Poveştile românilor din diaspora, la TVR: pictorul care lucrează la câţiva paşi de Papa Francisc şi femeia care a spus adevărul despre viaţa „badantelor“

Poveştile românilor din diaspora, la TVR: pictorul care lucrează la câţiva paşi de Papa Francisc şi femeia care a spus adevărul despre viaţa „badantelor“

Jurnalista TVR Irina Păcurariu, alături de pictorul Claudiu Ungureanu FOTO TVR

Jurnalista Irina Păcurariu revine la Televiziunea Română cu seria de reportaje „Unde-i acasă?“, o radiografie a diasporei româneşti. În primul episod vor fi prezentate povestea Lilianei Angheluţă, care a dezvăluit cum trăiesc, de fapt, femeile care îi îngrijesc pe bătrânii din Italia, şi a lui Claudiu Ungureanu, un pictor care lucrează la câţiva metri de Papa Francisc.

Ştiri pe aceeaşi temă

TVR 1 şi TVR HD difuzează duminică, 19 martie, de la ora 21.00, primul episod al seriei de reportaje „Unde-i acasă?“, realizate de Irina Păcurariu.

La zece ani de la integrarea în UE, nu se ştie de fapt numărul exact al românilor plecaţi. Sunt doar estimări: între 3 şi 4 milioane. Ceea ce se cunoaşte concret este câţi bani au trimis acasă – mai mult de 52 de miliarde de euro, cu mult peste valoarea investiţiilor străine din aceeaşi perioadă. „La zece ani de la intrarea în UE, milioane de români au ajuns să se împartă între două lumi, două vieţi, două ţări. Uneori, şi două identităţi. De duminică seară, la TVR 1 şi TVR HD, timp de patru săptămâni, în cinci destinaţii din Europa şi, normal, acasă, în România, vă aştept să le intrăm în casă împreună“, declară realizatoarea TVR.

Filmate în comunităţi de români din diverse ţări europene – Italia, Portugalia, Germania, Suedia, Franţa – reportajele Irinei Păcurariu spun poveştile românilor din afara ţării, puse în oglindă cu istorii de viaţă ale celor rămaşi în România.

Echipa TVR a filmat şi a stat de vorbă cu români cu cele mai variate profesii, de la medici şi electricieni, până la IT-işti, profesori, femei care îngrijesc bătrâni sau fac curăţenie în case, piloţi de avioane, specialişti în comunicaţii, muzicieni, mici antreprenori, creatori de modă sau antrenori de tenis. Personajele reportajelor au reşedinţe în ţările amintite şi fiecare ne prezintă perspectiva personală: şi asupra ţărilor de adopţie, şi despre ţara lăsată în urmă.

Reportajele seriei „Unde-i acasă?“ au şi o dimensiune socială. În oglindă cu plecările, există şi contrapunct în România: 200.000 este numărul copiilor români care cresc încă fără unul dintre părinţi, aceştia fiind plecaţi la muncă. Seria include şi şase mici istorii ale unor tineri care, la Bucureşti, Cluj şi Timişoara au găsit motive să rămână în România. „Toţi sunt mici şi foarte mici antreprenori, creativi, deştepţi şi destul de legaţi de România încât să o aleagă. Fac festivaluri, bere artizanală, au deschis câte o cafenea, boutique de IT, co-working space sau birou de arhitectură. Toţi au fost şi prin alte ţări, au realizat că nu e lumea lor şi au decis întoarcerea“, spune Irina Păcurariu.

În primul episod al seriei „Unde-i acasă?“, veţi putea afla povestea Lilianei Angheluţă, care în urmă cu trei ani a îndrăznit să spună adevărul despre viaţa „badantelor“, femeile care îngrijesc bătrâni în Italia. Umilinţele şi suferinţa acestor femei au devenit publice, iar asta a schimbat-o şi pe cea care a început să le povestească.

„Pe Liliana Angheluţă am cunoscut-o acum câţiva ani. Ea a scris «Cireşe amare», o carte în care femeile românce povesteau despre ce înseamnă, de fapt, exodul mamelor. Am regăsit-o acum altfel, dar totuşi parcă la fel“, ne prezintă Irina Păcurariu unul dintre personajele primului episod al seriei.

Tot în primul episod facem cunoştinţă cu Claudiu Ungureanu, un pictor plecat în Italia de nevoie, pentru că acasă, la Bacău, nu reuşea să trăiască din cât câştiga. La început a vrut să se retragă la o mănăstire catolică, dar icoanele pe care a început să le picteze i-au dat şansa de a ajunge să lucreze la Vatican. „Munceşte acum la câţiva metri de Papa Francisc şi este singurul român care face parte din mica echipă de restauratori agreaţi să intervină pentru prezervarea comorilor de la Capela Sixtină şi din Catedrala San Pietro. A cunoscut toţi cei trei papi contemporani cu el, la portretele cărora a lucrat şi prin bunavoinţa cărora a rămas în lumea exclusivă a Vaticanului“, dezvăluie Irina Păcurariu.

Seria de reportaje „Unde-i acasă?“ va putea fi vizionată la TVR 1, TVR HD şi TVR+ pe 19 martie, 2, 9 şi 23 aprilie.

citeste totul despre: