Consilierul lui Volodimir Zelenski: Un spion rus s-a infiltrat în Statul Major al armatei Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militar al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) / Foto Arhivă
Militar al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) / Foto Arhivă

Oleksii Arestovici, un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că autorităţile de  securitate ucrainene au descoperit o reţea de agenţi ruşi care activau în Ucraina. Printre ei se numără şi un spion care s-a infiltrat în Statul Major al armatei.

Consilierul nu a oferit detalii despre numărul spionilor din reţea, doar a dezvăluit că unul dintre ei activa Statul Major al armatei ucrainene. Spionul a fost demascat şi arestat de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).

Arestovici a dezvăluit şi una dintre presupusele ţinte ale acestui grup de diversionişti, transmite Agerpres.

Tovarăşii trebuiau să doboare un avion de pasageri deasupra Rusiei sau Belarusului şi apoi să spună că Ucraina este cea responsabilă”, a declarat consilierul prezidenţial.

Pentru a-şi pune planurile în aplicare, prezumtivii agenţi ai Rusiei urmau să utilizeze un lansator portabil de rachete sol-aer Stinger din stocurile ucrainene.

„Aceştia plănuiau să obţină lansatorul prin intermediul unor voluntari ucraineni, iar pentru a le câştiga încrederea le-au oferit informaţii reale despre mişcări de trupe ruseşti, dezvăluindu-le coordonatele din teren ale mercenarilor ceceni ai lui Ramzan Kadîrov”, a declarat Arestovici.

Potrivit presei ruse, între Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), unele cercuri ale armatei ruse şi Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei, apropiat de preşedintele rus Vladimir Putin, se duce de mult timp un adevărat război.

SBU a transmis un comunicat duminică, 1 mai, şi se menţiona că „a efectuat o operaţiune specială în mai multe etape, timp în care a neutralizat un grup de sabotaj şi recunoaştere bine mascat”.

„Agenţi ai Statului Major al armatei ruse pregăteau un atac terorist vizând doborârea unui avion de pasageri deasupra teritoriului Rusiei sau Belarusului. Invadatorii intenţionau să acuze apoi, fără temei, Ucraina şi pe partenerii noştri de atacarea avionului de pasageri”, subliniază SBU, citat de agenţia de presă Unian.

Din această reţea făceau parte două persoane cu dublă cetăţenie şi un complice pe care l-au recrutat, a mai precizat SBU. Cetăţeanul rus Aleksandr Tiuterev, ofiţer din cadrul Direcţiei principale de informaţii de pe lângă Statul Major al armatei ruse (GRU), cu numele de cod „Morpeh" („Puşcaşul"), era cel care coordona întreaga grupare.

Conform SBU, acesta a participat la organizarea unei serii de atacuri teroriste în regiunea Odesa, pentru care fusese dat în căutare de către autorităţile ucrainene.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite