VIDEO Andrei Ţandără la Adevărul Live: „Românii au o cultură culinară foarte bogată, dar nu este valorificată şi exploatată aşa cum trebuie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andrei Ţandără, bucătarul pe care îl puteţi urmări la „Click! Poftă bună!“, în fiecare sâmbătă, de la 11.30, la Prima TV, a vorbit la Adevărul Live despre bucătărie şi televiziune. Andrei a povestit cum a început pasiunea lui pentru gastronomie, cum şi-a făcut debutul în televiziune şi cum este viaţa unui chef vedetă, dar ne-a vorbit şi despre bucătăria autentică românească.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live

Ca în cazul multor chefi, Andrei şi-a descoperit pasiunea pentru bucătărie încă de când era mic, iar bunicile sale au fost cele care l-au influenţat. Cursurlie făcute în ţară şi în străinătate i-au perfecţionat talentul, astfel că Andrei a început un business în domeniu.

Îi place mult bucătăria asiatică, dar consideră că unele preparate tradiţionale româneşti sunt „de-a dreptul fabuloase“. Originar din Drobeta Turnu Severin, Andrei Ţandără s-a mutat cu familia în Bucureşti, în 2011, iar acum îşi împarte timpul între cei dragi, televiziune şi marea sa pasiune: gastronomia.

Cele mai importante declaraţii

„Reţetele din emisiunea de la Prima TV se găsesc atât în revista „Click! Poftă Bună!“, cât şi pe site-ul „ Adevărul“, a spus invitatul.

„Am debutat în televiziune împreună cu încă doi prieteni, la emisiunea Flavours, de la prima TV. La început au fost emoţii, dar ne-am şi jucat foarte mult, a fost o perioadă foarte frumoasă pentru toţi trei. Am gătit într-un mod natural şi cu plăcere“, a declarat  Andrei Ţandără.

andrei tandara foto click

„Acasă experimentez foarte mult, dar soţia mea este şefa în bucătărie, ea este maestra în casa noastră.La muncă, într-o bucătărie profesionistă, sunt un pic mai strict, respect anumite reţete şi gramaje“, a povestit bucătarul.

Andrei Ţandără crede că bucătarii îşi petrec timpul într-un mediu destul de stresant şi că, atunci când au liber, ar trebui să stea departe de bucătarie.

„Unoeri mă trezesc noaptea şi îi cere soţiei mele ciorbă. Eu nu îi gătesc atât de des pe cât îmi găteşte ea mie şi îi fac lucruri pe care ea nu le poate face, de exemplu sushi sau o friptura mai specială“, a recunoscut Andrei.

Cum a început pasiunea pentru bucătărie

Bucătarul îşi aminteşte cu bucurie de reţetele gătite de bunicile lui când era mic şi recunoaşte că este înnebunit după sarmale: „Îmi plac sarmelele cu mai multă carne de vită, sa fie ferme, varza să fie acră si foarte bună, îmi place să fie puţin iuţi, pun şi puţin vin.“

Cât despre bucătăria autentică românească, bucătarul de la Prima TV crede că avem cu-adevărat preparate tradiţionale, unice: „Ciorba de cartofi sigur este din bucătăria noastră tradiţională, la fel ca şi varza acră, călită.“

Ţandără este convins că, din aceleaşi ingrediente se pot reinventa la nesfâtşit tot felul de reţete. „Românii au o cultură culinară foarte bogată în afumături şi brânzeturi, dar nu este valorificată şi exploatată aşa cum ar trebui“, a adăugat acesta.

„Îmi place foarte mult să folosesc usturoiul în mâncare, îmi plac preparatele simple, de efect“, a spus Andrei Ţandără la Adevărul Live.

Pasiunea pentru gătit a lui Andrei provine chiar de la bunicile lui, dar lucrul într-o bucătărie profesionistă a început de jos. De la spălat vasele şi podelele, a ajuns uşor-uşor să experimenteze diverse reţete, iar, ulterior, a urmat şi cursuri de specialitate în străinătate.

„Am făcut şi cursuri de panificaţie, de cofetar/patiser, de preparare a cărnii, a sosurilor şi aşa mai departe“, a completat talentatul bucătar.

Eu colaborez cu femei în bucătărie. Sunt foarte muncitoare, respectă programul şi sunt mult mai linişte decât bărbaţii. Pe partea de creativitate, uneori au un atu faţă de bărbaţi. Pe partea de muncă fizică, însă, un bărbat  face diferenţa în bucătărie.

„Am observat că şi în România, în utimii ani, cursurile şi şcolile de grastronomie au început să fie din ce în ce mai bogate, iar lumea din ce în ce mai interesată“, a adăugat el.

Ţandără a recunoscut pentru Adevărul Live ca este fanul celebrului Jamie Oliver, dar că îi plac şi bucătarii autohtoni. Deasemenea, una dintre bucătările sale favorite este cea asiatică, unde ingredientele sunt gătite într-un timp foarte scurt, iar alimentele îşi păstrează astfel cea mai mare parte din nutrienţii care s-ar pierde printr-un proces prelungit de fierbere sau prăjire.

„Facem unele seri speciale la Palatul Mogoşoaia, unde organizăm diverse degustări, atât de băuturi alcoolice, cât şi de produse alimentare“, a explicat Andrei Ţandără.

Pe pagina de Facebook a bucătarului de la Prima TV, puteţi găsi diverse reţete, care, chiar dacă la prima vedere par foarte complicate, sunt uşor de realizat. Explicaţiile lui Andrei sunt pe înţelesul tuturor, cu sau fără experinţă în bucătărie.

„Eu colaborez cu femei în bucătărie. Sunt foarte muncitoare, respectă programul şi sunt mult mai linişte decât bărbaţii. Pe partea de creativitate, uneori au un atu faţă de bărbaţi. Pe partea de muncă fizică, însă, un bărbat  face diferenţa în bucătărie“, a spus tânărul bucătar.

Pe Andrei Ţnadără îl puteţi vedea, alături de Diana Bart, în fiecare sâmbăta, pe Prima TV, la emisiunea Click!Poftă Bună!

image
TV



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite