Atacurile cibernetice şi propaganda rusă pun pe jar serviciile germane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hans-Georg Maaßen Foto: EPA
Hans-Georg Maaßen Foto: EPA

Germania este vizată de o intensificare spectaculoasă a campaniilor de propagandă şi dezinformare desfăşurate de Rusia în scopul destabilizării societăţii, precum şi de atacuri cibernetice având ca ţintă partide politice. Avertismenul a fost lansat joi de Serviciul german de informaţii interne (Oficiul pentru protecţia Constituţiei, BfV), transmite Reuters.

„Asistăm la un spionaj cibernetic agresiv şi în creştere şi la atacuri informatice care ar putea pune în pericol oficiali ai guvernului german, membri ai parlamentului sau angajaţi ai partidelor democratice“, a afirmat şeful BfV, Hans-Georg Maaßen.

Maaßen, care încă de luna trecută se declara îngrijorat cu privire la eforturile Rusiei de a interveni în alegerile din Germania, după cum a declarat într-un interviu acordat Reuters, a vorbit joi despre o înmulţire a dovezilor referitoare la acţiuni de acest tip, estimând că sunt de aşteptat noi atacuri cibernetice.

Potrivit BfV, pentru campaniile de dezinformare având ca ţintă comunitatea rusofonă din Germania, mişcări politice, partide şi alţi factori de decizie s-ar recurge la o gamă variată de instrumente de propagandă rusă, precum şi la „utilizarea de resurse financiare enorme“.

Scopul acestor eforturi este de a răspândi nesiguranţa în societate, „de a slăbi sau destabiliza Republica Federală Germania“, de a întări grupări şi partide extremiste, de a complica munca guvernului federal şi de a influenţa dialogul politic.

Serviciul de informaţii a semnalat o şi „creştere evidentă“ a numărului atacurilor de tip „spea-phishing“, atribuite grupului de hackeri ruşi APT 28, cunoscut şi sub numele de „Fancy Bear“ sau Strontrium, acelaşi care a fost acuzat de atacurile cibernetice asupra Comitetului Naţional Democrat din SUA în acest an şi asupra parlamentului german în 2015.

Conform BfV, atacurile au fost îndreptate împotriva unor partide şi membri ai parlamentului şi au avut drept autori organisme guvernamentale care se dau drept „hackeri activişti“.

„Propaganda şi dezinformarea, atacurile cibernetice, spionajul cibernetic şi sabotajul cibernetic sunt parte a ameninţării hibride cu care se confruntă democraţiile occidentale“, a subliniat Hans-Georg Maaßen.

Mai mulţi oficiali germani au acuzat Moscova că a încercat să manipuleze media din Germania pentru a alimenta temerile populaţiei în legătură cu subiecte precum criza migranţilor, să erodeze încrederea votanţilor şi să provoace nemulţumiri în interiorul Uniunii Europene astfel încât aceasta să renunţe la sancţiunile impuse Rusiei, notează Reuters.

Luna trecută, chiar cancelarul federal german, Angela Merkel, a declarat că nu exclude o intervenţie a Rusiei în alegerile parlamentare din 2017, prin atacuri online şi campanii de dezinformare.

De cealaltă parte, oficiali ruşi au negat toate acuzaţiile de manipulare şi intruziuni menite să slăbească blocul comunitar sau să afecteze scrutinul prezidenţial desfăşurat recent în SUA.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite