Cum se implică Rusia în campania electorală din Bulgaria. Ce le-au promis socialiştii bulgari ruşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
MIG bulgăresc

Kremlinul se implică activ în campania electorală din Bulgaria, încercând să readucă în memoria foştilor aliaţi vechea colaborare dintre Sofia şi Moscova, în special aceea în domeniul militar.Pe de altă parte, în programul electoral al socialiştilor figurează relansarea proiectelor energetice comune cu Rusia: centrala atomoelectrica „Belene”, conducta de petrol Burgas-Aleandroupolis şi gazoductul „South Stream”.

Televiziunea  "Russia Today", considerată a fi principalul canal al propagandei Kremlinului a realizat un reportaj în Bulgaria în care se întreba dacă se va apropia din nou Bulgaria de Rusia în domeniul militar.

De 13 ani membru NATO, Bulgaria încă îşi menţine echipamente militare de fabricaţie sovietică. Recent Sophia şi compania ce produce avioanele „MiG" au încheiat o serie de contracte pentru repararea avioanelor de luptă MiG-29 luptători, informează RT.

De la sfârşitul anului 2016 scena politică din Bulgaria a cunoscut schimbări majore: Preşedinte a fost ales generalul maior Rumen Radev . Liderul bulgar, fost comandat al Forţele Aeriene, se poziţionează spre o politică naţională. Ar trebui să ne aşteptăm la un progres în cooperare militară dintre Rusia şi Bulgaria, dă de înţeles RT.

Cu acest prilej, fapte reale au fost prezentate într-un mod distorsionat însoţite de teze şi prognoze absurde şi de ameninţări indirecte, constată Agenţia Mediapool.

Reportajul reprezintă un amestec în treburile interne ale Bulgariei în scopul de a fi influenţată într-o direcţie antieuropeană şi anti-NATO, campanie pentru alegerile anticipate de la 26 martie. "Russia Today" îşi îndreaptă mesajul spre nostalgicii comunismului care cred că, în anii '80,

Armata bulgară a fost o adevarată forţă regională, iar Bulgaria a avut aliaţi de nădejde. Printre rânduri se subînţelege că Occidentul nu gândeşte binele ţării, iar Rusia o poate sancţiona, dar nu o va face, în numele tradiţionalei prietenii.

Canalul rus informează că, la 13 ani după aderarea la Alianţa Nord-Atlantică, în Armata bulgară predomină armamentul sovietic. "Russia Today" speculează faptul că Bulgaria a fost nevoită să semneze prin intermediari cu concernul MIG un contract pentru întreţinerea avioanelor sale MIG 29. Aceasta după ce tentativa ca reparaţiile respective să fie preluate de Polonia a eşuat.

Moscova a profitat de dependenţa aviaţiei militare bulgare de uzinele sale şi i-a oferit condiţii avantajoase pentru a elimina concurenţa Varşoviei, exercitând totodată presiuni asupra companiei poloneze respective.

Canalul rus a prezentat noul preşedinte al Bulgariei, Rumen Radev, general din NATO şi absolvent a două academii militare americane, drept un politician responsabil care militează pentru colaborarea cu Rusia.

Se mai afirmă că, în cadrul campaniei sale electorale, Radev a lansat ideea ridicării sancţiunilor europene împotriva Rusiei. Contractul cu MIG este privit drept un prim succes al noului preşedinte în domeniul militar.

Adevărul însă este cu totul altul. Nu Radev, ci guvernul de centru-dreapta, condus de Boiko Borisov, a fost nevoit să accepte acest contract. Radev a fost cel care a militat în favoarea variantei poloneze, notează Mediapool.

Printre promisiunile Partidului socialist, fost comunist, pentru alegerile parlamentare anticipate de la 26 martie figurează relansarea proiectelor energetice comune cu Rusia: centrala atomoelectrica „Belene”, conducta de petrol Burgas-Aleandroupolis şi gazoductul „South Stream”, notează Europa Liberă.

După ce a pierdut procesul la Tribunalul de arbitraj internaţional de la Paris, Bulgaria a achitat Rusiei cele două reactoare de 1000 de MW produse destinate centralei de la Belene. Ex-premierul Boiko Borisov a lansat procedura de căutare unui investitor privat pentru cea de a două centrală atomoelectrică bulgară.

Socialiştii, însă, doresc o participare mai mare a statului la acest proiect considerat păgubos de dreapta bulgară. Între timp, cele două reactoare au plecat pe mare spre Bulgaria, împreună cu alte echipamente ale viitoarei centrale.

Peşedintele Fondului rusesc pentru securitate energetică, Konstantin Simonov, a propus şi renaşterea, cu o capacitate redusă, a gazoductului „South Stream”. Pe hârtie Moscova are grija ca Bulgaria să nu fie nevoită să importe gazele ruseşti din Turcia. În spatele ideii însă se ascund planuri de menţinere a dominaţiei „Gazpromului” în zona.

Unul din liderii PSB, Iavor Kuiumdjiev, a anunţat că un nou gazoduct prin Marea Neagră, denumit „UE Stream”, va fi construit în conformitate cu regulile Uniunii Europene.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite