880.000 de europeni trăiesc în condiţii de sclavie. Bruxelles-ul vine cu soluţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 880.000 de oameni trăiesc ca sclavi în Uniunea Europeană, în timp ce un sfert dintre aceştia sunt exploataţi sexual, potrivit ultimului raport al unei comisii speciale din cadrul Parlamentului European. Raportorii au propus o serie de măsuri dure pentru combaterea fenomenului prin reducerea corupţiei la nivel european.

Numai traficul cu fiinţe umane generează organizaţiilor criminale profituri în valoare de 25 de miliarde de euro pe an, iar alte18-26 de miliarde provin din comerţul ilegal cu organe umane şi ale unor animale sălbatice exotice.

În cele 28 de state membre ale UE există în jur de 3.600 de grupări criminale internaţionale, care provoacă economiei europene prejudicii de aproximativ 120 miliarde de dolari. Potrivit ediţiei de duminică a săptămânalului Der Spiegel, datele au fost furnizate în cel mai nou raport al Comisiei speciale pentru crimă organizată, corupţie şi spălare de bani a Parlamentului European.

Valoarea totală a daunelor cauzate de criminalitatea informatică este la fel de ridicat, fiind estimat la 290 miliarde de euro, potrivit raportului CRIM.

Comisia specială pentru crimă organizată, corupţie şi spălare de bani a formulat patru cerinţe pentru combaterea acestui fenomen la nivelul UE. Eurodeputaţii cer intensificarea cooperării la frontiere între forţele de poliţie şi autorităţile judiciare din statele membre, precum şi eliminarea paradisurilor fiscale şi incriminarea cumpărării voturilor în tot spaţiul european. În plus, comisia cere ca indivizii condamnaţi pentru spălare de bani sau corupţie să fie excluşi din funcţiile publice pentru o perioadă minimă de cinci ani.

Potrivit Der Spiegel, Parlamentul European va discuta raportul comisiei speciale la 23 octombrie.

Comisia specială pentru crimă organizată, corupţie şi spălare de bani (CRIM) a fost înfiinţată în martie 2012, ca urmare a adoptării, la 25 octombrie 2011, a rezoluţiei Parlamentului European referitoare la criminalitatea organizată. Mandatul CRIM are o durată de un an, existând posibilitatea de a fi prelungit cu şase luni, şi are ca misiune studierea şi analizarea fenomenelor infracţionale, precum şi elaborarea unui plan organic şi structurat de combatere a criminalităţii organizate la nivelul Uniunii Europene.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite