Artizanul mesajelor lui Zelenski este descris ca „un colecţionar de idei şi emoţii”. Strategia sa întăreşte încrederea poporului ucrainean
0
Încă de la începutul războiului din Ucraina, preşedintele Volodimir Zelenski a reuşit prin discursurile sale să emoţioneze lumea, să stimuleze sprijinul internaţional şi să întărească încrederea şi moralul ucrainenilor care luptă pentru ţara lor. Cu toate că preşedintele este creierul mesajelor, strategia aparţine unui alt om, descris ca „un colecţionar de idei şi emoţii”.
Autorul mesajelor transmise de Zelenski este un fost jurnalist şi analist politic în vârstă de 38 de ani, care are mai puţin de 200 de urmăritori pe Twitter.
Dmitro Litvin, făuritorul mesajelor preşedintelui
Dmitro Litvin face parte din echipa de comunicare a lui Zelenski. Acesta locuieşte şi lucrează, împreună cu colegii săi, la Bankova, sediul preşedinţiei, încă din primele zile ale războiului din Ucraina.
Acesta este descris de Serghei Leşcenko, un alt fost jurnalist devenit consilier Zelenski din timpul războiului, ca un „colecţionar de idei şi emoţii”; un fel de asistent litarar şi artistic care adună ideile liderului de la Kiev şi le pune cap la cap pentru a tranmiste un mesaj ferm şi înduioşător.
Litvin a fost analist politic în favoarea Slujitorului Poporului, partidul politic al lui Zelenski, şi un adversar acerb al lui Petro Poroşenko, predecesorul lui Zelenski la preşedinţie.
Un fost coleg a declarat că atacurile lui Litvin la adresa conducerii post-2014 a ţării, după Euromaidan, au divizat societatea ucraineană. „Nu sunt fan. Dar e deştept", a adăugat acesta.
Încă de la începutul războiului, Dmitro a postat pe Facebook mai multe precizări la adresa lui Putin.
„Imaginaţia lui este slabă, aşa că întotdeauna imită ceva... Trebuie să înţelegem că realitatea obiectivă nu îl controlează pe Putin. Sancţiunile occidentale nu îl vor afecta. El caută izolarea.” Scopul implacabil al lui Putin este să schimbe statul şi „realitatea politică” a Ucrainei, a scris el.
Emoţia este esenţială
Într-un interviu pentru Observer, Dmitro a spus că ideile din spatele discursurilor aparţin exclusiv preşedintelui Zelenski. „Ştie întotdeauna ce vrea să spună şi cum vrea să spună”.
Acesta a adăugat că, într-o astfel de comunicare, emoţia este esenţială şi că „preşedintele este autorul emoţiilor şi al logicii cuvintelor”.
De asemenea, el a subliniat că liderii mondiali ar putea învăţa să comunice de la Zelenski şi să imite reţeta care a dat roade până acum: sinceritate + emoţie.
95% dintre ucraineni cred că ţara lor poate respinge invazia Rusiei
Strategia lui Litvin funcţionează. Sondajele arată că 95% dintre ucraineni cred că ţara lor poate respinge invazia Rusiei, în ciuda inferiorităţii numerice a trupelor Kievului. Iar 78% cred că Ucraina merge în direcţia corectă. De la începutul războiului din Ucraina, popularitatea lui Zelenski a crescut vertiginos.
Orisia Lutsevici, analistă a think-tankului Chatham House, a spus că succesul lui Zelenski se datoreză carierei lui de actor şi comediant.
Oamenii erau obişnuiţi să-l privească pe acesta interpretând diferite roluri la televizor, astfel că a fost uşor să-l accepte drept un „comandant suprem în tricou”. Ea spune că politicienii convenţionali nu ar fi reuşit să câştige publicul aşa cum a făcut-o Zelenski.
„Este un om de stat modern care a venit din industria divertismentului. E în elementul său. Oamenii din jurul lui înţeleg puterea naraţiunii în timpul unui război. După ororile de la Bucha, este important să avem o poveste motivaţională. Scufundarea crucişătorului „Moscova” este un simbol puternic”, a explicat ea.
Mulţi dintre consilierii lui Zelenski vin din televiziune şi au lucrat cu el la Kvartal-95, studioul său de producţie. Încercările lor de a câştiga sprijin global sunt ajutate de natura clară a Ucrainei în contextul invaziei ruse, unde fosta „Rusie mică” este victima care luptă pentru supravieţuire. Discursurile preşedintelui sunt întotdeauna adaptate publicului căruia i se adresează, de la lideri occidentali, până la civili, scrie The Guardian.