Goana după bani. Ce state au atras cele mai multe investiţii străine directe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economiile ţărilor BRIC (Brazilia, Rusia, India şi China) le devansează pe cele din ţările G7 cu peste o treime (35%) la capitolul atragerii de investiţii străine directe (ISD), potrivit unui nou studiu al UHY, reţeaua internaţională a companiilor independente care oferă servicii de contabilitate şi consultanţă.

Conform UHY, anul trecut, fluxurile totale de Investiţii Străine Directe au reprezentat 2,3% din PIB-ul total al ţărilor BRIC. Comparativ, Investiţiile Străine Directe sau cifrat la 1,7% din PIB-ul ţărilor G7 şi la 2,2% din PIB-ul total mondial.

Ţările sunt interesate să atragă Investiţii Străine Directe deoarece acestea contribuie la alimentarea creşterii economice. Pe lângă faptul că stimulează crearea de locuri de muncă şi încasările din impozite, investiţiile străine directe pot da un impuls competitivităţii şi productivităţii prin transferul de cunoştinţe sau prin investiţia în procese, tehnologii sau infrastructuri mai bune.

Studiul UHY a examinat fluxurile de Investiţii Străine Directe de anul trecut din 45 de economii naţionale majore din întreaga lume, măsurând gradul de succes al respectivelor economii în atragerea de investiţiile străine directe, raportat la PIB.

Brazilia a atras investiţii străine directe egale cu 4,2% din PIB în 2015, în timp China a atras în acelaşi an  2,3% din PIB. Cele două ţări s-au clasat şi pe locurile al treilea şi, respectiv, al doilea ca volum absolut al investiţiile străine directe atrase (75 miliarde de dolari şi, respectiv, 250 miliarde de dolari), după ocupanta locului întâi, SUA (379 milarde de în total).

ISD ÎN ŢĂRILE BRIC AU CRESCUTĂRILE BRIC AU CRESCUT CU 60% ÎN CINCI ANI

Economiile ţărilor BRIC au primit investiţii străine directe totale în valoare de 375 miliarde de dolari – o creştere de 59% faţă de acum cinci ani (2010), când cifra a fost de 236 miliarde de dolari.

UHY arată că economiile ţărilor BRIC sunt percepute ca oferind mai multe oportunităţi de dezvoltare pentru companiile multinaţionale decât economiile mai mature ale ţărilor G7.

De asemenea, continuă tendinţa de amplasare a capacităţilor de producţie în ţările BRIC, în defavoarea ţărilor occidentale. Această tendinţă se aplică în mod deosebit unor ţări precum China, unde factorii cheie sunt costurile scăzute ale mâinii de lucru, disponibilitatea resurselor şi un climat de afaceri favorabil.

Cum stă România

Camelia Dobre, manging partner la UHY Audit CD susţine c şi alte pieţe emergente, precum România, sunt în căutare de modalităţi de a atrage un volum mai mare de investiţii străine. De exemplu, ţara noastră a creat, la începutul anului 2017, o nouă instituţie denumită Invest Romania, al cărei scop este să ofere asistenţă companiilor străine care doresc să investească în România. Cu toate acestea, măsurile fiscale introduse de noul guvern ar putea avea un impact mai mare asupra consumatorilor decât asupra sporirii  investiţiilor străine directe ”.

Totuşi, Rusia a înregistrat investiţii străine directe în valoare de numai 0,5% din economia sa (6,5 miliarde de dolari în total), în urma sancţiunilor care continuă să afecteze economia şi a tensiunilor geopolitice care descurajează investiţiile comerciale potenţiale.

Din ţările G7, Japonia şi Italia au înregistrat cele mai slabe performanţe, cu investiţii străine directe  atrase de 0% şi, respectiv, 0,7% din PIB. Şi Germania s-a situat sub medie, cu doar 1,4% (46 miliarde de dolari). La nivel de continent, Europa a atras investiţii străine directe de 2% din PIB total, uşor sub media globală de 2,2% din PIB total mondial.

Potrivit UHY, aceasta este probabil să se datoreze, în parte, complexităţii procesului de înfiinţare de companii în Germania, care poate descuraja anumite tipuri de investiţii străine.

Şi Marea Britanie se află mult sub media globală, atrăgând investiţii străine directe  de numai 1,8% din PIB (50 miliarde de dolari) în 2015. Nesiguranţa determinată de referendumul privind Brexit-ul Regatului Unit ar putea descuraja companiile multinaţionale şi alţi investitori străini de la a investi în această ţară în viitor.

ECONOMIILE ŢĂRILOR ASEAN CÂŞTIGĂ ISD ÎN VALOARE DE 5% DIN PIB

Economiile ţărilor ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Sud-Estul Asiei) au depăşit chiar şi ţările BRIC în ceea ce priveşte cota deţinută de ISD, atrăgând investiţii străine reprezentând 5,3% din PIB.

Singapore a câştigat investiţii străine directe în valoare de 22,3% din PIB (65 miliarde de dolari în total) – ceea ce se datorează probabil în mare parte statutului său de centru financiar semnificativ, care îi permite să atragă fluxuri imense de capital în timp ce pe cuprinsul Asiei de Sud-Est se generează tot mai multă bogăţie.

Cambogia şi Vietnam au înregistrat şi ele cote ridicate ale investiţiilor străine directe (9,4% şi, respectiv, 6,2%), fiind considerate locuri preferate de companiile care îşi delocalizează producţia şi sunt dornice să se orienteze şi spre alte destinaţii decât China.

UHY precizează că stabilirea anul trecut a acestei noi comunităţi economice este susceptibilă să le dea companiilor externe şi altor investitori o încredere crescută în posibilităţile de investiţie, având în vedere că aceştia caută să îşi raţionalizeze operaţiunile în urma coborârii barierelor privind comerţul şi forţa de muncă din regiune.

Preşedintele UHY, Bernard Fay, susţine că: „În ciuda încetinirii de pe pieţele emergente, economiile ţărilor BRIC continuă să atragă volume crescute de investiţii străine directe  – în timp ce ţările G7 rămân în urmă la acest capitol.”

„Aportul de investiţii făcute de companiile străine este un semn de încredere într o economie, dând un impuls dezvoltării afacerilor, creării de locuri de muncă şi progresului în domenii precum inovaţia şi infrastructura.”

„Ţări precum China în mod special se concentrează de ceva vreme asupra promovării unui mediu care încurajează investiţiile străine.”

„În Brazilia, creşterea economică susţinută şi resursele minerale bogate au contribuit la stimularea fluxurilor de investiţii străine directe, însă rămâne de văzut dacă această realitate este sustenabilă, dată fiind şubrezirea perspectivele economice ale Braziliei.”

„Economiile ţărilor G7 ar avea de câştigat dacă ar deveni destinaţii mai atrăgătoare pentru investiţiile străine. O cale spre acest obiectiv ar fi să aibă regimuri fiscale mai favorabile prin micşorarea ratei impozitului pe profit sau prin introducerea altor stimulente care să determine multinaţionalele să îşi stabilească sau să îşi extindă operaţiunile în aceste ţări.”

„Naţiunile ASEAN obţin şi ele rezultate de invidiat la capitolul atragerii de investiţii străine directe , raportat la mărimea economiilor lor. Pe măsură ce această comunitate economică se dezvoltă, atitudinea pozitivă a investitorilor faţă de Asia de Sud-Est s-ar putea întări.”

Ella Zhu, partener la o firmă chineză membră a UHY, ZhongHua Certified Public Accountants LLP, declară: „Asumarea de către China a creării unei pieţe mai deschise a făcut din această ţară fruntaşul în atragerea de investiţii străine directe printre naţiunile în curs de dezvoltare în ultimele două decenii.”

„Pe măsură ce mediul politic şi juridic s a îmbunătăţit, tot mai multe corporaţii multinaţionale şi companii străine au investit în industria de înaltă tehnologie, în producţie şi în servicii. Cum o asemenea abordare s a arătat eficace în a promova dezvoltarea constantă, rapidă şi sănătoasă a economiei naţionale, este greu de crezut că abordarea se va modifica, deoarece obiectivul este menţinerea investiţiilor străine directe la un nivel ridicat.”

Hara Nobuyuki, de la firma japoneză UHY Tokyo & Co., membră a UHY, arată: „ISD în Japonia au rămas la un nivel constant scăzut după criza financiară şi dezastrul provocat de cutremurul din Tohoku, însă guvernul are planuri ambiţioase de a dubla volumul de ISD la 35 trilioane de yeni până în 2020.”

„Cheia acestor planuri stă în Strategia de Revitalizare a Japoniei, care îşi propune să atragă investiţii străine în Japonia pe mai multe căi. De exemplu, strategia va oferi stimulente de tipul scutirilor de taxe, asistenţei în strângerea de fonduri şi îmbunătăţirilor proceselor şi costurilor privind brevetele, pentru sediile şi centrele de cercetare şi dezvoltare nou stabilite aici de companiile multinaţionale.”

Malta este ţara din studiu cu cea mai mare cotă a investiţiilor străine directe din PIB – 25,8% (2,5 miliarde de dolari în total). Insula continuă să profite de poziţia sa la intersecţia Europei, Africii şi a Orientului Mijlociu, devenind un centru bancar internaţional şi atrăgând fluxuri substanţiale de capital.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite