Ambasadorul Kievului la ONU: Rusia pregăteşte o intervenţie în estul şi sudul Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful misiunii Ucrainei la ONU, la Geneva, Iuri Klimenko a declarat pentru presă că există "indicii" potrivit cărora Rusia este pregătită să lanseze o intervenţie de anvergură în estul şi sudul Ucrainei, relatează AFP.

"Există indicii potrivit cărora Rusia este pregătită să lanseze o intervenţie de anvergură în estul şi sudul Ucrainei", a declarat el pentru jurnalişti.

Diplomatul a anunţat o suplimentare a trupelor în regiunea ucraineană Herson, în nordul Crimeei, indicii despre amplasarea unor mine şi arestarea în regiuni din est şi sud efectuate de către forţe de securitate ucrainene a unor activişti proruşi care deţineau documente de identificare de la servicii de securitate ruse.

"Ucraina şi ucrainenii sunt pregătiţi să-şi apere teritoriul prin toate mijloacele necesare, însă, în acest stadiu, rămânem angajaţi pe calea unei soluţii politice", a declarat Klimenko.

"Ucraina va recurge la utilizarea dreptului la autoapărare în ultimă instanţă", a spus el.

În acest timp, Moscova continuă retorica războinică. Viktor Ozerov, preşedintele Comisiei pentru Apărare din cadrul Consiliului federaţiei (Camera superioară a Parlamentului rus) le-a transmis ataşaţilor militari străini că Rusia nu trebuie să întrebe pe nimeni câţi militari să mobilizeze în Crimeea, după "reunificarea" peninsulei cu Federaţia Rusă.

Contingentul de 25.000 de militari prevăzut în cadrul unui acord cu Ucraina privind Flota rusă la Marea Neagră nu a fost "depăşit", a declarat Viktor Ozerov.

"Acum, după ce Crimeea şi Sevastopolul şi-au exprimat dorinţa de a face parte din Federaţia Rusă şi după ce decizia va fi adoptată în mod oficial mâine (vineri), inclusiv de către Consiliul Federaţiei, vom decide singuri unde şi câţi militari vom mobiliza", a subliniat Ozerov.

După suspendarea Tratatului privind Forţele Convenţionale în Europa, Rusia le-a propus partenerilor săi europeni noi negocieri. "Din nefericire, ei încearcă să lege Rusia de Acordurile de la Istanbul şi de acordul cu privire la Transnistria", a continuat oficialul, adăugând că "este necesar să ne aşezăm (la masa negocierilor) şi să ajungem la un acord pentru ca nimeni să nu se teamă că Rusia acţionează undeva dincolo de limitele legii". "Noi suntem întotdeauna cetăţeni care respectă legea", a adăugat el.

Adjunctul ministrului rus al Apărării, Iuri Borisov, a anunţat că Rusia îşi va consolida prezenţa militară în Crimeea pentru a proteja acest teritoriu împotriva ameninţărilor externe.

Camera inferioară a Parlamentului rus, Duma de Stat, a ratificat joi tratatul privind alipirea Crimeei la Rusia, semnat marţi de către preşedintele Vladimir Putin cu lideri proruşi din această peninsulă situată în sudul Ucrainei, relatează AFP. Ratificarea a fost adoptată cu 443 de voturi pentru şi unul împotrivă. Deputaţii au adoptat totodată o lege constituţională privind încorporarea Crimeei în teritoriul rus.

Miercuri, în Dumă, premierul Crimeei, Serghei Aksenov, a declarat că sud-estul Ucrainei are nevoie de sprijin din partea Rusiei."Entuziasmul patriotic care este acum în Crimeea şi în Rusia, care ne-a unit pe noi toţi, indiferent de opiniile politice, credinţe şi partidele politice ar trebui să continue şi să se extindă în sud-estul Ucrainei", - a declarat Aksenov citat de "Interfax".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite