„Jazzy hour” cu Gary Peacock şi Steve Swallow

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ediţia de mâine a emisunii „Jazzy Hour”, la Radio România Muzical”, vă invit să intraţi în universul sonor al jazz-ulul, cu muzica basisştilor Gary Peacock şi Steve Swallow.

1. GARY PEACOCK – Àzure

Acest duet reprezintă o colaborare veche readusă într-o formă mai unitară, care curpinde compoziţia şi relaţia dintre cei doi artişti, cele două instrumente, pianul şi contrabasul. Alegerea liderului unui proiect este uneori o chestiune de optică. Numele lui Gary Peacock, pe care-l ştim şi din trioul lui Keith Jarrett, apare primul pe coperta albumului ”Azure”, în schimb contribuţia pianistei Marilyn Crispell este egală cu cea a basistului. Cei doi au coprodus albumul, iar relaţia muzicală caldă, intimă, ar fi primul val care ne atinge la prima audiţie. Cei doi împart şi pasiunea pentru meditaţie, o altă componentă dominantă în atmosfera albumului. Basul lui Peacock sună mai cald ca de obicei, cu aceeaşi claritate şi logică, dincolo de conţinutul esoteric al muzicii. „Azure” ne prezintă cu transparenţa un parteneriat matur, care se deschide spre o audienţă mai largă, în plină formă, pe unul dintre cele mai frumoase albume de duet din anul 2013.

2. STEVE SWALLOW – Into the woodwork

O formulă ideală de grup conţine muzicieni într-o relatie personală suficient de caldă pentru a petrece timp de calitate în studio şi pentru a permite să se întâmple orice din punct de vedere muzical, cu mult umor şi măiestrie, indiferent de dificultatea partiturilor. Basistul Steve Swallow, alături de partenera sa Carla Blay, care pe acest disc pune accent pe orgă, formează un combo proaspăt ca formulă şi abordare, în care îi adaugă pe Steve Cardenas la chitară, Chris Cheek la saxofon şi pe Jorge Rossy la baterie, muzicieni ale căror calităţi combinate reprezintă formula ideală de atac pentru partiturile liderului de grup. Swallow compune remarcabil, lucru cunoscut de 50 de ani. Rămâne de văzut dacă şi aceste compoziţii vor intra în grupul select al unor titluri precum „Falling Grace” sau „Olhos del Gato”. Piesele sunt diferit concepute, fiecare are propriul groove bine lucrat, dar totul este cântat lejer şi cu multă bucurie. Piesele sunt serioase, conepute în profunzime, interpretarea este matură, iar totul pare a fi cântat cu zâmbetul pe buze. La 13 ani după ce Steve Swallow a înregistrat într-o formulă de cinci, „Into the woodwork” vine cu un grup nou şi un repertoriu care stă printre cele mai bune lucrări dintr-o carieră de peste cinci decenii.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite