„Kathimerini“: Nori pe cerul Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Analiştii prevăd că, până în 2050, niciun stat european nu va mai fi în topul 10 ale celor mai bogate ţări din lume
Analiştii prevăd că, până în 2050, niciun stat european nu va mai fi în topul 10 ale celor mai bogate ţări din lume

Grecia nu a fost singură în această criză economică şi lucrurile nu arată mai bine pentru viitorul Europei, ca întreg. La ce să ne aşteptăm în lunile următoare la nivel european? În primul rând Franţa va fi lovită de o furtună mare în toamnă, deoarece societatea şi sistemul politic se zbat în dispreţul lor faţă de reforme.

Preşedintele François Hollande nu are statura politică necesară pentru a propulsa ţara, iar analiştii de top şi politicienii europeni se aşteaptă ca pieţele să cadă destul de dur într-o ţară în care instabilitatea economică riscă viitorul monedei euro.

A doua predicţie făcută de cunoscători, de la cei din Olanda până la cei din Spania, este că stabilimentul european este foarte aproape de o criză politică. Partide politice importante pierd teren rapid şi chiar încep să se dezmembreze, în timp ce extrema dreaptă începe să câştige influenţă. Se crede că următorul Parlament European va fi un fel de circ şi că mulţi membri vor fi acolo doar pentru că s-au opus ideii unei Europe unite, deoarece scepticismul faţă de Uniunea Europeană vrea ca dezvoltările să se calmeze un pic pentru a avea timp să ne revenim. Însă istoria ne-o va lua mereu înainte şi este foarte neiertătoare cu cei care nu ţin pasul, aducând în discuţie o altă problemă majoră care are nevoie de reparaţii structurale şi de măsuri care să impulsioneze competitivitatea.

Acestea sunt şansele cu principii democratice la baza Uniunii Europene, în timp ce salariile mici şi nesiguranţa slujbei au scăpat de sub control. Unii analişti prevăd că, până în 2050, niciun stat european nu va mai fi în topul 10 ale celor mai bogate ţări din lume. Cancelarul german Angela Merkel tot aminteşte omologilor săi că Europa nu poate supravieţui cu doar 7% din populaţia lumii, cu 25% din Produsul Intern Brut şi cu 50% din cheltuielile sociale. În spatele acestor cifre se află oameni reali cu probleme reale. Europa poate schimba asta în aşa fel încât să ţină pasul cu restul lumii sau poate rămâne în urmă, periculos de mult. În orice caz, democraţia aşa cum o ştim se va confrunta cu provocări imense şi europeanul obişnuit se va simţi din ce în ce mai sărac.

Grecia a fost doar primul episod dintr-un serial dramatic global pe care lumea îl priveşte şi îl simte o dată la fiecare 50-60 de ani. Care va fi finalul, rămâne de văzut.

Edtorial „Kathimerini“, publicat pe 30 iunie 2013


Citeşte mai multe despre Uniunea Europeană:

Serbia: Negocierile de aderare la UE vor dura cel puţin 4-5 ani

Negocierile de aderare la Uniunea Europeană vor dura, în cel mai bun caz, patru până la cinci ani, dacă Serbia va reuşi să construiască parteneriate cu state membre UE şi va câştiga încrederea unor factori internaţionali cheie, a afirmat premierul sârb Ivica Dacic. În caz contrar, negocierile ar putea dura un deceniu, a avertizat el.

Ungaria invită Croaţia să sprijine extinderea UE în Balcanii de Vest

Ungaria invită Croaţia să sprijine împreună ţările din Balcanii de Vest în eforturile acestora de a adera la Uniunea Europeană, a declarat sâmbătă preşedintele parlamentului ungar Laszlo Kover, cu ocazia unui eveniment menit să celebreze accederea Croaţiei la blocul comunitar.

Uniunea Europeană a reprezentat una dintre „ţintele” spionilor NSA

Uniunea Europeană a fost una dintre „ţintele” agenţiei americane de supraveghere electronică NSA, care a fost acuzată de spionarea comunicaţiilor electronice la nivel mondial în cadrul programului PRISM.

Bruxelles-ul a decis: Serbia începe negocierile pentru aderarea în UE

Serbia a primit astăzi undă verde din partea liderilor statelor membre, reuniţi la Bruxelles în cadrul Consiliului bianual, pentru a demara oficial negocierile de aderare la spaţiul UE.

UE impune „modelul Cipru“ pentru viitoarele crize bancare

După ani de zile de negocieri, dezbateri şi întâlniri informale, liderii europeni au agreat o propunere de directivă care va crea un cadru legal pentru creditarea instituţiilor şi firmelor aflate în dificultate financiară.

UE a aprobat un plan de opt miliarde de euro pentru combaterea şomajului în rândul tinerilor

Liderii europeni au căzut de acord, în cursul nopţii de joi spre vineri, să accelereze deblocarea a şase miliarde de euro pentru lupta împotriva şomajului în rândul tinerilor şi să majoreze la opt miliarde de euro suma consacrată acestui plan.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite