Franţa anunţă suplimentarea trupelor în Mali
0
Preşedintele Francois Hollande a declarat că numărul celor 750 de soldaţi francezi trimişi în Mali va fi sporit. În cursul unei vizite în Emiratele Arabe, marţi, preşedintele francez a spus că atacurile aeriene derulate în noaptea de luni spre marţi „şi-au atins scopul”. Liderii militari din vestul Africii se întâlnesc în Mali, marţi, pentru a discuta cum va funcţiona alianţa cu Franţa.
„Deocamdată avem acolo 750 de oameni şi numărul va creşte”, a declarat Hollande, aflat în vizită la o bază militară franceză din Abu Dhabi. El a spus că asamblarea unei forţe militare africane care să lucreze cu forţele franceze ar putea dura „o săptămână”.
Circa 30 de tancuri franceze şi vehicule blindate pentru transportul soldaţilor au intrat în Mali din Coasta e Fildeş luni, escoraţi de un elicopter, potrivit martorilor.
Nigeria va conduce foţele regionale şi va furniza 600 de soldaţi. Benin, Burkina Faso, Ghana, Niger, Senegal şi Togo au promis şi ele soldaţi. Marea Britanie a trimis transportatoare de trupe.
Forţele africane vor fi dispuse potrivit rezoluţiei 2085 a Consiliului de Securitate al ONU, care a fost aprobată în decembrie şi permite o misiune de 3000 de soldaţi.
Potrivit ministrului francez dl Apărării, Laurent Fabius, va avea loc o întâlnire a donatorilor la sfârşitul lui ianuarie pentru a discuta finanţarea intervenţiei antiislamste din Mali.
Islamiştii s-au retras din două oraşe mari, Timbuktu şi Gao, dar au ocupat un alt oraş, Diabaly, în teritoriile controlate de guvern.
Întrebat cât va dura intervenţia franceză, ambasadorul francez în Mali, Bernard Emie, a răspuns: "Am spus că va dura săptămâni, dar va continua atât timp cât este necesar. Ştim că s-ar putea prelungi”.
Cel puţin 86 de răniţi
Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a luat în îngrijire în spitalele de la Mopti (centru) şi Gao (nord) 86 de persoane rănite în timpul ultimelor lupte şi bombardamente, a afirmat luni pentru AFP unul dintre oficialii săi, anunţând că nu dispune de un bilanţ cu privire la decese.
"La spitalul de la Mopti, sunt 71 de persoane rănite în urma luptelor de la Konna", localitate situată la aproximativ 70 de kilometri mai la nord, unde au avut loc lupte violente săptămâna trecută între armata maliană şi islamişti, a declarat Germain Mwehu, de la delegaţia regională a CICR pentru Mali şi Niger, contactat de la Dakar.
Printre ei, există oameni "uşor răniţi şi grav răniţi, dar spitalul de la Mopti are capacitatea de a oferi îngrijiri pentru toate categoriile" de răniţi, a adăugat Mwehu, stabilit la Niamey, care nu a dorit să precizeze dacă aceştia sunt civili sau militari.
"Nu avem informaţii nici de la Konna. Operaţiunile militare încă nu s-au încheiat şi armata maliană nu a acceptat ca cei de la Crucea Roşie să poată intra", a precizat el.
Islamiştii au preluat controlul oraşului Konna la 10 ianuarie, dar au fost alungaţi de către militarii malieni cu sprijinul Forţelor Aeriene Franceze.
Guvernul statului Mali a anunţat un bilanţ de 12 morţi, între care 11 malieni şi un francez, şi 60 de răniţi, toţi malieni.
"La Gao, spitalul unde CICR este prezent de câteva luni, am luat în îngrijire 15 persoane rănite în urma bombardamentelor (de duminică, n.red.) şi alţi răniţi de pe front care au fost conduşi până la Gao", a adăugat Mwehu.
Duminică, potrivit autorităţilor franceze, avioane de luptă au distrus tabere de antrenament şi depozite logistice, în apropiere de Gao, aparţinând grupărilor armate. În aceeaşi zi, raidurile au vizat o bază islamistă din apropiere de Kidal (partea de nord-est), dar Germain Mwehu a spus că luni seara încă nu avea nicio informaţie despre consecinţele raidurilor.
Mwehu nu a exclus posibilitatea "că ar exista şi alţi răniţi", mai ales că unii nu s-au putut duce la spital sau au fost "luaţi în îngrijire în alte părţi, de către alţii". CICR nu dispune de date cu privire la decese, fiindcă "nu s-a interesat decât de răniţi", a spus el.