Foşti şefi ai TVR şi ai radioului public cer păstrarea taxei radio-tv: „Finanţarea de la bugetul statului reprezintă un atentat la însăşi democraţia românească“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Foşti şefi ai Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) şi Societăţii Române de Televiziune (SRTv) semnează o scrisoare publică prin care se opun eliminării taxei radio-tv, iniţiativă pe care o consideră periculoasă pentru democraţia României. Printre semnatari se numără Maria Ţoghină, Dragoş Şeuleanu, Răzvan Theodorescu şi Stelian Tănase.

„Abonamentul radio - tv este dovada contractuală că acţionarii Televiziunii şi ai Radioului publice sunt cetăţenii“ 

Între semnatarii scrisorii se mai numără Tudor Cătineanu, Nora Rebreanu, Andras Istvan Demeter, Stere Gulea, Cristian Hadj Culea, Tudor Giurgiu, Claudiu Săftoiu şi Alexandru Lăzescu.

„Ne adresăm dumneavoastră pentru a vă invita să regândim împreună propunerea parlamentară de a desfiinţa taxa radio - tv. Această iniţiativă parlamentară este deosebit de periculoasă pentru democraţia României şi, din această cauză, şi iniţiativă noastră este, din câte ştim, fără precedent. Niciodată, noi, foşti preşedinţi şi directori generali ai Societăţilor Române de Radiodifuziune şi Televiziune nu am mai colaborat într-un demers public pentru salvarea instituţiilor pe care le-am slujit după ce am jurat pe Constituţia României şi pe Biblie“, scriu foştii preşedinţi ai SRR şi SRTv.

Aceştia spun că radioul public şi televiziunea publică din tările europene, potrivit documentelor de la Maastricht, sunt servicii publice de interes naţional şi, de aceea, desfiinţarea taxei radio-tv şi finanţarea SRR şi SRTv de la bugetul statului reprezintă un „atentat la însăşi democraţia românească“.

„Cum poate să existe independenţă editorială atunci când guvernul finanţează aceste două instituţii? Europa cunoaşte câteva exemple de intervenţie brutală a guvernelor în activitatea serviciilor publice de radio şi televiziune. Aceste exemple reprezintă o abdicare de la principiile Uniunii Europene şi ale democraţiei în general.  Îngăduiţi-ne să vă reamintim că părinţii fondatori ai radioului public, în anul 1928, au propus Parlamentului României, Regelui şi societăţii româneşti introducerea abonamentului radio“, scriu ei.

Semnatarii au menţionat că abonamentul radio a fost menţinut de toate regimurile politice de până acum, adăugându-se din 1956 şi abonamentul tv. „Abonamentul radio - tv este dovada contractuală că acţionarii Televiziunii şi ai Radioului publice sunt cetăţenii, garanţii valorilor care ne reprezintă ca naţiune“, au precizat foştii preşedinţi ai SRR şi SRTv.

„Vă invităm să susţinem împreună diversitatea de opinie, să respectăm diversitatea etnică şi religioasă, să respectăm şi să cultivăm educaţia, ştiinţa şi cultura, să susţinem cercetările ştiinţifice avansate, aflate la limita cunoaşterii umane, pentru poziţionarea ţării noastre printre statele care au un viitor, să dăm o şansă de reuşită tinerilor ţării noastre, să asigurăm liberul acces la informare, să susţinem mediul antreprenorial care reprezintă motorul existenţei noastre, să ne respectăm seniorii şi copii, să ne ocupăm împreună de starea de sănătate a naţiunii noastre şi să asigurăm o promptă şi corectă informare a populaţiei în caz de dezastre. Toate aceastea reprezintă misiunea serviciului public de radio şi de televiziune. Vreţi să renunţăm la această misiune?“, au mai transmis ei.

Semnatarii au adăugat că dacă cele două instituţii vor deveni bugetare ”abuzurile politicului” nu vor mai putea fi oprite. „Stăm la dispoziţia tuturor celor care doresc să reanalizeze oportunitatea iniţiativei parlamentare referitoare la abonamentul radio - tv. Asigurăm societatea românească de întreaga noastră consideraţie şi de dorinţa de a ajunge împreună la o soluţie care să ne reunească“, au încheiat scrisoarea foştii preşedinţi ai SRR şi SRTv. 

TVR se opune ferm 

Televiziunea Română a transmis recent într-un comunicat că se opune propunerii legislative privind eliminarea unor taxe, între care şi taxa radio-tv, argumentând că finanţarea televiziunii publice în principal din fonduri de la bugetul de stat ar afecta misiunea publică a instituţiei şi ar crea premisele unei dependenţe puternice faţă de factorii politici. „Eliminarea taxei TV şi finanţarea Televiziunii Române, în principal, din fonduri de la bugetul de stat ar afecta misiunea publică a TVR şi ar crea premisele unei puternice dependenţe a acestei instituţii faţă de factorii politici“, au transmis reprezentanţii TVR. Mai multe, aici.

PSD şi taxa radio-tv 

Comisia pentru buget a Camerei Deputaţilor, care trebuia să ofere până joi raportul asupra proiectului PSD privind eliminarea unor taxe, nu s-a întrunit, deşi fusese convocată săptămâna aceasta, astfel încât legea a fost amânată şi a depăşit termenul regulamentar fixat pentru raport, în pofida deciziei parlamentarilor de a o discuta în procedură de urgenţă, scrie News.ro.

Proiectul PSD a fost adoptat de Senat cu o viteză record, după doar şapte zile de la data depunerii la Secretariat. În mai puţin de o zi, proiectul a ajuns la Camera Deputaţilor, în cursul zilei de marţi, după ce a fost votat luni seara de Senat. Deputaţii au stabilit şi în acest for procedură de urgenţă, astfel încât proiectul trebuia discutat în comisii în cel mult trei zile, termenul fiind joi.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a susţinut proiectul de lege de la tribuna Senatului. El a arătat că un stat puternic este un stat în care românii au încredere. „Ne place sau nu ne place, birocraţia este alături de corupţie, principala problemă a statului“, a spus el.

Dragnea s-a referit şi la taxa radio şi tv, arătând că cineva care are o firmă, plăteşte de două ori taxa, ca persoană fizică şi ca persoană juridică. 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite