţi, iar noi intenţionăm să-l aducem în faţa justiţiei”, a spus judecătorul Preet Bharara de la instanţa din Manhattan, potrivit unei declaraţii oficiale.

Belmokhtar, de origine algeriană, este încă în libertate, potrivit comunicatului oficialilor americani. Teroristul a putea ispăşi pedeapsa cu moartea, scrie Reuters.

Aproximativ 40 de jihadişti, înarmaţi cu puşti AK-47 şi cu lansatoare de grenade au capturat muncitorii de la baza de exploatare a gazului din In Amenas, în apropiere de graniţa cu Libia. Atacatorii cereau Franţei să înceteze ofensiva împotriva islamiştilor rebeli din ţara vecină Mali.

Forţele militare din Algeria au reacţionat câteva zile mai târziu, când au organizat o operaţiune de ofensivă. Soldaţii au deschis focul asupra teroriştilor, care au reuşit între timp să ataşeze explozibili de corpurile unora dintre soldaţi, potrivit presei internaţionale.

Peste 60 de persoane au murit în urma schimbului de focuri, majoritatea fiind muncitori străini din România, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Franţa, Japonia, Norvegia. În total, cinci români s-au aflat la complexul gazifer de la In Amenas la momentul atentatului, dintre care doi au murit, iar ceilalţi trei s-au întors în ţară.

Belmokhtar este conducătorul grup numit Al-Mulathameen Brigade („Brigada Mascaţilor”), care este asociat cu al-Qaeda din Maghrebul Islamic (AQMI). Totodată, este fondatorul grupul de comando „Al-Muwaqiun bi-al Dima“ („Cei care semnează cu sânge”), care şi-a asumat responsabilitatea pentru atacul de la In Amenas.

Oficialii americani l-au desemnat terorist pe Belmokhtar în 2003. El mai este acuzat că a răpit doi diplomaţi occidentali implicaţi într-o misiune a Organizaţiei Naţiunilor Unite în Nigeria, la sfârşitul anului 2008. Belmokhtar i-a ţinut pe străini ostatici timp de patru luni, eliberându-i în aprilie 2009, în Mali.


Alte ştiri asemănătoare:

 „Domnul Marlboro“ ar putea fi inclus de SUA pe lista persoanelor ce trebuie ucise

Oficiali militari de rang înalt şi serviciile de informaţii americane intenţionează să înscrie pe o listă secretă cu persoanele ce trebuie să fie "ucise" numele algerianului Mokhtar Belmokhtar, zis şi „Domnul Marlboro“ , care a revendicat atacul asupra instalaţiei de exploatare a gazelor din In Amenas, relatează AFP.

Autorităţile algeriene recunosc greşelile făcute în criza ostaticilor

Mourad Medelci, ministrul de Externe algerian, a declarat că ţara sa are nevoie de ajutor internaţional pentru a susţine eforturile de combatere a terorismului. Politicianul a admis că armata algeriană  a comis greşeli în gestionarea situaţiei de criză, conform ziarului britanic „The Guardian.”

Nordul Africii reprezintă un nou test pentru lupta occidentală contra terorismului

Finalul sângeros al crizei ostaticilor din Algeria a adus în atenţie provocările mai mari cu care  Statele Unite ale Americii şi aliaţii săi se confruntă în lupta cu teroriştii care s-au refugiat până în nordul Africii. Statele Unite şi Franţa sunt în tratative cu Algeria de luni bune, în speranţa că îi vor câştiga sprijinul într-un efort internaţional de evacuare a militanţilor islamişti din nordul statului Mali.

Masca groazei în Mali: Occidentul este acuzat că a orchestrat conflictele din Africa de Nord

Fotografia unui soldat francez purtând o mască a devenit imaginea terorii care a pus încă o dată stăpânire pe statele nord-africane. Tot mai multe voci acuză Vestul că a orchestrat evenimentele care au dus la izbucnirea unui nou conflict în regiunea şi aşa vulnerabilă şi instabilă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite