VIDEO Complexul industrial de la Kaesong a fost redeschis după cinci luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Complexul industrial Kaesong adăposteşte 123 de companii
Complexul industrial Kaesong adăposteşte 123 de companii

Phenianul şi Seulul au ajuns la un acord pentru redeschiderea parcului industrial de la Kaesong, o verigă esenţială pentru economiile celor două Corei. Astfel, oameni de afaceri sud-coreeni au traversat luni dimineaţa frontiera şi au intrat pe teritoriul nord-coreean spre complex, după cinci luni de la închiderea acestuia pe fondul unor tensiuni puternice în peninsulă.

Cele două ţări au ajuns săptămâna trecută la un acord cu privire la redeschiderea acestui complex, situat la aproximativ zece kilometri de frontieră, care găzduieşte 123 de întreprinderi sud-coreene.Zeci de automobile, camioane şi personal sud-coreean au trecut frontiera, puternic militarizată, către ora locală 8.30 (2.30, ora României).

„Mi-ar plăcea să putem munci împreună, ca înainte”, a declarat proprietarul, în vârstă de 50 de ani, al unui atelier din complex, care nu a dorit să îşi spună numele.Creată în 2004, zona de activitate de la Kaesong a fost închisă unilateral de către Phenian în aprilie, după săptămâni de tensiuni puternice în peninsulă, provocate de al treilea test nuclear nord-coreean şi intensificarea sancţiunilor internaţionale împotriva Coreei de Nord.

Coreea de Sud a reuşit miercuri să impună anumite condiţii Coreei de Nord. Între altele, complexul va primi investitori străini, ceea ce, speră Seulul, va descuraja Phenianul să mai adopte măsuri atât de drastice. De asemenea, sud-coreeni au cerut compensaţii pentru întreprinderile care au pierdut sute de milioane de dolari din cauza închiderii. Cele două părţi par că au ajuns la un compromis asupra unei suspendări a taxelor şi impozitelor achitate de către firmele sud-coreene pentru acest an.

În opinia unor observatori, Kaesongul rămâne vulnerabil faţă de vicisitudinile relaţiilor intercoreene, indiferent de garanţiile prezentate.

"Sincer, sunt îngrijorat în continuare, pentru că nu se ştie niciodată. Coreea de Nord poate foarte bine să se răzgândească de pe o zi pe alta", a declarat pentru AFP un industriaş sud-coreean care trecea frontiera. "Cine ştie dacă nu se va repeta o criză de acest fel."

Un turneu internaţional de promovare este planificat pentru octombrie, cu scopul de a convinge străini să investească la Kaesong, însă analiştii şi-au exprimat îndoiala faţă de succesul acestuia, parcul industrial fiind condus de două ţări care rămân, în mod teoretic, în război din 1953, deoarece nu s-a semnat vreodată un tratat de pace.

"Ce firmă străină raţională ar intenţiona să investească la Kaesong?", se întreabă Aidan Foster-Carter, un expert în domeniul Coreei de Nord de la Universitatea britanică Leeds. "Există o serie de motive să nu te amesteci în toată această poveste", scrie el în publicaţia The Wall Street Journal (WSJ).

Atunci când a fost inaugurat, în anul 2000, acest parc industrial a fost prezentat şi promovat în Occident drept încă un efort pentru a îmbunătăţi relaţiile dintre cele două Corei. De atunci, el nu şi-a întrerupt niciodată funcţionarea, în primul rând datorită celor două miliarde de dolari pe care le aduce anual economiei fragile a Coreii de Nord.

Parcul Industrial Kaesong adăposteşte fabrici pentru 123 de companii, iar acolo lucrează peste 50.000 de oameni. Mai bine de 800 de nord-coreeni şi-au petrecut noaptea în parcul industrial, aflat în nordul celei mai înarmate graniţe din lume. Ministerul pentru Unificare al Coreii de Sud a cerut deschiderea imediată a parcului. 

Acest parc industrial reprezintă epicentrul relaţiilor economice dintre cele două Corei. În ciuda retoricii agresive la adresa Sudului, Phenianul depinde în mare măsură de economia acestuia. 

Acordurile economice caritabile şi livrările de alimente şi echipamente pentru agricultură, parte a „Politicii Razei de Soare”, au fost sistate de preşedintele sud-coreean Lee Myung-bak. Însă una dintre aceste verigi rămăsese activă, iar Phenianul avea numai de câştigat de pe urma parcului. Spre exemplu, Hyundai şi celelalte companii sud-coreene care au puncte de lucru în acest parc nu-şi plătesc direct angajaţii nord-coreeni, ci livrează banii guvernului. Phenianul, după ce opreşte o parte uriaşă din bani, achită salariile angajaţilor. 

Potrivit unui studiu realizat de CSR, aproximativ 45% din sumele livrate de companiile sud-coreene rămân la regimul lui Kim Jong-un. 

Coreea de Nord: Complexul industrial de la Kaesong, redeschis

CITEŞTE MAI MULT


SUA soldati foto reuters

INFOGRAFIE Cum se apără americanii de rachetele nord-coreene

În avertismentul transmis Washingtonului şi Phenianului, Fidel Castro califică episodul de acum drept „cel mai important risc nuclear de la criza rachetelor din Cuba, din 1962“. Într-adevăr, săptămâna trecută s-au putut observa mişcări de trupe impresionante de ambele tabere.

   


John F. Kennedy

Statele Unite ale Americii retrăiesc trecutul: cea mai mare ameninţare nucleară de la criza rachetelor din Cuba

Preşedintele american Barack Obama este nevoit să înveţe o lecţie care a fost predată de John F. Kennedy în timpul crizei rachetelor din Cuba, şi totodată să găsească cea mai bună formulă de răspuns la ameninţări. 


Coreea de Nord FOTO Reuters

Economia nord-coreeană va fi prima victimă a oricărui atac demarat de Phenian. Deja, pentru a arăta că nu blufează, liderii nord-coreeni au închis accesul către o zonă industrială comună, împărţită cu Sudul, care genere venituri anuale de două miliarde de dolari.


Kim Kyong Hu kim jong-un ap/telegraph.co.uk

În spatele retoricii agresive ale liderului Phenian s-ar afla, de fapt, un cuplu desemnat de defunctul Kim Jong-Il pentru a asigura continuitatea familiei la putere.


Kim Long-un

Armele nucleare din arsenalul Coreii de Nord acţionează drept un scut împotria potenţialilor agresori şi ca o fundaţie pentru prosperitate, a spus liderul ţării, Kim Jong-un într-un discurs adresat comitetului central al Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite