Directorul Oficiului pentru Imigranţi şi Refugiaţi din Germania a demisionat. Berlinul pregăteşte tăieri masive ale ajutoarelor financiare pentru azilanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul Oficiului pentru Imigranţi şi Refugiaţi din Germania, Manfred Schmidt, a demisionat, potrivit unui anunţ făcut joi de ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, în condiţiile în care statul se confruntă cu un val uriaş de imigranţi, informează site-ul agenţiei de presă Reuters. Un posibil motiv ar fi faptul că guvernul german pregăteşte o lege prin care să taie din ajutoarele financiare pentru azilanţi.

Demisia lui Schmidt, anunţată din motive personale, a venit în contextul în care numărul imigranţilor sosiţi în Germania s-a dublat în ultimele 24 de ore şi controalele s-au extins şi la frontiera cu Cehia.

Decizia luată de Schmidt va îngreuna situaţia deja tensionată privitoare la imigranţi, întrucât din cauza numărului uriaş procesul de înregistrare a acestora se desfăşoară cu dificultate.

"Ministerul de Interne regretă plecarea directorului unei instituţii care a făcut o treabă excelentă", se arată într-un comunicat al Ministerului german de Interne. "Oficiul pentru Imigranţi şi Refugiaţi se află în centrul unei situaţii politice actuale. Creşterea dramatică a numărului solicitanţilor de azil în Germania creează enorme provocări Oficiului precum şi landurilor şi municipalităţilor din Germania", se mai precizează în comunicat.

Instituţia a fost dur criticată ca fiind responsabilă de creşterea numărului de imigranţi din Germania din ultimele săptămâni, după ce în luna august a luat decizia de a primi refugiaţi din Siria care intră pe teritoriul UE. Zeci de mii de imigranţi au sosit în Germania în ultimele săptămâni. Numai weekendul trecut, peste 19.000 de persoane au ajuns în Munchen, cu trenul.

Un purtător de cuvânt al poliţiei germane, Christian Meinhold, a anunţat joi că Germania a intensificat controalele la frontiera cu Cehia, pe autostrada care face legătura dintre landul estic al Saxoniei şi Cehia, de miercuri seară. Măsurile au fost dispuse pentru a combate traficul de persoane şi pentru a face faţă fluxului de imigranţi care creşte de la o zi la alta, potrivit autorităţilor germane. De la introducerea măsurilor respective, patru persoane au fost arestate.

De asemenea, numărul imigranţilor care au sosit în Germania în cursul zilei de miercuri (7.266) s-a dublat faţă de cel înregistrat marţi (3.442), cei mai mulţi dintre aceştia provenind de la frontiera cu Austria, potrivit purtătorului de cuvânt al poliţiei federale, Judith Toelle.

Germania a intensificat, miercuri, controalele pe un segment al frontierei cu Franţa, la nivelul regiunii franceze estice Alsacia. Duminică, Ministerul german de Interne a dispus introducerea de controale temporare la frontiera cu Austria, conform reglementărilor Schengen pentru cazuri de urgenţă, după măsuri similare adoptate la graniţa austriaco-ungară.

Potrivit estimărilor autorităţilor germane, aproximativ 800.000 de solicitanţi de azil în Germania se vor înregistra până la finalul anului. Însă, luni, Sigmar Gabriel, vicecancelarul german, a avertizat că Germania ar putea primi un milion de refugiaţi în condiţiile în care mii de imigranţi ajung zilnic pe teritoriul german. 
 

Berlinul pregăteşte tăieri masive alwe ajutoarelor financiare pentru azilanţi

AFP scrie că ministrul de Interne german Thomas de Maiziere a pregătit un proiect de lege ce prevede tăieri masive ale ajutoarelor financiare pentru azilanţi. Iniţiativa legislativă propune ca refugiaţilor care ajung în Germania prin alte ţări UE - şi, astfel, sunt sub jurisdicţia altor state, potrivit normelor de la Dublin - să le fie refuzate ajutoarele automate acordate sub legea germană pentru azilanţi. Aceştia ar urma să primeasca doar un tichet care să le asigure transportul şi alimente.

Refugiaţii care nu pot fi deportaţi pentru că nu au paşaport, sau refuză să furnizeze informaţii privind ţara lor de origine, nu vor avea drept de muncă şi vor pierde ajutoarele sociale.

Azilanţii de pe lista germana a „ţărilor de origine sigură“ - în mare parte ţări balcanice  - nu vor avea nici ei drept de muncă şi nu vor fi acceptaţi în sistemele de educaţie sau pregătire profesională.

Jumătate din refugiaţii care ajung în Germania suferă de “boli psihologice”

Jumătate din refugiaţii care reuşesc să ajungă în Germania suferă de afecţiuni psihologice precum depresie sau tulburare de stres posttraumatic (TSPT), potrivit unui studiu realizat de Camera psihoterapeuţilor germani (BPtK), relatează Business Insider.

 Conform organizaţiei germane, 40% din refugiaţi au manifestat gânduri suicidale sau chiar au “încercat să se sinucidă”, iar copiii refugiaţi au o şansă de 15 ori mai mare să sufere de boli psihologice decât copiii germani.

Numai 4% din refugiaţi primesc ajutor psihologic în adăposturi, susţine preşedintele organizaţiei, Dietrich Munz, care cere guvernului german să schimbe regulile referitoare la tratamentul psihologic din adăposturile pentru refugiaţi, informează Business Insider.

Dintre copiii refugiaţi, 40% au fost martori la violenţă, iar 26% au privit cum membrii familiilor acestora erau atacaţi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite