Cum face Statul Islamic bani: Jihadiştii câştigă milioane de dolari lunar speculând pe pieţele valutare banii furaţi la Mosul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reţeaua extremistă sunnită Statul Islamic (SI) câştigă milioane de dolari lunar speculând pe pieţe valutare din Orientul Mijlociu banii furaţi din sucursala din Mosul a Băncii Centrale Irakiene.

Jihadiştii din Statul Islamic ar obţine până la 20 de milioane de dolari lunar în urma unor astfel de tranzacţii. Profiturile obţinute prin speculaţii valutare sunt transferate înapoi prin intermediul autorităţilor financiare din Irak şi Iordania, relatează The Daily Telegraph în pagina electronică.

Detalii despre aceste operaţiuni au fost prezentate în cadrul unei audieri a Subcomisiei pentru Afaceri Externe, convocată în vederea examinării rolului Marii Britanii în finanţarea Statului Islamic.

Conform unor afirmaţii făcute în timpul audierii, responsabilii financiari ai Statului Islamic operează pe bursele internaţionale cu banii furaţi după cucerirea oraşului Mosul, în 2014, când au pus mâna pe aproximativ 429 milioane de dolari din suscursala din acest oraş a Băncii Centrale Irakiene.

De asemenea, ei operează şi cu banii „sifonaţi“ din pensiile plătite de Guvernul de la Bagdad civililor care locuiesc în acest oraş din nordul Irakului.

Informaţiile au fost oferite de John Baron, preşedintele Subcomisiei pentru Afaceri Externe, care a încercat să afle dacă Guvernul Marii Britanii acţionează adecvat pentru a tăia sursele de finanţare ale Statului Islamic.

„Banii furaţi de SI, alături de cei sifonaţi din plata pensiilor, sunt deturnaţi spre băncile iordaniene şi aduşi înapoi în sistem via Bagdad", a precizat el.

Banii revin la SI prin trasferuri de tip „hawala“, un sistem nereglementat de transfer de bani prin care plăţile în numerar sunt efectuate de agenţi dintr-o ţară după ce o sumă similară a fost prezentată drept garanţie într-o altă ţară.

Tobias Ellwood, un reprezentat al Ministerului britanic de Externe, a recunoscut că există o anumită „porozitate“ în sistemul financiar local, dar a precizat că se lucrează la stoparea acesteia.

În decembrie, Banca Centrală Irakiană a interzis accesul la sistemul bilunar de licitaţii de dolari pentru 142 de case de schimb valutar suspectate de autorităţile americane de transferuri de fonduri către Statul Islamic.

Ellwood a subliniat însă că Irakul ar fi putut „acţiona mai rapid în această situaţie“. Întrebat dacă autorităţile iordaniene au luat decizii similare, oficialul britanic a menţionat că nu deţine informaţii în acest sens.

În opinia sa, speculaţiile pe pieţele valutare reprezintă „o parte semnificativă“ în conturarea veniturilor SI, dar suma de 20 de milioane lunar este exagerată, notează The Daily Telegraph.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite