O porcărie periculoasă: ameninţare directă la viaţa a 5.000 de ziarişti

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
presa

Site-ul ucrainean Myrotvorets a publicat datele personale a peste 5.000 de ziarişti (atât ucraineni, cât şi aparţinând presei internaţionale, printre care şi doi colegi la Prima TV şi unul de la Adevărul) care au cerut şi au obţinut vize pentru a intra şi a-şi face meseria în zona autoproclamatei Republici Donbas.

Agenţia de presă UNIAN relatează despre acest incident extrem de grav de securitate, reproducând afirmaţiile Anastasiei Stanko, jurnalistă şi co-fondatoare Hromadske.tv, care anunţă că au fost date publicităţii, în mod total ilegal, "numerele de telefon şi adresele personale ale celor mai buni jurnalişti din lume, reprezentanţi ai unor organisme de presă recunoscute care au fost acreditaţi de autorităţile republicii separatiste cu diferite ocazii şi şi-au riscat viaţa încercând să relateze ce se petrecea şi de cealaltă parte. "Imediat după publicarea listei, jurnaliştii au publicat şi ei o declaraţie spunând că, după ce li s-au făcut publice datele personale, "au primit telefoane şi scrisori de ameninţare, iar unii politicieni de la Kiev i-au numit deja "duşmani ai poporului", unii dintre ei fiind imediat daţi afară din redacţiile unde lucrau"

"Noi, ziariştii din Ucraina şi reprezentanţii presei străine, suntem profund şocaţi de acţiunile unor politicieni ucrainieni şi ale personalului care lucrează pentru site-ul Myrotvorets care a dat publicităţii datele ziariştilor acreditaţi de autoproclamata Republică Doneţk, descriind-i ca "persoane care coopereză cu terpriştii"...Facem un apel la politicienii ucrainieni...dar şi la forţele de ordine, la structurile însărcinate cu aplicarea legii, solicitându-le să deschidă o acţiune penală pentru violarea legii ucriniene privind protecţia datelor personale precum şi pentru exercitarea de presiuni şi proferarea de ameninţări la adresa persoanelor de pe lista respectivă".

presa

Scandalul ia rapid proporţii internaţionale, mai multe organizaţii ale jurnaliştilor protestează vehement, astfel încât Avocatul Poporului din Ucraina, V.Lutkovskaya, cere scoaterea listei respective din domeniul public. Dar povestea nu s-a terminat, căci cei de la Myrotvorets dau şi ei un contra-comunicat în care, după ce anunţă că au închis "sursa de informaţii pe internet" la cererea Avocatului Poporului spun că pregătesc o altă listă. mult mai completă, de publicat în curând,afirmând şi că:

"Mulţumim agenţiilor care asigură ordinea publică în Ucraina că ne-au folosit sistemul de identificare a militanţilor pro-ruşi, a spionilor ruşi, prin aceasta protejând pacea şi calmul intern, precum şi tuturor celor care, în numele binelui public, ne-au trimis informaţii asupra separatiştilor, teroriştilor, mercenarilor şi altor criminali. Mulţumim tuturor celor care au fost alături de noi şi care sprijină Ucraina din toată inima" (sursa: site-ul ODSTROV).

Deci, site-ul respectiv a fost închis, dar cu mare părere de rău, căci iată ce afirmă parlamentarul ucrainean Anton Gheraşenko (pe situl său de FB citat de VectorNews):

"După acuzaţiile de publicare de date personale precum şi în legătură cu cererile formulate de reprezentanţii UE pentru blocarea site-ului web, grupul de hackeri anonimi-patrioţi ai Ucrainei a decis închiderea "Proiectului  Myrotvorets“.

e

Este evident că este vorba de de un episod murdar, încă unul, din războiul hibrid, secţia "intoxicare/contra-intoxicare. crearea de isterie colectivă" în care, de data asta, ostateci sunt luaţi ziarştii care şi-au făcut meseria, în zone riscante, pentru a vă pune în contact direct cu situaţia din teren. Tratarea lor drept "duşmani ai poporului" şi "colaboraţinişti", "trădători ai interesului neamului", vine dintr-o moştenire tragică a unor timpuri pe care în mod greşit le-am considerat trecute.

Cred că, dimpotrivă, ar trebui să ne onoreze faptul că trei colegi ziarişti din România (Mircea Barbu, Alexandru Niţă şi Marius Saizu) figurează pe aceeaşi listă cu "reclamaţii" din aceleaşi cauze de la AFP, Al Jazeera, BBC, Reuters, France 24, Sky-news, CNN, Associated Press, The Guardian and etc.).

Dar îngrijorarea rămâne pentru că, iată, apare un semn venit din trecutul prigoanelor totalitare, cel care spunea că nu poate să existe decât un singur tip de adevăr, cel ştampilat ca atare şi dat ca "bun de difuzare" de către oficialii momentului. Cine nu ştie asta, e duşman şi, în consecinţă, va fi expus la zidul ruşinii, cu toate consecinţele respective.

Este un derapaj totalitar, urât, tragic, să sperăm că fără alte consecinţe decât un alt scandal internaţional pentru autorităţile de la Kiev. Dar este şi un semnal care ne spune extrem de multe asupra fragilităţii speranţei democraţiei şi a riscului asumat de cei care încă mai cred că meseria lor este să meargă să vadă la faţa locului şi să vă aducă povestea unei experienţe aşa cum au trăit-o.

E o meserie care trebuie apărată, sunt oameni care trebuie protejaţi deoarece, în mod direct, astfel este apărat şi protejat un principiu fundamental al lumii libere: dreptul la libertatea informaţiei...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite