Calvarul celor două nave captive printre gheţurile Antarcticii a luat sfârşit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Saga de Crăciun din Antarctica, cu nave blocate între gheţuri, s-a încheiat miercuri după ce vaporul rusesc blocat din 24 decembrie a reuşit să se elibereze singur, au anunţat autorităţile australiene, citate de AFP.

O operaţiune complexă de salvare condusă de Australia a mobilizat timp de două săptămâni personal şi mijloace materiale pentru a încerca să deblocheze MV Akademik Şokalskii, aflată la circa 100 de kilometri est de baza franceză Dumond d'Urville.

Akademik Şokalskii, cu 74 de persoane la bord, oameni de ştiinţă şi turişti aflaţi într-o expediţie fusese blocat între gheţuri de mai bine două săptămâni într-o zonă unde, în mod normal pentru această perioadă a anului se poate circula. Dar o schimbare bruscă a vremii l-a împins în gheaţă, a declarat cercetatorul Chris Fogwill aflat la bordul navei.

După nava franceză Astrolabe şi cea australiană Aurora, cu un gabarit prea mic pentru a sparge banchiza groasă, spărgătorul de gheaţă chinez Xue Long ("Dragonul zăpezilor") s-a apropiat cel mai mult de nava rusească.

Elicopterul său a permis evacuarea, săptămâna trecută, a ultimilor 52 de pasageri, turişti şi oameni de ştiinţă, care au fost îmbarcaţi pe Aurora, dar Xue Long se afla la rândul său blocat în infernul alb din Antarctica.

Beijingul a anunţat marţi că a reuşit să îşi creeze drum până în ape în care să poată naviga liber.Iar Autoritatea australiană pentru siguranţa maritimă a confirmat, miercuri, punerea în mişcare a Akademik Şokalskii.

Cele două nave, chineză şi rusă, "s-au eliberat dintre gheţuri în Antarctica şi nu mai au nevoie de asistenţă", a afirmat aceasta.Un spărgător de gheaţă al pazei de coastă americane, Polar Star, care se îndrepta spre această zonă pentru a încerca să deschidă un canal pentru navele aflate în dificultate, şi-a reluat misiunea iniţială şi se îndreaptă spre baza americană McMurdo.

Căpitanul navei ruseşti, Igor Kiselev, a anunţat marţi că banchiza s-a fisurat, ceea ce i-a permis să se deplaseze lent. În prezent, nava se îndreaptă spre Noua Zeelandă.

Expediţia navei ruseşti, destinată să repete experienţele ştiinţifice întreprinse în urmă cu un secol de exploratorul australian Douglas Mawson, a fost puternic criticată în Australia, deoarece a obligat mai multe nave să-şi devieze ruta pentru a-i veni în ajutor.

Aceste operaţiuni au întârziat astfel misiuni ştiinţifice în Antarctica şi au dus la anularea mai multor proiecte, deoarece sezonul în care acestea pot fi efectuate este scurt.
 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite