„Banca” Norvegia începe să tragă sforile în industria europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Yngve Slyngstad, directorul fondului suveran de investiţii al Norvegiei, este nemulţumit de randamentele pe care le obţine acum din portofoliul de obţigaţiuni. FOTO Reuters
Yngve Slyngstad, directorul fondului suveran de investiţii al Norvegiei, este nemulţumit de randamentele pe care le obţine acum din portofoliul de obţigaţiuni. FOTO Reuters

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare din lume, intenţionează să se implice mult mai activ în administrarea companiilor la care este acţionar. Finanţat din operaţiunile de exploatare a ţiţeiului, fondul a transformat Norvegia mai întâi în „bancă” pentru alte ţări cu economii vulnerabile, iar acum îi pavează calea către conducerea marilor companii cu operaţiuni din Europa.

Fondul suveran de investiţii, care administrează active în valoare de 726 miliarde de dolari, intenţionează să se implice în alegerea conducerii companiilor în cadrul cărora deţine un participaţii semnificative. În medie, fondul deţine 2.5% din fiecare companie europeană listată la bursă. Fondul suveran norvegian este acţionar în cadrul unor companii precum Nestlé, Royal Dutch Shell, HSBC şi Apple.

Implicarea marchează o nemulţumirea în creştere a administratorilor fondului faţă de politica băncilor centrale vestice de a tipări şi injecta bani în piaţă, scrie publicaţia britanică „Financial Times”. Portofoliul de investiţii al fondului era bazat până acum pe obligaţiuni guvernamentale şi private, iar acestea i-au adus denumirea de „banca” Norvegia în presa internaţională. 

Acum, fondul intenţionează să-şi diversifice participaţiile şi să-şi consolideze poziţiile în companii. 

„Acum este vorba de faptul că nu suntem prea mulţumiţi de randamentele reduse pe care le obţinem la portofoliul de obligaţiuni. Nu este vorba de entuziasm faţă de piaţa de acţiuni, ci o lipsă de entuziasm faţă de piaţa de obligaţiuni”, a declarat pentru „Financial Times” Yngve Slyngstad, directorul executiv al fondului. 

Cu rezerve monetare uriaşe, ţară nordică a contribuit semnificativ la finanţarea altor state. Guvernul de la Oslo virează toate câştigurile obţinute din afacerile cu petrol în fondul suveran de învestiţii, care are o valoare de peste 550 de miliarde de dolari.

Bogată în resurse energetice (petrol, gaze naturale şi potenţial hidroenergetic), ţară controlează un fond suveran de învestiţii care depăşeşte 720 de miliarde de dolari.

Norvegia ocupă astfel primul loc la nivel mondial, fiind urmată de fondul Emiratelor Arabe Unite, cu în valoare de 627 de miliarde de dolari, potrivit datelor Sovereign Wealth Funds Institute.

Astfel, norvegienii au cel mai ridicat raport de rezerve monetare pe cap de locuitor din lume, acestea depăşind 110.000 de dolari.

De unde vin banii

Cu resurse dovedite de ţiţei de 7,5 milioane de barili (aproximativ 1% din totalul mondial), norvegienii ocupă locul şase în topul exportatorilor mondiali de petrol, furnizând o mare parte din ţiţeiul consumat în Europa. Totodată, ţară este al doilea exportator de gaze naturale din lume, fiind depăşită numai de Rusia.

În 2009, statul a avut un surplus bugetar de 11% din Produsul Intern Brut. Guvernul de la Oslo virează toţi banii obţinuţi din afacerile cu petrol în acest fond suveran. Până în 2010, fondul (GPFG) îşi ţinea toate resursele sub formă de titluri şi obligaţiuni.

În ce învesteşte ţară

Astfel, ţară este un important creditor internaţional, deţinând obligaţiuni corporative şi guvernamentale. Mai mult, în 2009, Norvegia s-a oferit să contribuie cu 4,5 miliarde de dolari la suplimentarea resurselor Fondului Monetar Internaţional, pentru că instituţia să poată oferi mai multe împrumuturi în timpul crizei.

De asemenea, GPFG a ajutat şi la finanţarea statelor cu probleme din UE, cumpărând masiv obligaţiuni emise de Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară (fondul de urgenţă al UE).

Însă, în 2010, bancă centrală a Norvegiei a decis să diversifice portofoliul fondului suveran şi, pentru prima dată, a anunţat o învestiţie imobiliară (închirierea pe 150 de ani a unui ansamblu comercial din Londra).

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite