UPDATE Autorităţile germane sunt în căutarea unui tunisian pe capul căruia au pus o recompensă de 100.000 de euro, considerat autorul atentatului din Berlin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia germană era mobilizată miercuri pentru a căuta autorul atentatului de la Piaţa de Crăciun de la Berlin, după ce principala sa pistă s-a prăbuşit la aproximativ 24 de ore după ce un camion a intrat în mulţime şi a ucis 12 oameni, relatează AFP.

UPDATE 21:45 - Tunisianul suspectat a fi autorul sângerosului atac cu camion de luni de la Berlin a fost supravegheat sub acoperire timp de mai multe luni anul acesta, relatează The Associated Press, preluata de News.ro.

Procuratura din Berlin a declarat miercuri pentru The Associated Press, într-un comunicat, că au lansat o anchetă împotriva lui Anis Amri pe 14 martie, în urma unui pont de la agenţii federale în domeniul securităţii.

Procuratura a fost avertizată că Amri, care era considerat o potenţială ameninţare de către autorităţile din landul Renania de Nord-Westfalia, ar fi putut să plănuiască o spargere cu scopul de a face rost de bani pentru a achiziţiona arme automate pe care să le folosească într-un atac.

Această supraveghere a arătat că Amri era implicat în traficul de droguri, într-un parc din Berlin, şi într-o încăiereare într-un bar, însă nu s-au găsit probe care să confirme avertismentul iniţial.

Obsevarea acestuia a fost oprită în septembrie.

UPDATE 20:40 - Presupusul autor al atacului de la Berlin, identificat după ce Tunisul, care a contestat că era cetăţeanul său, l-a recunoscut.

Parchetul antiterorist german l-a identificat miercuri pe suspectul în atentatul cu un camion de la Berlin ca fiind Anis Amri, un cetăţean tunisian în vârstă de 24 de ani, şi a publicat un mandat de căutare şi o recompensă, relatează AFP, potrivit news.ro.

Anis Amri are 1,78 metri înălţime şi 75 de kilograme.

”Dacă vedeţi persoana căutată, informaţi poliţia. Însă nu vă puneţi în pericol, această persoană ar putea să fie periculoasă şi înarmată”, avertizează parchetul într-un comunicat.

Potrivit autorităţilor germane, bărbatul făcea obiectul unui anchete judiciare şi era suspectat că pregătea un atentat înainte de atacul cu un camion de la Berlin.

Anis Amri în iulie 2015 în Germania, iar cererea sa de azil a fost respinsă în iunie 2016.

image

Germania nu a reuşit, însă, să-l expulzeze în ţara lui, deoarece Tunisia a contestat timp de mai multe luni faptul că acesta era cetăţean tunisian.

Potrivit autorităţilor germane, abia miercuri, printr-o coincidenţă, Tunisul i-a recunoscut naţionalitatea tunsiană şi a furnizat un document de călătorie care permite expulzarea acestuia.

El este prezentat de Berlin ca apropiat mişcării salafiste-islamiste.

Potrivit cotidianului Bild, tunisianul a încercat să recruteze complici în vederea comiterii unui atentat în urmă cu câteva luni.

Un oficial german a acuzat miercuri Tunisia că a întârziat expulzarea suspectului în atentatul de la Berlin.

”În iunie 2016, cererea sa de azil a fost refuzată de Biroul Federal pentru Migraţie şi Refugiaţi (...) (iar) bărbatul nu a putut să fie expulzat deoarece nu avea documente de identitate în regulă”, a declarat Ralf Jäger, ministrul de Interne al Renaniei de Nord-Westfalia, ale cărui servicii au fost însărcinate să organizeze expulzarea.

”Procedura de solicitare de emitere a unui document în locul paşaportului” tunisian, care să permită trimiterea acestuia în ţară, a fost angajată în august, ”însă Tunisia a disputat faptul că această persoană ar fi cetăţeanul său, iar documentele necesare nu au fost mult timp emise”, a continuat el.

Până la urmă, ”printr-o coincidenţă”, acest document de călătorie emis de Tunisia a ”ajuns astăzi (miercuri)” în Germania, a anunţat ministrul.

Berlinul a acuzat în mai multe rânduri Tunisia, dar şi alte state din Magreb, că frânează procedurile de expulzare din Germania a cetăţenilor tunisieni.

Aturnci când solicitanţii de azil din această ţară din Africa de Nord urmează să fie expulzaţi, ţara lor refuză să-i primească dacă nu au documente de identitate naţionale în regulă.

Refugiatul a cărui cerere de azil este respinsă, îşi distruge documentele de identitate cu scopul de a bloca procedura, în pofida acordurilor de readmisie, acuză autorităţile germane.

Acest subiect a provocat tensiuni între Berlin şi aceste ţări, în urmă cu un an, după valul de agresiuni sexuale din noaptea de Anul Nou, la Koln.

Acest val de agresiuni a fost atribuit de poliţia germană unor migranţi clandestini provenind în principal din Africa de Nord.

Cancelarul german Angela Merkel încearcă de mai multe luni să intoducă Tunisia, Marocul şi Algeria pe lista ţărilor ”sigure”, în vederea facilitării respingerii cererilor de azil ale cetăţenilor acestor ţări.

Un proiect de lege în acest sens a fost blocat în Parlament de o parte din aleşi, din cauza atingerilor aduse drepturilor omului în această regiune.

UPDATE 18.39: Suspectul în atacul din Berlin este înarmat şi folosea şase nume, arată mandatul european de arestare.

Bărbatul suspectat în atacul din Berlin este înarmat şi este considerat periculos, potrivit unui mandat european de arestare emis pe numele lui Anis Amri, relatează The Associated Press, potrivit news.ro.

În mandatul emis de Germania, obţinut de The Associated Press, acesta a folosit în diverse perioade şase nume şi trei naţionalităţi.

Potrivit mandatului, Anis Amri este cetăţean tunisian şi s-a născut în localitatea Ghaza.

În mandat este prezentată o listă de nume pe care le folosea, dintre care multe sunt variante ale numelui său.

De asemenea, figurează cetăţeniile tunisiană, egipteană şi libaneză.

Autorităţile germane au anunţat că i-au respins solicitarea de azil în iulie.

Germania oferă o recompensă de până la 100.000 de euro pentru informaţii care să ducă la arestarea lui Anis Amri.

- Ştirea iniţială -

Ministrul german de Interne Thomas de Maziere a anunţat miercuri că un nou suspect era căutat din cauza unui presupus rol în atacul cu camion de la Berlin, confirmând astfel informaţii de presă.

”Există un nou suspect, îl căutăm pe acest suspect”, a declarat pentru presă, la Berlin de Maziere.

”Un aviz de căutare a fost emis la miezul nopţii (de marţi spre miercuri) în Germani, dar şi în Spaţiul Schengen, adică în Europa”, a spus ministrul.

Stephan Mayer, un parlamentar din cadrul CDU (conservatori, la guvernare) şi purtător de cuvânt în probleme de securitate, a declarat că noul suspect în atac căutat de autorităţile germane ar fi un tunsian cu legături cu extrmişti islamişti, relatează The Associated Press.

Mayer afirmă că acest bărbat, al cărui portofel a fost găsit în cabina camionului care a intrat în mulţime într-o piaţă aglomerată din capitala germană luni seara, pare că trebuia expulzat din Germania anul acesta.

Poliţia germană a arestat miercuri dimineaţă încă un suspect pentru atentatul de la Târgul de Crăciun de la Berlin, soldat cu 12 morţi, dar l-a eliberat la scurt timp după aceea, relatează Reuters.

 Poliţia din landul Renania de Nord-Westphalia a declanşţat un raid după descoperirea unui permis de şedere al unui tunisian în cabina camionului, anunţă BBC News.

Cel mai cautat om de catre politia germana este un tunisian de 23 de ani, Anis Amri, al carui act de identitate a fost gasit in camionul care a fost folosit la atentat.

Poltistii cred, dupa urmele de sange din cabina, ca acesta ar fi fost grav ranit in urma atacului si verifica toate spitalele din oras.

Anis Amri este nascut in 1992 in Tataouine, Tunisia si ar avea legaturi cu gruparea radicala tunisiana - Ansar al-Sharia. Se presupune ca a fost retinut recent pentru vatamare corporala grava si acte false insa a disparut inainte de a fi pus oficial sub acuzare, relateaza Die Welt.

Ziarele germane au publicat fotografii blurate cu noul suspect din cauza legilor mai dure referitoare la politica de confidentialitate, insa Daily Mail a publicat imagini cu chipul sau neblurat.

Anis Amri

      

 Tunisianul pe care poliţia germană îl suspectează că este implicat în atacul de luni de la Berlin s-a aflat în contact cu reţeaua unui ideolog islamist cunoscut ca Abu Walaa, dezvăluie cotidianul Sueddeutsche Zeitung, citat de Reuters.

Ziarul, care nu citează vreo sursă a acestei informaţii, scrie că tunisianul a cerut azil şi a primit permis de reşedinţă.

Bărbatul s-a ascuns luna aceasta, mai scrie Sueddeutsche Zeitung.

Despre el politia crede ca este "deosebit de periculos", membru al unei organizatii islamiste, inarmat si antrenat in afara tarii.

Pe profilul sau de Facebook au fost descoperite legaturi cu gruparea extremista Ansar al-Sharia care se afla in spatele atentatelor de la muzeul Bardo din 2015 si din statiunea Sousse.

Amri are un permis de sedere temporara in Germania si urma sa fie audiat pentru a primi azil.

Forţele de ordine au găsit în cabina camionului folosit pentru atentat un permis de şedere în Germania emis pe numele tânărului.

 Conform unor informaţii apărute în cotidianul Bild şi în Allgemeine Zeitung de Mainz, bărbatul are avea 21 sau 23 de ani şi este cunoscut sub trei identităţi diferite.

Actul de identitate găsit în camion este un document remis unui imigrant a cărui cerere de azil a fost respins, fără ca el totuşi să fi putut fi expulzat.

Conform ediţiei online a revistei Spiegel, bărbatul ar fi originar din Tataouine, un oraş din sudul Tunisiei. 

Poliţia germană este încrezătoare că va aresta în curând un nou suspect pentru atacul de luni seară, de la Târgul de Crăciun din Berlin, soldat cu 12 morţi, relatează DPA.

“Sunt relativ încrezător că vom putea prezenta un nou suspect mâine dimineaţă (miercuri – n.r.) sau în viitorul apropiat”, a spus liderul sindicatului poliţiştilor BDK, Andre Schulz, marţi seară. El a dat asigurări că autorităţile au “dovezi bune” şi “multe piste”.

Poliţia din Berlin a anunţat că a primit peste 500 de informaţii despre autori de la martorii masacrului.

Liderul sindicatului DLF al poliţiştilor, Joerk Radek, a declarat că ancheta se concentrează pe probele ADN şi pe alte dovezi de la locul faptei, pe datele GPS şi pe materialele găsite în memoria telefoanelor mobile confiscate de la scena atentatului.

Confuzia şi temerile locuitorilor Berlinului rămân mari, iar măsurile de securitate au fost înăsprite miercuri în oraş, în special în jurul evenimentelor legate de Crăciun, care atrag mulţimi importante.

Anchetatorii au fost nevoiţi să îl elibereze marţi seară pe singurul lor suspect, un solicitant de azil pakistanez, din lipsă de probe. Aceasta înseamnă că autorul este încă în libertate, la aproape 36 de ore după atac, iar poliţia nu a evocat public nicio pistă nouă.

Pakistanezul de 23 de ani, care a ajuns în Germania în 2015 şi era cunoscut poliţiei pentru infracţiuni minore, a fost prins la scurt timp după atac. Autorităţile au sugerat atunci că, aproape sigur, au prins vinovatul pentru masacru.

CRIMINAL PERICULOS

Însă poliţia şi Parchetul antiterorism au recunoscut marţi după-amiază că adevăratul autor este încă în libertate. “Probabil că avem un criminal periculos în libertate şi bineînţeles că acest lucru îngrijorează populaţia”, a spus şeful Poliţiei din Berlin, Klaus Kandt.

Mai mult decât atât, este posibil ca atacul să nu fi fost realizat de o singură persoană, ci de un grup de persoane înarmate. Anchetatorii au ajuns la această concluzie după ce au descoperit că şoferul polonez de la care atentatorul sau atentatorii au furat camionul a fost ucis cu focuri de armă.

Survenit luni seară, într-o zonă turistică, atacul care a fost revendicat de organizaţia teroristă Statul Islamic le-a dat forţe noi populiştilor de dreapta în ofensiva lor împotriva cancelarului Angela Merkel, pe care au acuzat-o, cu un an înainte de alegerile legislative, că a pus ţara în pericol prin politica sa migratorie.

“Sunt morţii lui Merkel!”, a spus Marcus Pretzell, unul dintre oficialii partidului de dreapta AfD, care se opune migraţiei.

Colegul său de partid, Frauke Petry, avertizează că “Germania nu mai este sigură” în faţa “terorismului islamic radical” după ce cancelarul a deschis ţara pentru 900.000 de migranţi, în 2015. Alţi 300.000 au ajuns în 2016.

Ministrul german de Interne Thomas de Maiziere a descris drept “odioase” aceste acuzaţii pe site-ul cotidianului Bild.

IDENTIFICAREA VICTIMELOR

Şase dintre morţi sunt germani, potrivit poliţiei, care a precizat că identificarea celorlalte victime este încă în curs.

Dintre cei 48 de răniţi, 14 erau marţi seară între viaţă şi moarte, potrivit Ministerului de Interne.

Peste tot în ţară, drapelele de pe clădirile publice au fost coborâte în bernă, iar un minut de reculegere va fi ţinut miercuri pe stadioanele din Bundesliga. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi marţi.

Merkel, care s-a recules marţi după-amiază la locul atacului, a asistat în cursul sericii la o ceremonie religioasă la Biserica Kaiser Wilhelm, un simbol al păcii şi reconcilierii religioase de la Berlin, în apropiere de care s-a produs atacul.

Atacul a fost calificat drept unul terorist de Merkel şi de miniştrii săi încă dinainte de a fi revendicat de Merkel. La rândul său, Parchetul antiterorism a anunţat că ţinta şi modul de operare par să sugereze un atac jihadist: circumstanţele amintesc, de altfel, de atentatul de la Nisa, din 14 iulie, soldat cu 86 de morţi.

Germania fusese scutită până acum de atacuri de amploare, dar mai multe atentate au fost comise de persoane izolate în vară. ISIS a revendicat în iulie două atacuri separate soldate cu răniţi, comise de imigranţi arabi.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite