Prim-ministrul turc a declarat că operaţiunile împotriva grupării Statul Islamic şi militanţilor kurzi continuă
0Operaţiunile derulate vineri de armata şi poliţia turcă împotriva grupului Stat Islamic (SI) şi rebelilor din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) vor continua, a promis primul-ministru turc, Ahmet Davutoglu, citat în pagina electronică a publicaţiei franceze Liberation.
"Operaţiunile începute astăzi nu au caracter exceptional, ele vor continua", a declarat presei domnul Davutoglu, după raidurile aeriene turce care au lovit ţintele islamice în Siria şi după raidul lansat împotriva membrilor grupării Stat Islamic şi PKK în toată ţara.
Acesta a insistat asupra faptului că această operaţiune împotriva SI are propriul obiectiv şi nu va înceta.
"O spun foarte clar, nu există nicio intenţie a Turciei să ia parte la războiul care durează de patru ani în Siria", a subliniat el, adăugând că, în schimb, se iau toate măsurile necesare securizării frotierelor.
"Cea mai mică mişcare care ameninţă Turcia antrenează cele mai severe reacţii", a atras astenţia şeful Guvernului turc.
Ahmet Davutoglu a precizat că, în ciuda anumitor informaţii, ţara sa nu prevenise regimul Damascului privind raidurile areniene dirijate vineri dimineaţă împotriva grupării Stat Islamic de pe teritoriul său.
Turcia a trimis avioane de vânătoare şi tancuri la graniţa cu Siria, după un atac comis joi de combatanţi ai grupării Stat Islamic, soldat cu moartea unui militar turc şi rănirea altor doi, relatează Deutsche Welle în pagina electronică. Potrivit unui comunicat emis de biroul premierului Ahmet Davutoglu, avioane de vânătoare F-16 au bombardat trei obiective ale grupării Stat Islamic în Siria.
Ofensiva a avut loc după o intensificare a violenţelor la graniţa turco-siriană săptămâna aceasta, care a început după un atac sinucigaş cu bombă comis luni în oraşul Suruc din sudul Turciei, soldat cu 32 de morţi şi peste 100 de răniţi.
În plus, o bază militară NATO din sudul Turciei este gata să găzduiască avioanele coaliţiei care luptă împotriva grupării Stat Islamic din Irak şi Levant (ISIL), conform unei discuţii telefonice dintre preşedinţele turc şi cel american.
Primul-ministru turc a spus că 297 de persoane, 37 având cetăţenie străină, suspecte de legături cu "grupurile teroriste", militanţi ai SI, kurzi sau de extremă stângă, fuseseră arestate vineri de poliţie în treisprezece provincii ale ţării.