SUA se tem că-şi pierd influenţa în Orientul Mijlociu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de stat american John Kerry a discutat în Iordania cu omologii săi arabi despre  problema israeliano-palestiniană, conflictul sirian şi situaţia din Egipt.



Toate aceste puncte de tensiune  sunt legate de un lanţ de interese geopolitice la nivel mondial şi regional. Această vizită a lui Kerry este deja a şasea în regiune, din martie 2013, scrie „Nezavisimaia Gazeta“ .

„Statele Unite doresc să-şi păstreze rolul cheie în zonă“, susţine Vladimir Sotnikov, cercetator principal la Institutul de Studii Orientale de la Academia de Ştiinţe a Rusiei. Washingtonul se teme că Orientul Mijlociu cade sub influenţa de monarhiile arabe, dar şi a Rusiei.Dacă în cazul Moscovei, SUA nu au nici o modalitate de influenţă, asupra ţărilor din Golf  au mecanisme de presiune.“ spune Sotnikov

Cu ocazia acestei noi vizite în regiune, priorităţile lui John Kerry sunt Israelul, programul nuclear iranian  şi amestecul ţărilor arabe în criza egipteană şi cea  siriană. Deşi analiştii spun că americanii nu vor face mari progrese în problema reluării procesului de pace israeliano-palestinian, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, susţine că şeful diplomaţiei SUA nu s-ar fi întors în zonă dacă nu credea că există o posibilitate reală de progres.

Dar, dacă luăm în considerare faptul că Egiptul, mediatorul cheie în procesul de pace sub Hosni Mubarak şi Mohamed Morsi, nu se mai implică, analiştii s-ar putea să aibă dreptate. Ultima iniţiativă a fostului preşedinte egiptean Mohamed Morsi a fost de a începe procesul de reconciliere a grupărilor rivale palestiniene Fatah şi Hamas.

Înainte de a merge la masa negocierilor cu Israel, liderul palestinian Mahmoud Abbas a avut nevoie de susţinerea celor două mişcări, dar Hamas, care controlează Fâşia Gaza, nu are nici o dorinţă de reconciliere cu Israelul în termeni acceptabili pentru Fatah. Cairo a purtat negocieri dificile cu Ramallah-ul şi Gaza, dar acum are alte griji. În plus, radicalii din Gaza nu văd cu ochi buni noul guvern de la Cairo şi au făcut apel la egipteni să lupte pentru revenirea preşedintelui islamist.
 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite