„Drumul crud din România în Coreea de Nord”. Povestea tragică a unei femei care şi-a urmat inima până la Phenian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Georgeta Mircioiu, alături de soţul ei, Jo Jung Ho, şi fiica lor. FOTO via Daily NK
Georgeta Mircioiu, alături de soţul ei, Jo Jung Ho, şi fiica lor. FOTO via Daily NK

Postul public de radio din Coreea de Sud prezintă povestea Georgetei Mirciouiu, care s-a căsătorit cu un nord-coreean în anii `50, însă nu l-a mai văzut pe acesta de la începutul anilor 1960. Atunci, ea a revenit alături de fiica ei în România şi n-a mai fost lăsată să intre înapoi în Coreea de Nord din cauza speculaţiilor privind implicarea agenţilor străini într-o tentativă de lovitură de stat la Phenian.

Georgeta Mirciouiu şi-a cunoscut viitorul soţ în România, în 1952, atunci când Jo Jung Ho venise în ţară alături de un grup de orfani nord-coreeni. Cei doi s-au căsătorit în 1957, iar Mircioiu s-a mutat la Phenian în 1959, transmite Daily NK. 

Aceasta s-a întors în România pentru scurt timp la începutul anilor 60, alături de fiica pe care o născuse, pentru ca aceasta să primească îngrijiri medicale în România. Coreea de Nord a devenit însă mult mai restrictivă, în contextul unor speculaţii privind implicarea unor agenţi străini într-o tentativă de lovitură de stat. Atunci când a vrut să reintre în Coreea de Nord, nu a mai fost lăsată. 

În acelaşi timp, soţul ei a fost trimis din Phenian în oraşul Hamheung, de unde a fost iar mutat la o mină de cărbune. Cei doi au ţinut legătura prin scrisori până în 1967, când au întrerupt brusc orice conversaţie. 

Georgeta mărturiseşte însă că nu şi-a pierdut speranţa că soţul ei se află în viaţă, deşi, după mai multe petiţii adresate autorităţilor de la Phenian, Ministerul de Externe a anunţat-o că soţul ei a murit în 2004, informează Radio Free Asia. Ea încearcă în continuare să afle cum a trăit şi a murit soţul ei.

Între timp, ea a lucrat la un dicţionar româno-coreean timp de 16 ani, mereu „cu el în minte”. 

Citeşte toate articolele despre COREEA DE NORD

Un influent om politic din Coreea de Sud doreşte armament nuclear pentru ţara sa: „Împotriva armelor nucleare, numai armele nucleare pot garanta pacea“

Unul dintre cei mai influenţi oameni politici din Coreea de Sud a declarat marţi că ţara sa ar trebui să îşi dezvolte propria apărare nucleară pentru a descuraja Coreea de Nord

Coreea de Nord pune la încercare răbdarea lui Obama. De ce refuză liderul SUA să răspundă provocărilor

Actul de sfidare al liderului de la Phenian pune la încercare răbdarea lui Barack Obama care a ales să acţioneze, în cazul unui atac, într-un mod mai dur decât în trecut, dar prin care să evite declanşarea unui război.

Cum s-au pregătit vecinii Coreei de Nord de ziua Z

Coreea de Nord ar fi finalizat pregătirile pentru lansarea unei rachete balistice, care ar putea fi efectuată, astăzi, relatează agenţia de presă Yonhap, citând o sursă din serviciile de informaţii sud-coreene

VIDEO Paznicii dinastiei nord-coreene. Unchiul şi mătuşa care îl aţâţă pe tânărului Kim la acţiunile belicoase ce au pus lumea pe jar

În spatele retoricii agresive ale liderului Phenian s-ar afla, de fapt, un cuplu desemnat de defunctul Kim Jong-Il pentru a asigura continuitatea familiei la putere.

Japonia a instalat rachete de tip Patriot la Tokyo, în eventualitatea unui tir nord-coreean

Japonia a instalat rachete de tip Patriot în centrul oraşului Tokyo, împotriva unui eventual tir din partea Coreei de Nord ce ar ameninţa arhipelagul, a anunţat marţi Ministerul japonez al Apărării.

VIDEO Vladimir Putin, despre un posibil război între Coreea de Nord şi SUA: „Cernobîlul ar fi un basm pe lângă asta“

Decizia Coreei de Nord de a închide complexul industrial Kaesong a alimentat speculaţiile potrivit cărora urmează ca liderul de la Phenian să îşi pună în aplicare ameninţările.

Schimbarea lui Kim Jong-un: cum a renunţat la mentalitatea occidentală pentru conservatorismul nord-coreean

Ultimele apariţii ale noului lider nord-coreean, Kim Jong-un, îl arătau drept o ameninţare la adresa siguranţei internaţionale. Aspiraţiile ţării sale în domeniul nuclear au făcut ca acesta să fie luat în serios şi imaginea sa de lider autoritar să se contureze pe deplin. Dar cum de mentalitatea omului şcolit în occident s-a îmbibat acum de tradiţionalismul specific nord-coreean?

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite