Obama a împăcat Israelul cu Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turneul în Orientul Mijlociu al preşedintelui Barack Obama, considerat un mare succes mediatic, nu s-a finalizat, potrivit analiştilor, cu rezultate concrete. În Israel, Obama a reafirmat angajamentul SUA faţă de alianţa strategică cu statul evreu, promiţând sprijin în problema înarmării nucleare a Iranului ( nu am epuizat încă toate canalele diplomatice, a spus el).

Pe de altă parte, i-a îndemnat pe palestinieni şi pe israelieni că reia negocierile de pace, acest demers, a apreciat Obama, fiind în avantajul ambelor ţări. Chiar daă în acest context se poate vorbi de cuvinte frumoase, preşedintele american se poate lăuda cu un succes diplomatic neaşteptat pentru opinia publică.

 El a reuşit să „împace” Israelul şi Turcia, aflate în conflict de trei ani. Concret, l-a convins pe premierul Netanyahu să ceară scuze Turciei pentru moartea celor nouă cetăţeni turci, activişti pro-palestinieni, aflaţi pe vasul Mavi Marmara care, în 2010 încerca să spargă blocada Fâşiei Gaza, impusă de israelieni pentru a evita transporturile ilegale de arme pentru grupările radicale din zonă. Înaintea  acestui incident, Israelul şi Turcia (deşi ţară musulmană) au avut relaţii excelente, atât economice cât şi, mai ales, militare.

Turişti israelieni invadau cu miile staţiunile din Turcia iar comerţul bilateral era ascendent. Foarte importantă era colaborarea în domeniul militar, Israelul oferind Turciei tehnologie modernă iar Turcia permiţând efectuarea unor manevre ale militarilor israelieni în ţară.. Relieful din Turcia, susţineau experţii, se asemăna cu cel din Iran, astfel că manevrele erau considerate drept o pregătire pentru un eventual război cu Teheranul . (După conflictul cu Turcia, aceste manevre au fost efectuate în România).

Încidentul din 2010 a pus capăt acestor legături, foarte prolifice pentru ambele părţi.Turcia şi-a rechemat ambasadorul iar relaţiile economice şi militare au ajuns aproape de zero. Ankara a condiţionat revenirea la situaţia anterioară conflictului cu exprimarea unor scuze din partea conducerii israeliene şi obţinerea unor compesaţii băneşti pentru familiile afectate.

Israelul a fost de acord să plătească despăgubiri dar nu a fost de acord cu scuzele. Înainte de incident, autorităţile israeliene au atras atenţia participanţilor de pe vasul Mavi Marmara, precum şi celor de pa alte vase care s-au implicat în acţiunea de spargere a blocadei,  că se află în apele teritoriale israeliene şi se supun legislaţiei israeliene. La refuzul acestora, militari israelieni au intervenit, mai întâi fără să fie înarmaţi. Atacaţi de către cei de pe vas, camarazii lor au intervenit, de-acum  iar acţiunea s-a soldat cu pierderi de vieţi omeneşti.
 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite