Israelul are capacitatea de a ataca fabricile nucleare din Iran de pe  submarine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Armata Israelului este o forţă de temut atât pentru Iran, bine-cunoscut rival al ţării evreice, cât şi pentru Occident. FOTO: Reuters
Armata Israelului este o forţă de temut atât pentru Iran, bine-cunoscut rival al ţării evreice, cât şi pentru Occident. FOTO: Reuters

Atacul de acum două săptămâni care a distrus o încărcătură de rachete ruseşti livrată armatei siriene ar putea fi un semn de avertizare pentru Iran şi pentru puterile occidentale care au acceptat în mod tacit dezvoltarea programului nuclear al republicii islamice. Ultimele informaţii sugerează că atacul asupra depozitului de arme, atribuit Israelului, nu a fost lansat din aer, aşa cum s-a crezut iniţial.

Mulţi dintre oficialii occidentali care au susţinut că Israelul poate să distrugă ţinte din Iran doar pe calea aerului, şi care au crezut că statul evreu nu are capacitatea de a lansa atacuri aeriene pe o rază lungă, ar trebui să-şi reconsidere declaraţiile, a scris jurnalistul american Tom Gross, într-un editorial pentru „The Weekly Standard”.

În ultimii ani, Israelul a investit foarte mult în dezvoltarea capacităţilor sale de luptă pe mare. Acum, zona geografică în care se pot desfăşura operaţiunile militare ale Israelului cuprinde, de fapt, întreaga lume; cert este că submarinele israeliene nu se mai limitează doar la Marea Mediterană.

Săptămâna trecută, Statele Unite ale Americii au confirmat în mod neoficial că Israelul este în spatele atacului de pe 5 iulie asupra depozitului naval sirian din apropiere de baza militară din oraşul Latakia şi care a distrus 50 de rachete de croazieră anti-navale de tip Yakhont. Atât cotidianul „The New York Times”, cât şi postul de televiziune CNN au citat oficiali americani care au spus, sub protecţia anonimatului, că atacul a fost lansat din aer.

Rachetele Yakhont, cu o rază de acţiune de 300 de kilometri, sunt considerate unele dintre cele mai periculoase focoase din categoria lor. Acestea sunt o preocupare importantă pentru Israel şi Statele Unite, din cauza razei de acţiune şi a tehnologiei. Au potenţialul să distrugă eforturile de a stabili o zonă de interdicţie aeriană deasupra Siriei, dacă va fi nevoie. Israelul se teme şi de posibilitatea ca focoasele să cadă în mâinile luptătorilor grupării teroriste Hezbollah.

Submarinele israeliene, la originea atacului asupra focoaselor ruseşti

Cu toate acestea, duminică a ieşit la iveală un scenariu chiar mai intrigant decât cele vehiculate de presa americană. Cotidianul londonez „The Sunday Times” a transmis că atacul din 5 iulie nu a fost lansat din aer, ci din apă, cu ajutorul rachetelor ghidate ale submarinelor din clasa „Delfinul”. Aceste nave fac parte din arsenalul Israelului, fiindcel mai probabil scenariu, potrivit surselor jurnalistului american.

Atunci când a fost întrebat despre implicarea Israelului în atacul asupra rachetelor ruseşti, premierul Benjamin Netanyahu  s-a conformat politicii naţionale şi nu a confirmat, dar nici nu a infirmat. „Oh, Dumnezeule, de fiecare dată când se întâmplă ceva în Orientul Mijlociu este acuzat Israelul. Nu am obiceiul de a spune ce am făcut sau ce nu am făcut. Vă spun eu care este politica mea: previn transferul armelor periculoase către Hezbollah şi alte grupări teroriste. Şi vom păstra această politică”, a spus Netanyahu în timpul interviului pentru postul de televiziune CBS.

Sursele oficiale spun că Iranul mai are doar câteva săptămâni până va încălca „linia roşie” stabilită de premierul israelian, când va deţine 250 de kilograme din cei 20% de uraniu îmbogăţit. Această cantitate ar fi suficientă pentru a crea bomba nucleară, iar Iranului îi mai lipsesc doar 60 de kilograme, potrivit unui raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică, publicat în mai.

Încă nu este prea târziu

Diplomaţii americani şi europeni contactaţi de Tom Gross au sugerat că America nu este foarte motivată să împiedice Iranul, pe când Israelul nu are mijloacele necesare. Oficialii străini nu par să fi luat în considerare adevărata capacitate de atac a Israelului care ar putea distruge fabricile nucleare ale Iranului.

Forţele aeriene ale Israelului au o capacitate limitată, atunci când transportă încărături grele, dar submarinele pot ajunge mult mai aproape de instalaţiile nucleare iraniene. Deşi Iranul a investit mult în măsurile de apărare faţă de ameninţările aeriene şi cele navale, este în continuare vulnerabil la ambele. În plus, este mult mai greu să detecteze mişcarea unui submarin decât cea a unui avion de luptă.

Aceste capacităţi combinate cu noile metode electronice sofisticate, cum ar fi tehnologia impulsurilor electromagnetice, transformă Israelul într-o putere care merită luată în considerare.

Încă nu este prea târziu ca Iranul să oprească programul de dezvoltare nucleară sau ca Occidentul să determine statul musulman să renunţe la bomba nucleară. Dacă Iranul va face paşi înapoi, ar putea fi din cauză că a înţeles pericolul, şi că Israelul are o capacitate de ofensivă mai mare decât s-a crezut iniţial.

 


Alte ştiri asemănătoare:

SUA se tem că-şi pierd influenţa în Orientul Mijlociu

Secretarul de stat american John Kerry a discutat în Iordania cu omologii săi arabi despre  problema israeliano-palestiniană, conflictul sirian şi situaţia din Egipt.

VIDEO Israelul răspunde Uniunii Europene: „Nu vom accepta nicio forţă externă care să ne dicteze graniţele“

Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a arătat vizibil iritat de noua directivă a Uniunii Europene, privind interzicerea oricărui acord cu aşezările evreieşti din teritoriile palestiniene, deşi liderii de la Bruxelles au avertizat în repetate rânduri că vor lua măsuri faţă de colonizarea abuzivă practicată de administraţia de la Ierusalim.

„Bani pătaţi de sânge”: Marea Britanie a exportat echipament militar şi de spionaj în valoare de 12,3 miliarde de lire sterline către Siria, Iran, Israel şi Rusia

O anchetă a unei comisii parlamentare a scos la iveală că guvernul Marii Britanii a emis peste 3.000 de licenţe de export pentru echipament militar şi de spionaj, în valoare de 12,3 miliarde de lire sterline, către ţări care figurează pe lista neagră a statelor care nu respectă drepturile omului, scrie miercuri cotidianul „The Independent”. Printre aceste state se numără Siria, Iran şi Israel.

UE pune piciorul în prag. O nouă directivă ameninţă să blocheze acordurile cu Israelul

Uniunea Europeană a promulgat o directivă pentru toate cele 28 de state membre prin care interzice orice finanţare, cooperare, acordare de burse şcolare sau fonduri de cercetare, premii, pentru oricine locuieşte în coloniile evreieşti din Cisiordania şi Ierusalimul de Est.

Statul israelian, lider în exporturile de arme

Apoximativ 6.784 de israelieni se ocupă cu exporturile de arme, conform unui anunţ al statului israelian drept răspuns la o petiţie administrativă care cerea dezvăluirea numelor persoanelor şi companiilor care apar în lista Agenţiei Israeliene de Control al Exporturilor (DECA), dar şi în autorizaţiile emise de ministerul de Apărare.

 

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite