INFOGRAFIE Ce şi-au propus şi ce au obţinut liderii prezenţi la summitul Asia-Pacific

0
Publicat:
Ultima actualizare:

21 de şefi de stat din zona Asia-Pacific s-au reunit la Beijing în cadrul unui summitul anual al Forumului de Cooperare Economică Asia-Pacific .  Capitala chineză s-a transformat într-un oraş-fantomă pentru a oferi oaspeţilor cea mai bună imagine a sa şi un aer cât de cât de respirat.

Traficul auto a fost înjumătăţit, fabricile şi şantierele de construcţii din capitală şi din provinciile din jur s-au închis. Pe blogosferă a apărut termenul  „albastru APEC“ totul în jur e frumos, superficial şi efemer ....

„Internetul, deschis“

Locuitorii Beijingului au fost încurajaţi să părăsească oraşul pe timpul Forumului, o vacanţă de o săptămână fiind acordată de guvern. „Nu avem dreptul nici să ne îmbolnăvim “ scriu internauţii, pentru că majoritatea spitaleor şi dispensarelor lucrează la jumătate din capacitate. 

În schimb pot folosi liber Google şi Facebook, care sunt încă interzise în China, internetul fiinde deschis pe perioada summit-ului.

La 13 ani de la ultimul summit APEC găzduit de Beijing, China vrea să arate acum că nu degeaba este a doua putere economică a lumii şi vrea să stabilească o parte din regulile jocului. A anunţat că pune la bătaie 40 de miliarde de dolari, un fond pentru finanţarea infrastructurii pentru un nou drum al mătăsii al secolului XXI-lea şi s-a angajat să investească 42 de miliarde de dolari în Pakistan.

Obiectivul lui Obama

Obama se află în China în încercarea de a-şi reînnoi angajamentul faţă de strategia administraţiei sale de reorientare spre Asia, considerat un efort de a contracara influenţa tot mai mare a Chinei. Parteneriatul Trans-Pacific (TPP) este un important pilon economic în această încercare de reechilibrare. Pentru acesta Obama a făcut apel la liderii ţărilor angajate în (TPP) să ridice ultimele obstacole în calea încheierii acestui acord de liber-schimb care cuprinde Japonia, dar nu şi China.

Totuşi, Obama a pledat pentru consolidarea relaţiilor între Washington şi Beijing. Ba mai mult a anunţat un acord privind extinderea vizelor pentru chinezii care merg să studieze sau să lucreze în SUA.

Aproximativ 1,8 milioane de chinezi s-au deplasat anul trecut în Statele Unite, a precizat Barack Obama, adăugând că aceasta reprezintă o contribuţie de 21 de miliarde de dolari la economia americană şi susţinerea a peste 100.000 de locuri de muncă la nivel local.

Putin, afaceri de sute de miliarde de dolari 

Dar cele mai „bune afaceri“ le-a făcut cu ocazia acestui eveniment, liderul de la Kremlin. Preşedintele chinez Xi Jinping şi omologul său rus Vladimir Putin şi-au promis unul celuilalt să consolideze cooperarea între cele două ţări “indiferent de evoluţiile internaţionale”. Cei doi lideri au au semnat un acord energetic în valoare de aproape 400 de miliarde de dolari.

 Acordul, ce prevede transportarea gazului extras din Siberia spre o Chină mereu avidă de hidrocarburi, va diminua dependenţa Rusiei de banii Europei pentru acest export şi va asigura de asemenea Chinei aproape o cincime din necesarul de gaze naturale. Şi asta până la sfârşitul deceniului..Acesta este al doilea acord de asmenea dimensiuni semnat între Rusia şi China. Primul, tot de 400 de miliarde de dolari, a fost semnat în primăvară, imediat după anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia. Acest acord prevedea că Beijingul va importa 38 de miliarde de metri cubi de gaze ruseşti anual.

 În plus, Gazprom negociază deja cu chinezii pentru a transporta gaze din Siberia de Vest pentru următorii 30 de ani. În acelaşi timp, un alt producător rus, Rosneft, a fost de acord să vândă 10%  din acţiunile unei unităţi de producţie siberiene către compania de stat a Chinei, China National Petroleum Corp.

Luna trecută, Rusia şi China au semnat şi un acord în domeniul schimbului valutar, de 150 de miliarde de yuani, gândit pentru a reduce influenţa globală a dolarului american.

Uşor dezgheţ sino-japonez

China şi Japonia au făcut şi ele cu această ocazie, un prim pas spre ameliorarea relaţiilor. Premierul japonez Shinzo Abe şi preşedintele chinez Xi Jinping au participat la primul summit bilateral, extrem de aşteptat, un prim semn al dezgheţării relaţiilor, după peste doi ani de tensiuni.

Relaţiile dintre China şi Japonia sunt tensionate de mai bine de doi ani pe fondul disputelor cu privire la suveranitatea Insulelor Diaoyu (Senkaku, în japoneză) în Marea Chinei de Est, revendicate de Beijing, dar administrate de Tokyo. Aviaţia şi Marina celor două ţări au fost implicate în mai multe incidente în ultimele luni, în apropierea arhipelagului nelocuit. 

În acest context, premierul Abe a cerut Chinei înfiinţarea unui mecanism de comunicare maritimă, pentru evitarea unui eventual incident. 

 Obama şi Putin, discuţie de 7-8 minute

 Preşedintele SUA, Barack Obama, a avut o scurtă discuţie cu omologul său rus, Vladimir Putin, cu ocazia reuniunii anuale a Forumului pentru cooperarea economică Asia-Pacific (APEC), la Beijing, relatează cotidianul Kommersant, citat de site-ul agenţiei RIA Novosti.

Potrivit cotidianului „Kommersant“, Vladimir Putin a întârziat câteva minute la fotografia de grup a liderilor ţărilor membre APEC.

Barack Obama a fost primul care l-a întâmpinat pe Vladimir Putin. Cei doi lideri au avut o discuţie bilaterală informală care a durat şapte-opt minute.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite