Zelenski: „eliminarea” ultimilor luptători din Mariupol ar putea pune capăt negocierilor de pace. Ultimatumul de capitulare dat de Rusia a expirat

0
0
Imagini prin satelit din Mariupol FOTO TWITTER
Imagini prin satelit din Mariupol FOTO TWITTER

Ultimatumul dat de Rusia forţelor ucrainene ce apără încă oraşul-port Mariupol să se predea a expirat în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski  a declarat presei ucrainene că „eliminarea” acestor ultimi luptători vor încheia negocierile de pace.

Zelensky a avertizat că dacă se constată că Mariupol a suferit atrocităţi de amploarea celor descoperite în Bucea şi în alte oraşe ar putea fi sfârşitul negocierilor, relatează Washington Post.

„Ar putea fi 10 Borodianka acolo”, a spus el despre Mariupol.

Zelensky a adăugat că „nimicirea tuturor băieţilor noştri din Mariupol” ar putea „[pune capăt] oricărui format de negocieri”. El le-a spus jurnaliştilor ucraineni că autorităţile sunt conştiente ce forţă mică ucraineană controlează încă oraşul.

„Cred că ar fi o mare greşeală dacă vor cu siguranţă să pună capăt războiului aşa cum se spune”, a spus Zelensky despre agresiunea rusă din oraşul-port. „Acesta este o fundătură pentru că... nu facem troc folosind teritoriile şi oamenii noştri. Şi înţelegem că discuţiile sunt necesare pentru a ne apăra ţara şi a pune capăt războiului.”

Negocierile de încetare a focului dintre Ucraina şi Rusia s-au prăbuşit în esenţă în ultimele săptămâni, părţile nedorind să se angajeze în discuţii serioase, potrivit unei analize publicate vineri de Institutul pentru Studiul Războiului din Washington .

Armata rusă susţine că oraşul mai este apărat de un mic contingent de luptători care s-au baricadat în oţelăria  Azovstal, după ce rezistenţa ucraineană de la oţelăria Iliş, acum distrusă, a căzut.

Armata rusă a dat acestor luptători şi „mercenari străini” un ultimatum să se predea, începând cu ora 6:00 (03:00 GMT).

Generalul-maior Mihail Mizinţev a prezentat etapele capitulării în care forţele ruse ar ridica steagurile roşii după care ucrainenilor li se va permite să se  retragă din zonă "fără arme sau muniţie". 

Mizinţev le-a spus să nu „îşi testeze soarta ca în tragedia de la Mariupol, ci să luaţi singura decizie corectă de a înceta ostilităţile şi de a depune armele acum, oriunde "manipulatorii" voştri vă forţează să luptaţi pentru ideile nazismului", potrivit Agerpres.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri