Combustibil produs de Statul Islamic, de vânzare la benzinării din Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de benzinării din Bulgaria vând combustibil ce provine din regiunile controlate de Statul Islamic, relatează cotidianul bulgar „Trud“, citând surse vamale.

Potrivit „Trud“, Biroul de luptă împotriva crimei organizate şi Agenţia securităţii naţionale din Bulgaria au început să ancheteze activităţile unor benzinării din Sofia, dar şi din alte 15 zone ale ţării. 

Peste 50 de staţii au fost puse sub supraveghere, au anunţat serviciile speciale, care au refuzat însă să comenteze informaţiile legate de Statul Islamic.

Pe baza unor imagini din satelit furnizate de serviciile speciale americane şi ruse, autorităţile din Bulgaria au reuşit să descopere ruta pentru furnizarea ilegală de benzină şi motorină, rută care include porturile Varna şi Burgas. 

Totodată, sistemele de supraveghere a traficului maritim au surprins câteva petroliere care s-au oprit în şapte porturi din Turcia din Marea Neagră şi Marea Mediterană pentru a încărca de acolo combustibil, acestea acostând ulterior în Grecia şi Bulgaria, notează sputniknews.com.

Combustibilul livrat este însă de proastă calitate - în cazul benzinei se înregistrează o deviere de la standardele UE între 20% şi 40%, iar în cazul motorinei aceasta este între 35% şi 70%.

În Siria şi în Irak, Statul Islamic controlează teritorii bogate în petrol, iar potrivit ambasadorului rus la Naţiunile Unite, Vitali Ciurchin, gruparea jihadistă câştigă în jur de 1,5 milioane de dolari pe zi din exporturile ilegale de petrol, care ar trece prin Turcia.

La sfârşitul anului 2015, Ministerul rus al Apărării a prezentat dovezi privind contrabanda cu petrol făcută de gruparea jihadistă la graniţa dintre Siria şi Turcia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite