LIVE TEXT | Război în Ucraina. Odesa, atacată din nou cu rachete. Performanţa proastă a ruşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atacurile au vizat infrastructura urbană din Odesa FOTO Twitter
Atacurile au vizat infrastructura urbană din Odesa FOTO Twitter

Rusia duce un război total în Ucraina. Civilii sunt ţinte ale armateei ruse, iar prizonierii atunci când nu sunt omorâţi pe loc sunt umiliţi şi torturaţi. Foamea este folosită pe post de armă.

GALERIE FOTO


UPDATE 20.50 Capcana pe care Vladimir Putin ar pregăti-o Ucrainei

Expertul în relaţii internaţionale Valentin Naumescu explică posibila evoluţie a războiului, dar şi despre riscul ca acesta să devină unul mondial. El explică şi de ce, în opinia sa, greul de-abia acum începe pentru Ucraina şi de ce Rusia lui Putin ar putea iniţia prima tratativele de pace


UPDATE 20.40 Danemarca şi Suedia au anunţat redeschiderea ambasadelor lor de la Kiev, în semn de sprijin pentru Ucraina împotriva invaziei ruse.


UPDATE 20.30 Clădire religioasă din Odesa, lovită cu rachete

Oraşul Odesa a fost lovit cu rachete luni seară, printre victimele atacului numărându-se un copil de 13 ani, care a murit, şi o fată de 17 ani, rănită grav. Guvernatorul regional Maksim Marcenko afirmă că există morţi şi răniţi. Atacurile au vizat infrastructura urbană şi au fost avariate inclusiv clădiri religioase, a comunicat Comandamentul forţelor ucrainene de securitate şi apărare.


UPDATE 20.25 Incendiu la o fabrică de explozibili din Rusia: doi morţi

Doi muncitori au fost ucişi în urma unui incendiu la o fabrică de explozibili din regiunea Perm din Rusia, la 1.000 de kilometri est de Moscova, au anunţat luni autorităţile locale. O comisie de anchetă va stabili cauza incidentului.


UPDATE 19.00 O şcoală din Ucraina care a rezistat ambelor războaie mondiale, distrusă de bombardamentele ruseşti

scoala

Şcoala Gimnazială Lîsîceansk din regiunea estică Lugansk, construită cu peste 100 de ani în urmă şi care a rezistat în timpul celor două Războaie Mondiale şi atacului Rusiei din 2014, a fost distrusă în bombardamente ruseşti, duminică.


UPDATE 18.40 Primarul Mariupolului: Procesul de evacuare este ”foarte dificil” şi depinde de cooperarea Rusiei

Primarul Vadim Boicenko a declarat că ruşii ”creează obstacole astfel încât oamenii să nu poată pleca”, iar centrele de ”filtrare” înfiinţate cu scopul de a monitoriza persoanele care părăsesc Mariupolul sunt ”umilitoare”, relatează CNN. Trebuie să vă înscrieţi şi să aşteptaţi”, a precizat Boicenko.

”În medie, oamenii aşteaptă o lună întreagă pentru filtrarea aceasta umilitoare. Acum vedem o scădere a fluxului de oameni care sosesc în Ucraina. Motivul este că ruşii creează obstacole pentru ca oamenii să nu poată pleca”, a subliniat oficialul ucrainean.

”Am reuşit să scoatem peste 100 de oameni din buncăre, care se îndreaptă acum spre teritoriul controlat de Ucraina. Aşteptăm în speranţa că trupele ruse ne vor permite să facem acest lucru”, a declarat Vadim Boicenko pentru televiziunea ucraineană.

În ceea ce priveşte evacuarea soldaţilor ucraineni, dintre care cel puţin câteva sute încă rezistă la oţelăria Azovstal, Boichenko a spus: ”Problema evacuării militare este o procedură separată şi un proces separat de negociere. Este un proces închis, negocierile sunt în curs”.


UPDATE 18.00 Un înalt oficial american confirmă că şeful Statului Major al armatei ruse a fost în Donbas 

Şeful Statului Major General rus, generalul Valeri Gherasimov, s-a aflat recent în Ucraina, potrivit unui înalt oficial american al apărării citat de CNN.

„Ştim că a fost în Donbas câteva zile începând de săptămâna trecută. Nu ştim dacă mai este acolo”, a spus oficialul.


UPDATE 17.15 Războiul din Ucraina intră într-o spirală internaţională cu consecinţe imprevizibile

Fiasco-ul militar al lui Putin, victoria morală a lui Volodimir Zelenski şi interesele geostrategice ale lui Joe Biden îndreaptă conflictul către o nouă fază, chiar mai distrugătoare decât cea iniţială şi cu potenţiale reverberaţii mult mai grave pentru restul Europei.

Etapa nu reprezintă neapărat doar regruparea întregului efort militar rusesc şi ucrainean pe frontul de est al ţării, ci şi un ajutor sporit şi o comunitate internaţională mai unită împotriva Rusiei.

La reuniunea a peste 40 de state NATO şi non-NATO, de săptămâna trecută de la baza militară Ramstein din Germania a surprins participarea Kenyei şi Tunisiei care până atunci s-au arătat neutre faţă de invazia Rusiei în Ucraina. 


UPDATE 16.16 Performanţa proastă a ruşilor în războiul din Ucraina

James Stavridis, un fost comandant suprem al NATO în Europa, susţine că armata rusă a dat dovadă de o „incompetenţă uimitoare” în războiul din Ucraina şi că a dus la o pierdere de generali şi alţi ofiţeri superiori fără precedent în istoria modernă.

„În istoria modernă, nu există nicio situaţie comparabilă în ceea ce priveşte moartea generalilor. Am văzut de partea rusă, într-o perioadă de două luni, cel puţin o duzină, dacă nu mai mulţi, de generali ruşi ucişi”, a afirmat Stavridis.

Pentru a face o compraţie, el a citat recentele conflicte în care au fost implicate Statele Unite şi a afirmat că „nici un general nu a fost pierdut în luptă” în războaiele americane din Afganistan şi Irak.

„Nu e vorba doar de generalii ucişi”, a spus Stavridis cu privire la armata rusă, remarcând şi „incapacitatea lor de a organiza logistica”, „planul de luptă prost” şi „pierderea navei lor amiral pe mare”.

„A fost o performanţă proastă a ruşilor până acum”, a subliniat fostul comandant NATO, scrie The Hill.


 UPDATE 15.50 Planul Moscovei pentru regiunile ucrainene ocupate

Un proiect de document pregătit de înalţi oficiali ai partidului politic aflat la putere în Rusia îndeamnă la crearea unui nou stat numit Rusia de Sud, din care ar face parte unele regiuni ale Ucrainei ocupate de forţele ruseşti.

„Ca răspuns la teroarea şi la impunerea totalitară a ideologiei nazismului şi a banderovismului de către fostul stat al Ucrainei, noi, în persoana Consiliului Popular al Rusiei de Sud, luăm puterea în propriile mâini şi înfiinţăm un nou stat al Rusiei de Sud”, se arată în document.

„Rusia de Sud”,
planul Moscovei pentru regiunile
ucrainene ocupate
„Rusia de Sud”, planul Moscovei pentru regiunile ucrainene ocupate

UPDATE 14.55 Marea Britanie, ameninţată cu războiul nuclear

O televiziune din Rusia a transmis duminică seara o nouă ameninţare cu folosirea armelor nucleare. Dmitri Kiseliov, un principal propagandist şi prezentator al unei importante emisiuni la postul Rusia 1 a vorbit despre transformarea Marii Britanii într-un „deşert radioactiv” sau scufundarea „pentru totdeauna” a Insulelor Britanice.


UPDATE 14.26 În două luni de când asediază Mariupol, armata rusă a ucis de două ori mai mulţi oameni decât naziştii în cei doi ani de ocupare a oraşului, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a spus primarul localităţii, Vadim Boicenko.

„În doi ani, naziştii au ucis 10.000 de civili în Mariupol. Ocupanţii ruşi au ucis peste 20.000 de locuitori ai Mariupolului în două luni.” a mai spus primarul.

Acesta a subliniat că mai mult de 40.000 de persoane au fost deportate forţat şi numeşte războiul „unul dintre cele mai grave genocide împotriva civililor din istoria modernă. Armata rusă ne distruge cu intenţie şi fără milă oraşul şi locuitorii săi".

„Omenirea a plătit un preţ mare pentru victoria asupra fascismului în ultimul secol. Dacă nu ne unim astăzi şi nu oprim acest rău, preţul de data aceasta poate fi mult mai mare", a adăugat primarul Mariupolului, potrivit The Jerusalim Post.

Oraşul Mariupol este bombardat constant de forţele ruseşti, iar locuitorii neînarmaţi cad victime. În plus, ruşii blochează ajutorul umanitar.

Consiliul municipal din Mariupol a anunţat că circa 100.000 de locuitori ai oraşului sunt în „pericol de moarte” din cauza bombardamentelor ruse şi a condiţiilor sanitare precare şi a descris drept „catastrofală” lipsa de apă potabilă şi alimente.

UPDATE 12.33 Două nave ruseşti de patrulare din clasa Raptor au fost distruse, luni dimineaţa, în apropiere de Insula Şerpilor, în atacul unei drone ucrainene Bayraktar, potrivit comandantului Forţelor aeriene ucrainene, citat de Ministerul ucrainean al Apărării, relatează CNN.

”Două nave ruseşti de patrulare din clasa Raptor au fost distruse la primele ore ale acestei dimineţi (n.r. luni), lângă Insula Şerpilor (Zmiinyi). Bayraktar funcţionează! Împreună spre Victorie!”, a scris Ministerul ucrainean al Apărării pe contul de Twitter.

De asemenea, Ministerul ucrainean al Apărării a postat pe contul de Twitter un videoclip în care apare drona care a vizat una dintre navele de patrulare Raptor din apropierea insulei din Marea Neagră.

Bayraktar TB-2 este o dronă înarmată proiectată în Turcia, folosită de Forţele armate ucrainene în repetate rânduri în războiul declanşat de Rusia în Ucraina pentru a viza ţintele trupelor ruse.

Moscova încă nu a confirmat atacul şi nici nu a reacţionat la această declaraţie.

UPDATE 12.21 Armata Ucrainei a anunţat că unităţi din forţele militare ale Belarusului au fost identificate în regiunile de frontieră ucrainene Volyn şi Polissya.

„Ameninţarea lansării de atacuri cu rachete ale forţelor ruse de pe teritoriul republicii Belarus asupra infrastructurii militare şi civile ucrainene rămâne”, potrivit Statului Major al Forţelor Armate ucrainene, scrie The Guardian.

Armata Ucrainei a postat pe Facebook că forţele ucrainene  au respins 10 atacuri ruseşti în regiunile Doneţk şi Lugansk, distrugând echipamente, inclusiv două tancuri, 17 sisteme de artilerie şi 38 de vehicule blindate de luptă. În plus, NATO a avertizat în repetate rânduri că Belarusul s-ar putea alătura Rusiei în război.

Cu toate acestea, Alexandr Lukaşenko a negat constant că forţele sale armate asistă trupele ruseşti care au invadat Ucraina, în pofida faptului că a permis armatei ruse să atace de pe teritoriul său.

Rusia s-a folosit de teritoriul fostei republici sovietice Belarus, un aliat apropiat al Moscovei, pentru a-şi lansa invazia Ucrainei pe 24 februarie.

UPDATE 12.03 Oleg Tinkov, fondatorul uneia dintre cele mai mari bănci din Rusia, a  atacat regimul lui Vladimir Putin şi l-a descris ca fiind catastrofal.

„Mi-am dat seama că Rusia, ca ţară, nu mai există", a spus Tinkov pentru New York Times în primul său interviu de când Rusia a invadat Ucraina în februarie.

Locaţia unde oligarhul a făcut declaraţiile nu a fost făcută publică, scrie The Guardian.

Oleg Tinkov, 54 de ani, a apărut în luna aprilie în titlurile ziarelor din întreaga lume după ce a făcut critici dure la adresa acţiunii militare a Rusiei. El a postat pe Instagram şi a spus că 90% dintre ruşi sunt „împotriva acestui război" şi a numit forţele Rusiei drept "o armată de rahat".

„Şi cum să fie armata bună, dacă totul în ţară este scufundat în nepotism şi servilism?", a scris el atunci.

În interviul acordat duminică, el a spus că mulţi dintre cunoscuţii săi din mediul de afaceri şi guvernamental i-au spus în privat că sunt de acord cu el, „dar că tuturor le este frică".

Tinkov a mai afirmat că a fost forţat de Kremlin să-şi vândă pachetul de 35% din acţiunile băncii pe care a fondat-o unui miliardar rus din minerit pentru o valoare mult mai mică.

În plus, el a precizat că a angajat gărzi de corp după ce prietenii cu contacte din serviciile de securitate ruse i-au spus că ar trebui să se teamă pentru viaţa lui.

UPDATE 11.16 Autorităţile ucrainene prevăd noi evacuări ale locuitorilor din Mariupol luni, după o primă operaţiune care a permis ieşirea a o sută de civili din uzina Azovstal, asediată de forţele ruse în acest port strategic din sud-estul Ucrainei, potrivit AFP.

La Bruxelles, miniştrii Energiei din 27 de state se vor întâlni pentru a analiza o stopare progresivă a achiziţiilor de petrol din Rusia pentru a sancţiona războiul din Ucraina. 

„Pe 2 mai, evacuarea din Mariupol începe la ora 7.00 (4.00 GMT)”, a anunţat pe Telegram Pavlo Kirilenko, guvernatorul regional al Noneţk, în noaptea de duminică spre luni. 

Operaţiunea de evacuare a început sâmbătă şi a fost făcută în coordonare de Ucraina, Rusia şi Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR). 

Întâi au fost evacuaţi civilii din subteranul imensei oţelării Azovstal. 

„Astăzi, pentru prima dată de la începutul războiului, acest culoar umanitar a început să funcţioneze. Pentru prima dată, există două zile de încetare a focului pe acest teritoriu” al complexului siderurgic, a declarat duminică seară preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. 

„Mai mult de 100 de civili au fost deja evacuaţi, mai întâi femei şi copii”, a precizat preşedintele, adăugând că primii evacuaţi vor sosi la Zaporojie, oraş situat la vest de Mariupol, luni dimineaţă.

Zelenski a adăugat şi că „speră ca aceste condiţii să permită continuarea evacuărilor din Mariupol”. 

Vicepremierul ucrainean, Iryna Verechchuk, a reamintit însă că „sute de civili rămân blocaţi în Azovstal”, alături de soldaţii ucraineni care încă rezistă sub bombele ruseşti. „Situaţia a devenit semnul unui adevărat dezastru umanitar, pentru că oamenii rămân fără apă, alimente şi medicamente”, a avertizat ea.

Mii de civili au reuşit să plece de la începutul războiului, pe 24 februarie, din Mariupol, oraş-port populat înainte de război cu o jumătate de milion de locuitori şi aflat acum sub control rusesc după săptămâni de bombardamente care aproape l-au distrus complet şi au provocat cel puţin 20.000 de morţi, potrivit ucraineanilor.

Noi imagini prin satelit de la Maxar Technologies, realizate pe 29 aprilie, au arătat că aproape toate clădirile imensului complex siderurgic au fost distruse de bombardamente. Soldaţii şi civilii ucraineni s-au adăpostit în numeroasele galerii subterane ce datează din epoca sovietică. 

Ministrul rus al Afacerilor Externe Serghei Lavrov a respins ipoteza conform căreia Rusia ar încheia războiul la 9 mai, data când este comemorată în Rusia capitularea Germaniei naziste din 1945. 

UPDATE 10.30 Oleksii Arestovici, un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că autorităţile de  securitate ucrainene au descoperit o reţea de agenţi ruşi care activau în Ucraina. Printre ei se numără şi un spion care s-a infiltrat în Statul Major al armatei.

Consilierul nu a oferit detalii despre numărul spionilor din reţea, doar a dezvăluit că unul dintre ei activa Statul Major al armatei ucrainene. Spionul a fost demascat şi arestat de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).

Arestovici a dezvăluit şi una dintre presupusele ţinte ale acestui grup de diversionişti, transmite Agerpres.

„Tovarăşii trebuiau să doboare un avion de pasageri deasupra Rusiei sau Belarusului şi apoi să spună că Ucraina este cea responsabilă”, a declarat consilierul prezidenţial.

Pentru a-şi pune planurile în aplicare, prezumtivii agenţi ai Rusiei urmau să utilizeze un lansator portabil de rachete sol-aer Stinger din stocurile ucrainene.

„Aceştia plănuiau să obţină lansatorul prin intermediul unor voluntari ucraineni, iar pentru a le câştiga încrederea le-au oferit informaţii reale despre mişcări de trupe ruseşti, dezvăluindu-le coordonatele din teren ale mercenarilor ceceni ai lui Ramzan Kadîrov”, a declarat Arestovici.

Potrivit presei ruse, între Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), unele cercuri ale armatei ruse şi Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei, apropiat de preşedintele rus Vladimir Putin, se duce de mult timp un adevărat război.

SBU a transmis un comunicat duminică, 1 mai, şi se menţiona că „a efectuat o operaţiune specială în mai multe etape, timp în care a neutralizat un grup de sabotaj şi recunoaştere bine mascat”.

„Agenţi ai Statului Major al armatei ruse pregăteau un atac terorist vizând doborârea unui avion de pasageri deasupra teritoriului Rusiei sau Belarusului. Invadatorii intenţionau să acuze apoi, fără temei, Ucraina şi pe partenerii noştri de atacarea avionului de pasageri”, subliniază SBU, citat de agenţia de presă Unian.

UPDATE 8.26 Apropiata aniversare a eliberării Rusiei la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, marcată la 9 Mai, nu constituie un termen-limită pentru operaţiunile militare ale Moscovei în Ucraina, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov într-un interviu acordat duminică televiziunii deţinute de compania italiană Mediaset.

„Armata noastră nu îşi va desfăşura acţiunile în teren în mod artificial, în funcţie de o anume dată, nici măcar dacă este vorba despre Ziua Victoriei”, a spus Lavrov atunci când a fost întrebat dacă ziua de 9 Mai va fi un punct de cotitură pentru războiul din Ucraina.

„Vom celebra victoria noastră într-o manieră solemnă, aşa cum facem întotdeauna, dar momentul şi ritmul cu care se desfăşoară acţiunile în Ucraina depind de necesitatea de a minimiza riscurile pentru civili şi pentru soldaţii ruşi”, a adăugat Serghei Lavrov, citat de agenţia oficială rusă TASS.

Lavrov a reamintit că printre obiectivele „operaţiunii speciale” se numără „protejarea şi asigurarea securităţii populaţiei civile” şi îndepărtarea de pe teritoriul Ucrainei a oricăror ameninţări - atât pentru Ucraina, cât şi pentru Federaţia Rusă - legate de arme ofensive şi de „nazificare”.

Guvernele şi analiştii occidentali anticipaseră că preşedintele rus Vladimir Putin ar intenţiona să declare victoria în Ucraina la festivităţile din 9 Mai, în timpul cărora Rusia organizează anual o uriaşă paradă militară. Săptămâna trecută, secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, spunea că Vladimir Putin „pregăteşte terenul” pentru un anunţ major care să marcheze Ziua Victoriei, celebrată la 9 Mai, relatează BBC.

Rusia şi-a lansat invazia în Ucraina la 24 februarie, dar progresul său a fost blocat de rezistenţa ucraineană care a beneficiat de sprijin militar occidental.

UPDATE 7.42 Generalul Valeri Gerasimov (foto stânga), şeful statului major rus, a vizitat săptămâna trecută poziţii periculoase din prima linie din estul Ucrainei în încercarea de a revigora ofensiva rusă de acolo, a raportat New York Times, citând oficiali ucraineni şi americani.

În timpul vizitei, Gerasimov, şeful Statului Major rus, a scăpat de un atac ucrainean ucrainean asupra unei şcoli care era folosită ca bază militară în oraşul Izium, controlat de ruşi, a informat New York Times, citat de The Guardian.

Aproximativ 200 de soldaţi, inclusiv cel puţin un general, au fost ucişi în atac, a declarat un oficial ucrainean pentru ziar, dar Gerasimov plecase deja în Rusia.

Institutul pentru Studierea Războiului, un think tank din SUA, a declarat anterior că forţele ucrainene "probabil au efectuat un atac de artilerie cu rachete asupra unui post de comandă rus din Izyum la 30 aprilie, care a lovit după ce şeful de stat major rus Valeri Gerasimov a plecat, dar a ucis alţi ofiţeri ruşi superiori.”

Oficialii americani nu au putut confirma atacul, iar Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.

"Presupunerea noastră de lucru este că el a fost acolo pentru că există o recunoaştere că încă nu şi-au rezolvat toate problemele”, a declarat unul dintre oficialii americani pentru Times. Ofensiva rusă a fost lentă, cu dezordine larg răspândită şi moral slab raportate în rândul forţelor ruse.

Kremlinul pare să-şi concentreze operaţiunile în jurul oraşului Izium, ca parte a eforturilor reînnoite de a ocupa regiunile Doneţk şi Luhansk. Se pare că Gerasimov a fost pus la comanda forţelor.

UPDATE 7.27 Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, duminică seară, într-un nou discurs adresat naţiunii, că forţele armate ale Ucrainei răspund tuturor atacurilor invadatorilor.

El a vorbit şi despre evauarea civililor de la Azovstal, dar şi despre întâlnirea cu Nancy Pelosi.

"Astăzi am reuşit în sfârşit să începem evacuarea oamenilor din Azovstal. După multe săptămâni de negocieri, după multe încercări, diferite întâlniri, oameni, apeluri, ţări, propuneri. În sfârşit! Nu a existat o singură zi în care să nu încercăm să găsim o soluţie care să ne salveze poporul.

Astăzi, pentru prima dată în toate zilele de război, acest culoar vital a început să funcţioneze. Pentru prima dată au fost două zile de încetare reală a focului pe acest teritoriu. Peste o sută de civili au fost deja evacuaţi - femei şi copii în primul rând. Care fugeau de ostilităţile de acolo. La Azovstal.

Având în vedere toate complexităţile procesului, primii evacuaţi vor ajunge în Zaporojie mâine dimineaţă. Să sperăm că acest lucru nu va eşua. Echipa noastră îi va întâlni acolo. Sper ca mâine să fie îndeplinite toate condiţiile necesare pentru a continua evacuarea oamenilor din Mariupol. Plănuim să începem la 8 dimineaţa.

De asemenea, sunt recunoscător tuturor celor care au participat la pregătirea salvării oamenilor şi care asigură acest coridor umanitar. Sunt recunoscător tuturor celor care au purtat negocieri. Irinei Vereşciuk în calitate de coordonator al acestui proces.

Sunt recunoscător seviciilor de informaţii. Echipa noastră - David, Andriy. Şi, de asemenea, partenerilor care s-au alăturat şi au reuşit să ajute. În special, de la ONU şi Comitetul Internaţional al Crucii Roşii.

Vom continua să facem totul pentru a ne evacua oamenii din Azovstal, din Mariupol în general. Organizarea unor astfel de coridoare umanitare este unul dintre elementele procesului de negocieri în curs. Este foarte complex. Dar oricât de greu a fost, peste 350.000 de oameni au fost salvaţi din zonele ostilităţilor.

Am discutat probleme cheie de asistenţă pentru statul nostru cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, care a vizitat Kievul împreună cu o delegaţie a Congresului SUA.

Suntem recunoscători tuturor partenerilor care transmit lumii şi Rusiei semnale atât de importante şi puternice de sprijin pentru Ucraina, vizitând capitala noastră în aceste condiţii şi într-un moment atât de dificil.

Pelosi şi cu mine am avut patru ore de negocieri foarte substanţiale, după cum se spune, cu mai multe faţete. În special, în ceea ce priveşte proviziile de apărare, asistenţa macrofinanciară, politica de sancţiuni, cooperarea politică cu Statele Unite.

Am mulţumit pentru revigorarea programului istoric Lend-Lease, care a contribuit cândva la protejarea libertăţii în Europa şi cu siguranţă poate face acest lucru a doua oară. Am discutat domenii specifice - cum poate funcţiona Lend-Lease pentru a ne consolida pe cât posibil statul şi a ajuta în lupta pentru libertate.

De asemenea, am mulţumit pentru pregătirea unui pachet mare de ajutoare pentru Ucraina în valoare de 33 de miliarde de dolari SUA.

Am discutat despre cum putem întări sancţiunile împotriva Rusiei într-un mod care să o încurajeze cel mai eficient să pună capăt războiului şi să limiteze capacitatea Rusiei de a ocoli sancţiunile existente şi viitoare. Am simţit sprijinul iniţiativelor noastre.

Astăzi, trupele ruse au continuat să lovească pe teritoriul statului nostru. Ţintele pe care le aleg demonstrează încă o dată că războiul împotriva Ucrainei este un război de exterminare pentru armata rusă. Au vizat depozitele întreprinderilor agricole. Depozitul de cereale a fost distrus. Depozitul cu îngrăşăminte a fost şi el distrus.. Au continuat bombardarea cartierelor rezidenţiale din regiunea Harkov, Donbas etc.

Ei acumulează forţe în sudul ţării pentru a încerca să atace oraşele şi comunităţile noastre din regiunea Dnipropetrovsk.

Care ar putea fi succesul strategic al Rusiei în acest război? Sincer, nu stiu. Vieţile distruse ale oamenilor şi bunurile arse sau furate nu vor da nimic Rusiei. Nu va face decât să crească toxicitatea statului rus şi numărul celor din lume care vor lucra pentru izolarea Rusiei.

Forţele armate ale Ucrainei răspund tuturor atacurilor invadatorilor. Şi vor continua să răspundă până când ocupanţii vor părăsi pământul nostru", a spus Zelenski.

UPDATE 7.26 Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Rusia se angajează să lucreze pentru a preveni izbucnirea războiului nuclear, informează lefigaro.fr.

"Presa occidentală denaturează ameninţările ruseşti”, a spus Lavrov, vorbind în rusă printr-un interpret italian, la televiziunea din Peninsulă.

"Rusia nu a încetat niciodată eforturile de a ajunge la acorduri care să asigure că un război nuclear nu va începe niciodată”, a adăugat el.

UPDATE 05.55 La Belgorod, în Rusia, luni seara, s-au auzit sunetele a două explozii puternice. Potrivit sediului operaţional, nu există pagube, nici victime, a declarat guvernatorul Regiunii Belgorod Vyacheslav Gladkov pe canalul său Telegram. 

„Acum 30 de minute m-am trezit din două explozii puternice. Potrivit sediului operaţional, nu sunt pagube sau distrugeri.

După cum a menţionat şeful regiunii, informaţii actualizate despre incident vor apărea în dimineaţa zilei de 2 mai.

UPDATE 03.57 În fiecare zi există din ce în ce mai multe dovezi ale terorii împotriva ucrainenilor paşnici, exercitate de ruşi. Astfel, ocupanţii au deportat locuitori din Kupiansk, în Rusia. Acest lucru a fost raportat de serviciul de presă al Avocatului Poporului.

„Pe 29 aprilie, în cartierul Bucha a fost găsită o groapă cu cadavrele a trei bărbaţi, care au fost torturaţi şi apoi ucişi cu brutalitate de soldaţii ruşi. Victimele au fost torturate îndelung, au fost găsite răni de glonţ în extremităţi. 

Locul de înmormântare era în pădurea de lângă satul Myrotske, mâinile victimelor erau legate, li s-a înfăşurat o cârpă în jurul feţei pentru a nu vedea, iar unii bărbaţi aveau un căluş în gură. Există urme de tortură pe cadavre, precum şi răni împuşcate în diferite părţi ale corpului.

Potrivit datelor preliminare ale poliţiei, ocupanţii au încercat să ascundă urmele abuzurilor asupra cetăţenilor ucraineni, aşa că au aruncat cadavrele într-o groapă şi le-au acoperit cu pământ. În total, anchetatorii au examinat 1.202 cadavre de civili, ucişi de ocupanţii ruşi în regiunea Kiev.

"Ocupanţii ruşi intimidează şi deportează cu forţa locuitorii din Kupyansk, regiunea Harkov şi aşezările învecinate, în Federaţia Rusă. În plus, ocupanţii răspândesc informaţii false despre presupusa capturare a Harkovului, Kievului şi Zaporijiei. În Berdiansk, conform localnicilor, ocupanţii şi casele din care locuitorii din Berdiansk au plecat pentru a găzdui colaboratori şi oameni care au venit din aşa-numitul „DPR” şi au acceptat să lucreze în consiliul oraşului”, a spus Biroul.

UPDATE 02.59 Aproape patru milioane şi jumătate de tone de cereale sunt blocate în porturile ucrainene din cauza rutelor maritime închise pe fondul unei invazii militare ruse la scară largă, a afirmat reprezentantul Programului Alimentar Mondial al ONU, Martin Frick, citat de Radio Liberty .

„Foamea nu ar trebui să fie o armă”, a spus Frick. El a cerut reluarea aprovizionării cu alimente ucrainene către alte ţări pentru a atenua criza alimentară globală, deoarece multe ţări depind de aprovizionarea cu grâu ucrainean.

În martie, ONU a înregistrat o creştere record a preţurilor la alimente din 1990 cu peste 12 la sută.

UPDATE 02.25 Ocupanţii au început să elibereze certificate de căsătorie ruseşti în Berdiansk. Se raportează că biroul de stare civilă şi-a reluat activitatea în #Berdyansk pe 30 aprilie şi că şase cupluri au primit deja certificate de căsătorie #ruseşti . Fotografie cu biroul de registratură „renovat” din Berdyansk.

UPDATE 01.52 Ucrainenii au vorbit despre tortură şi umilire în captivitatea rusă. Ocupanţii au făcut schimb de prizonieri, aducând ucraineni răniţi grav şi transportaţi pe platforme feroviare de marfă. Acest lucru a fost anunţat de comisarul pentru drepturile omului al Radei Supreme a Ucrainei Lyudmyla Denisova pe canalul său de Telegram. Ea a menţionat că cetăţenii ucraineni, după ce s-au întors în Ucraina, vorbesc despre umilinţa şi condiţiile inumane de detenţie din captivitatea rusă.

„Printre eliberaţi se numără răniţii grav, cu sepsis, membre amputate. Când au fost luaţi prizonieri, rasiştii au luat cizmele bărbaţilor ucraineni, le-au umplut cu apă şi i-au pus să le încalţe din nou. După aceea, prizonierii au fost nevoiţi să se întindă cu faţa în jos, pe pământ, în frig timp de trei sau patru zile.Cu membrele îngheţate şi legaţi la ochi au fost duşi în lagărele ruseşti, apoi în SIZO № 1 - închisori din oraşul rus Kursk - unde nu li s-a asigurat nicio îngrijire medicală. a spus ombudsmanul.

De asemenea, a adăugat ea, ucrainenii au fost îmbrăcaţi în uniformă de prizonieri, tunşi, torturaţi, forţaţi să înveţe cântece patriotice ruseşti şi să le interpreteze pentru supraveghetorii lor. Interogatoriile aveau loc de două-trei ori pe zi, după care bărbaţii au fost bătuţi cu brutalitate şi ulterior forţaţi să semneze documente care să ateste că au fost trataţi bine.

„Ocupanţii au decis să facă schimb de prizonieri, fiind aduşi bolnavii grav, cărora li s-au amputat membrele şi degetele de la picioare din cauza degerăturilor. Din cauza lipsei ambulanţelor, ocupanţii i-au dus timp de cinci ore pe platformele feroviare de marfă.

Ea a cerut Comisiei ONU pentru Investigarea Încălcărilor Drepturilor Omului în Invazia Ucrainei de către Rusia să ia în considerare aceste încălcări ale drepturilor prizonierilor de război ucraineni.

După cum a raportat UNIAN, pe 30 aprilie, 14 ucraineni au fost eliberaţi din captivitatea rusă - 7 militari şi 7 civili.

UPDATE 00.40 Furnizarea de artilerie occidentală către Ucraina va schimba războiul cu Rusia, arată The Washington Post, citând analişti militari şi oficiali americani.

Obuzierele americane şi canadiene care se îndreaptă spre Ucraina sunt tractate de remorci, iar sistemele care vin din Franţa, cunoscute sub numele de obuziere autopropulsate CAESAR, trag aceleaşi obuze explozive de 155 mm, dar de pe şasiului camionului. Numai Statele Unite i-au promis lui Zelensky aproximativ 190.000 de obuze de artilerie,plus 90 de obuziere pentru a le trage. Utilizarea diferitelor piese de artilerie occidentală este de aşteptat să accelereze tranziţia tactică a ambelor părţi la aşa-numitul foc de contra-baterie, în care forţele armate caută artileria inamică, o localizează şi o atacă, spun analiştii.

"Scopul tău este să găseşti artileria inamică, să capturezi şi să distrugi. Acesta este scopul ţintirii. De îndată ce începe lupta de contrabaterie, tragi şi fugi. Nu zăbovi şi nu te lăsa vizat", a spus George. Flynn, un general de marină pensionat de trei stele şi fost ofiţer de artilerie.

ŞTIRE INIŢIALĂ Ocupanţii ruşi l-au capturat pe şoferul autobuzului de evacuare care aştepta la Popasna raportat şeful administraţiei militare regionale Lugansk, Serghei Gaidai.

„Pe 29 aprilie, un DRG inamic a tras cu lansatoare de grenade asupra unui vehicul de evacuare din Popasna. Mai multe grupuri de militari ucraineni au vizitat locul în care vehiculul de evacuare a fost lovit de trupele ruse, dar au găsit doar un autobuz avariat, fără oameni la bord, doar cu urme de sânge. După două zile de căutări, a fost găsit şoferul Mihail Pankov. Ruşii au înregistrat un interviu de propagandă cu el şi au arătat-o. pe postul central de televiziune rasist”, a spus el. Potrivit lui Gaidai, ocupanţii l-au obligat să spună că autorităţile ucrainene nu evacuează oameni, că „i-am abandonat pe ai noştri”.

"Minciuni ale ruşilor. Ei ucid, mint şi distrug. Înţeleg că Mihail nu avea altă opţiune", a adăugat el.

Potrivit lui Gaidai, asta înseamnă şi că ruşii au confiscat autobuzul şcolar şi îl pot folosi pentru provocări. Şeful OVA a subliniat că se va face tot posibilul pentru eliberarea lui Pankov.

Ruşii au tras şi în autobuzele de evacuare din regiunea Lugansk. Pe 29 aprilie, în oraşul Popasna, regiunea Lugansk, un grup de sabotaj şi recunoaştere rusesc a tras asupra autobuzelor de evacuare . În urma incidentului, comunicarea cu organizatorii evacuării, care se aflau în vehicul, s-a pierdut. După ce ruşii au tras în coloana de evacuare din Popasna , şoferul şi însoţitorul din cadrul organizaţiilor „umanitare” au dispărut . Al doilea autobuz, care transporta ajutoare umanitare şi trebuia să ia oameni la întoarcere, nu a fost găsit, nu a existat nicio legătură cu şoferul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite