FOTO Kievul demarează o „operaţiune antiteroristă” la Doneţk. Ce s-a întâmplat, de fapt, la Slaviansk

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După convocarea Consiliului Naţional de Securitate care a discutat introducerea unor măsuri antiteroriste şi a luat în considerare declanşarea stării de urgenţă, ministrul de Interne Arsen Avakov a anunţat declanşarea unei operaţiuni antiteroriste de către SBU, în estul Ucrainei, începând cu oraşul Slaviansk.

Astăzi va fi demarată o operaţiune în forţă în nordul regiunii Doneţk. Anunţul a fost făcut de către preşedintele interimar al Ucrainei, Aleksandr Turcinov, în cadrul şedinţei Radei Supreme.

„Operaţiunea va avea loc pe etape, va fi una responsabilă şi bine gândită. Scopul ei principal este protejarea populaţiei”, a declarat liderul de la Kiev.

Anterior, s-a anunţat că Turcinov a preluat conducerea comandamentului operativ al intervenţiei speciale din estul Ucrainei. Turcinov a semnat şi un decret privind începerea operaţiunii.

Un prim batalion al Gărzii Naţionale, trimis "pe frontul de est“

Un prim batalion din cadrul Gărzii Naţionale a Ucrainei a fost trimis "pe front" în estul ţării, a anunţat marţi secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare Andreii Parubii, relatează AFP.

Acest batalion este format din voluntari care au făcut parte din unităţi de autoapărare de la Maidan, centrul mişcării de contestare, la Kiev, care a îndepărtat în februarie de la putere regimul prorus al fostului preşedinte Viktor Ianukovici, a subliniat Parubii într-un mesaj postat pe contul său de Facebook.

"Militarii sunt foarte combativi şi pregătiţi să apere Ucraina. Situaţia nu este simplă", adaugă Parubii, care a revenit de la Lugansk (est), unde afirmă că a petrecut o săptămână.

image

Foto

image

Lugansk face parte din bazinul minier Donbass, afectat de mai multe zile de o insurecţie armată prorusă. Insurgenţi deţin controlul, de la 6 aprilie, asupra sediului serviciilor speciale (SBU).

Ce s-a întâmplat totuşi la Slaviansk?

Oraşul Slaviansk este înconjurat de oameni înarmaţi necunoscuţi. „Noi nu excludem că poate începe un asalt. Suntem pregătiţi şi consolidăm poziţiile noastre. Deocamdată, în oraş situaţia este calmă”, a informat reprezentantul forţelor de autoapărarea ale oraşului.

În primă fază, ministrul de Interne Arsen Avakov a declarat că separatiştii au deschis focul asupra forţelor speciale în Slaviansk. Ulterior, el le-a cerut localnicilor să plece din centrul oraşului, să rămână în case şi să evite ferestrele, pentru propria lor siguranţă.

Martorii de la faţa locului au observat că tricolorul rus a fost înlăturat de pe sediul administraţiei regionale din oraş. Deasupra oraşului survolau elicoptere, iar separatiştii păzeau baricadele ridicate în jurul clădirilor pe care le ocupaseră, dar şi de-a lungul autostrăzii.

Forţele de ordine au început prin a înlătura un „punct de control“ instituit de separatişti la intrarea în oraş. Operaţiunea s-a soldat cu decesul a doi ofiţeri ai Serviciului Ucrainean de Securitate şi nouă răniţi, potrivit declaraţiei ministrului de Interne. Preşedintele interimar, Oleksandr Turcinov s-a adresat ulterior naţiunii şi a dezvăluit că unul dintre ofiţerii SBU ucişi era căpitanul departamentului Alpha, Hennadiy Bilichenko.

Între cei răniţi se aflau şi soldaţi sosiţi cu blindatele armatei ucrainene, conform spuselor martorilor, confirmate şi de oficiali. Victimele din rândul separatiştilor nu au putut fi identificate, au spus autorităţile, declarând totuşi că au existat decese şi între aceştia. Mai mult, se pare că militanţii pro-ruşi numărau aproximativ 1000 de persoane. Atât presa ucraineană, cât şi cea rusă, au confirmat că cel puţin un separatist a fost ucis în timpul operaţiunii. Oficialii militari au declarat că restul persoanelor înarmate au scăpat, fugind în pădurile din împrejurimi.

Potrivit mai multor mărturii de la faţa locului, înregistrate de publicaţia Kyiv Post, separatiştii au instigat la deschiderea focului, după ce patru oameni îmbrăcaţi în echipament tip camuflaj au tras asupra forţelor ucrainene care se apropiau de un vehicul suspect. Maşina avea o plăcuţă de înmatriculare din Poltava Oblast, un oraş din centrul Ucrainei, şi a fost ulterior identificată ca aparţinând unei firme private de securitate denumită Yavir.

În oraş, un jurnalist şi o altă persoană au fost împuşcaţi mortal de un agresor în haine civile. Corespondenta Sky News, Katie Stallard, aflată la Slaviank, a declarat că civilii, inclusiv persoane în vârstă, au fost folosiţi ca scuturi umate de forţele pro-ruse, care se protejau pe măsură ce trupele ucrainene de securitate avansau. În acelaşi timp, lângă oraş, insurgenţii au capturat un camion care transporta rachete spre graniţă.

Parlamentarul ucrainean Lesia Orobets a anunţat că cel puţin 10 separatişti au fost ucişi în confruntări, citând trei surse diferite.

După ce ministrul Apărării, Mikhailo Koval, a anunţat că trupele ucrainene se află în alertă maximă şi continuă operaţiunile, agenţia rusă Interfax anunţa la ora 4 a.m. că la periferia oraşului Slaviansk au izbucnit confruntări între separatişti şi ceea ce ei numeau „bărbaţi în uniforme negre“. Blindate ale armatei au fost observate în zonă şi au fost auzite mai multe focuri de armă şi explozii, conform declaraţiei unui reprezentant al unei miliţii de apărare, care a vorbit cu agenţia de presă.

Aceeaşi sursă informa că se trage asupra sediului consiliului din Andreevka (o localitate din apropierea oraşului Slaviansk) şi o parte din clădire a luat foc. Un corespondent al TSN a informat că nu s-au auzit focuri de armă, dar că baricadele din cauciucuri ardeau. UAInfo a raportat de asemenea că zece militanţi ruşi au fost împuşcaţi la „punctul de control“ din regiune, dar nu se ştie dacă publicaţia se referea la alţi separatişti decât cei anunţaţi anterior de Orobets.

Presa rusă, între care ITAR-TASS şi Kommersant, au raportat că spre Slaviansk au fost trimise tancuri şi blindate militare, iar Kommersant a oferit şi imagini în acest sens. Informaţiile publicate de ITAR-TASS au fost oferite de comandantului separatiştilor ruşi, Ponomarev. Agenţia rusă, RIA Novosti, a citat martori de la faţa locului care au anunţat că vehicule armate se aflau şi în localitatea Kramatorsk.

Alte puncte de fierbere

Activităţi ale separatiştilor sunt în desfăşurare şi în Doneţk, Kramatorsk, Druzhkivka, Ienakiyevo, Mariupol, Makiyivka, Kostriantynivka, Ilovaysk, Horlivka, Dobropillya şi Artemivsk. În toate aceste oraşe există instituţii guvernamentale ocupate de militanţi pro-ruşi.

În oraşul-port Mariupol, biroul primarului a fost ocupat duminică de separatişti mascaţi, după o manifestaţie la care au participat peste 1000 de persoane. În mod similar cu celălalte oraşe, mascaţii au înlăturat steagul Ucrainei de pe acoperişul clădirii şi au instalat steagul Rusiei şi cel al aşa-zisei Republici Doneţk, proclamată în oraşul minier la 6 aprilie. Clădirea din Mariupol a fost înconjurată cu o baricadă imensă, în timp ce poliţia se uita, fără a face nimic, au raportat corespondenţii aflaţi la faţa locului.

image

Mai multe pe aceeaşi temă

INFOGRAFIE Încleştare în Săptămâna Mare. Punctele fierbinţi din estul Ucrainei

Tensiunea creşte: separatiştii filo-ruşi ocupă tot mai multe clădiri guvernamentale, iar operaţiunea antiteroristă a forţelor armate ucrainene e timidă. Ultimatumul acordat de guvernul ucrainean separatiştilor din estul învecinat cu Rusia al ţării a expirat, ieri, fără ca separatiştii proruşi să fi părăsit clădirile administrative pe care le-au ocupat cu forţa, ba mai mult au fost preluate altele, în alte oraşe din estul Ucrainei.

10 minciuni ale Rusiei despre Ucraina

Sub motto-ul „Nicio cantitate de propagandă nu poate îndrepta ceva despre care întreaga lume ştie că este greşit” – parte a unui discurs al preşedintelui Barack Obama, Departamentul de Stat de la Washington publică a doua listă de falsuri marca Vladimir Putin privind criza din Ucraina.

Rusia vrea crearea unei axe mondiale antioccidentale. Cine sunt aliaţii ei

„În afară de motivele economice sau istorice, conducerea Federaţiei Ruse mai are un motiv pentru care a declanşat războiul împotriva Ucrainei. Acesta ar putea fi cel mai important imbold care «îi mână în luptă» pe decidenţii politici din Rusia, deasupra cărora tronează preşedintele dictator Vladimir Putin“, scrie analistul politic Dan Nicu pe blogul său de pe adevarul.ro.

Ucraina: moştenirile otrăvite ale unei istorii fără noroc

„Tensiunile ce-i înverşunează pe cetăţenii Ucrainei unii împotriva altora reflectă memoria însângerată a unei istorii strivite în îmbrăţişarea sufocantă a marilor puteri din jur. Punctul nevralgic al conştiinţei naţionale ucrainene e legătura foarte strânsă cu Rusia, în urma unei istorii împletite, de voie, de nevoie, de peste un mileniu încoace“, scrie Horia Blidaru, consilier politic la Parlamentul European, pe blogul său de pe adevarul.ro.

„Primăvara rusă“: Cum sunt învăţaţi „turiştii“ ruşi să provoace haos în Ucraina, cu arma la purtător

Deşi forţele speciale ruseşti sunt suspectate pentru atacurile care au lovit mai multe părţi ale Ucrainei la sfârşitul săptămânii, cei mai mulţi dintre agresori susţin că fac parte dintr-o comunitate de cetăţeni nemulţumiţi. Între timp, ruşii curajoşi care visează reînvierea U.R.S.S. sunt învăţaţi, pas cu pas, ce să facă pentru a destabiliza Kievul, prin intermediul unui website: „Primăvara rusă“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite