Ucraina anunţă exerciţii militare în colaborare cu SUA, Polonia, România şi Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În încercarea de a spori capacitatea de apărare a ţării, Ucraina ar urma să organizeze în 2014 o serie de exerciţii cu participarea militarilor din SUA, Polonia, România şi Republica Moldova. Un proiect de lege în acest sens a fost depus miercuri în Parlament de preşedintele interimar Oleksandr Turcinov. România va participa cu un grup de infanterie şi unul de vânători de munte.

Publicat pe site-ul Parlamentului de la Kiev, proiectul stipulează ca Legislativul ucrainean să autorizeze accesul pe teritoriul naţional pentru trupe străine în vederea desfăşurării a şapte exerciţii: „Public Order 2014", cu participarea poliţiei militare poloneze, „Rapid Trident 2014", cu participarea forţelor din SUA, „Safe Sky 2014", cu aviaţia poloneză, „Sea Breeze 2014", cu forţele americane, două exerciţii multinaţionale – „Light Avalanche-2014" şi „Carpates-2014" – şi „Sud-2014", cu participarea unităţilor de infanterie şi vânători de munte din România şi Republica Moldova.

După anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, Ucraina şi-a exprimat în mai multe rânduri îngrijorarea faţă de prezenţa forţelor ruse în apropierea graniţelor estice, pe fondul tensiunilor separatiste proruse din estul ţării.

Publicaţia turcă Hurriyet Daily News a anunţat că prin respectivele exerciţii militare, forţele americane s-ar poziţiona în imediata apropiere a trupelor ruse din peninsula Crimeea, realizând astfel o mişcare strategică. În anii precedenţi, Rusia şi-a manifestat public nemulţumirea faţă de două dintre aceste exerciţii militare, Rapid Trident şi Sea Breeze.

Potrivit cotidianului turc, Sea Breeze irita mereu Moscova, pentru că aceste exerciţii aveau ca teren de desfăşurare Crimeea, unde se află baza Flotei sale din Marea Neagră. În ultimii ani, aceste manevre s-au desfăşurat în portul Odessa, unde Ucraina deţine o bază navală.

Washingtonul declarase la începutul lunii martie că va reduce cu 28% a fondurile pentru o iniţiativă a Pentagonului care sprijină modernizarea forţelor armate ale Ucrainei şi alte altor state ex-sovietice. Dar un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat că atât Rapid Trident, cât şi Sea Breeze sunt de aşteptat să continue în lunile următoare, după cum au fost anunţate.


Citeşte şi:

Cum a reuşit Rusia să inducă în eroare agenţiile de informaţii ale SUA şi să pătrundă pe ascuns în Crimeea

În ciuda sistemului performant de sateliţi, drone şi spioni ai SUA, unelte esenţiale ale agenţiilor de informaţii, oficialii americani au fost luaţi pe nepregătite atunci când peninsula Crimeea a fost invadată de forţele ruse. Responsabilii americani au admis că au subestimat tacticile Moscovei, iar evenimentele care au urmat au demonstrat că strategii ruşi s-au aflat cu un pas înaintea lor.

Crimeea: trupele ruse au luat cu asalt ultima navă ucraineană

Forţele ruse au atacat, marţi, ultima navă sub pavilion ucrainean în Crimeea, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Vladislav Seleznev, citat de AFP.

Un răspuns ezitant din partea Occidentului riscă să-l încurajeze pe Putin să atace Ucraina

Criza din Ucraina e pe punctul de a bulversa situaţia internaţională şi pune în evidenţă slăbiciunea politică a Uniunii Europene şi revenirea Statelor Unite pe scena europeană pentru a contrabalansa greuteatea geostrategică a Rusiei în această zonă, sunt de părere analiştii internaţionali.

Ucraina se desparte de Crimeea. Kievul pregăteşte un plan de evacuare a militarilor ucraineni din peninsulă

Autorităţile de la Kiev au anunţat, miercuri seară, că pregătesc un plan de evacuare a militarilor ucraineni, precum şi a familiilor acestora din Crimeea, în contextul anexării peninsulei de către Rusia, informează BBC.

DOCUMENT Rusia intenţionează să anexeze toate regiunile ruseşti din Ucraina, inclusiv Kievul

Documentul ce dezvăluie planul liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, de ocupare a Ucrainei, elaborat de Consiliul Naţional de Securitate din Rusia încă în timpul protestelor de pe Euromaidan din Kiev, a ajuns în presa din Ucraina.

Reţeta rusă de destabilizare a Ucrainei: mafioţi, oligarhi şi politicieni

Un procuror din Doneţk, care a refuzat să fie numit din motive de siguranţă personală, a declarat pentru publicaţia americană Daily Beast că huliganii locali care operează în rândul protestele pro-ruse din estul Ucrainei, se conformează direct instrucţiunilor primite de la grupările de crimă organizată strânse legate de Kremlin.

Noua politică expansionistă a Federaţiei Ruse

Discursul preşedintelui Federaţiei Ruse Vladimir Putin, în faţa camerelor reunite ale parlamentului rus şi a reprezentanţilor unităţii teritorial-administrative ucrainene Republica Autonomă Crimeea, a dat startul procesului de anexare a Crimeii la Rusia.

VIDEO Adevărul Live: Moldova, următoarea victimă a Rusiei?

Anunţul comandantului suprem al forţelor NATO despre riscul unei intervenţii militare ruse în Transnistria a crescut îngrijorarea cu privire la faptul că Moldova ar putea deveni următoarea „victimă“ a Moscovei. Cristian Unteanu, şi Victoria Bucătaru, coordonator de programe la Asociaţia pentru Politică Externă din Chişinău, au comentat ameninţările iminente la adresa securităţii regionale, într-o nouă ediţie Adevărul Live.

Dan Nicu: Rusia trebuie oprită

Excepţionalismul rusesc a generat abordări care fac astăzi Rusia să ignore atât vecinii, partenerii şi alte puteri ale lumii, cât şi propriile ei obligaţii internaţionale, asumate de bună voie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite