SUA pune recompense pe capetele a doi cunoscuţi terorişti din Africa de Nord. Printre ei, „Mr. Malboro“, responsabil de luarea de ostatici din Algeria din ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Algeria

Statele Unite au pus recompense de 23 de milioane de dolari pe capetele a doi cunoscuţi terorişti nord-africani, informează France Presse. Este vorba despre Mokhtar Belmokhtar, cunoscut şi sub numele de „Mr. Malboro”, şi Abubakar Shekau, liderul grupului nigerian Boko Haram.

Derulat în cadrul programului „Recompense pentru Justiţie”, implementat încă din 1984 de Departamentul american de Stat, Washingtonul oferă sume de bani celor care pot facilita orice fel de informaţie care ar putea duce la capturarea sau eliminarea teroriştilor care reprezintă o ameninţare pentru SUA.

Recompensa pentru Shekau este de şapte milioane de dolari, în timp ce pentru Belmokhtar, un fel de Bin Laden al Africii de Nord, care conduce Al Qaeda în Maghrebul Islamic (AQMI), SUA oferă cinci milioane de dolari. De asemenea, sunt oferite sume mai mici pentru cei care pot oferi orice alte informaţii legate de cei doi terorişti.

Deşi autorităţile din Ciad l-au dat mort în urma unor lupte date la începutul anului, se pare că Belmokhtar este încă în viaţă, iar săptămâna trecută ar fi revendicat un dublu atentat cu maşină-capcană în Niger, care s-a soldat cu moartea a 20 de persoane.

Belmokhtar este cunoscut şi publicului român, după ce în ianuarie a fost cel care coordonat atacul şi luarea de ostatici de la complexul de exploatarea gazelor de la In Amenas, situat în sud-estul Algeriei. În urma atacului din luna ianuarie, zeci de muncitori şi jihadişti au fost omorâţi, printre care şi câţiva cetăţeni români angajaţi pe platforma algeriană.

Pe lista Statelor Unite mai figurează alţi doi lideri terorişti din Africa: Malik Abou Abdelkarim şi Oumar Uld Hamahathe.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite