VIDEO 10 filme a căror acţiune se desfăşoară în mai puţin de 24 ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bruce Willis în „Greu de ucis“ FOTO Captură Youtube
Bruce Willis în „Greu de ucis“ FOTO Captură Youtube

Jurnaliştii de la revista „Time“ au întocmit o listă cu 10 filme a căror acţiune se desfăşoară în cel mult 24 de ore. Acestea au fost aranjate într-o ordine descrescătoare din punct de vedere al intervalului de timp în care se desfăşoară acţiunea.

„Do the right thing“ („Pizzeria lui Sal“ 1989)

 

Durata de desfăşurare a evenimentelor: o zi şi o noapte

Ce se petrece: Tensiunile de mult existente dintr-un cartier newyorkez cu rezidenţi de culoare ating apogeul într-o zi toridă de vară.

Detaliu interesant: Clădirea în care se afla faimoasa pizzerie a lui Sal a fost contruită pe un teren gol şi filmată în timp ce ardea cu adevărat, în punctul culminant al filmului. 

„Magnolia“ ( 1999 )

Durata de desfăşurare a evenimentelor: din după-amiaza unei zile şi până a doua zi, la răsăritul soarelui

Ce se petrece: Capodopera narativă densă a lui Paul Thomas Anderson spune povestea unui grup de oameni singuri şi pierduţi în Los Angeles.

Detaliu interesant: Scena de la finalul filmului, în care plouă cu broaşte, este bazată pe evenimente reale: un asemenea fenomen s-a înregistrat în 2009, într-un oraş din Japonia.

„Before Sunrise“ („Înainte de răsărit“ 1995)

Durata de desfăşurare a evenimentelor: din după-amiaza unei zile şi până la primele ore ale dimineţii următoare

Ce se petrece: Doi tineri turişti, un american şi o franţuzoaică, petrec o după-amiază minunată pe străzile Vienei, înainte ca el să fie nevoit să prindă avionul a doua zi dimineaţă.

Detaliu interesant: Riesenrad, Marea Roată Vieneză în care se dă cuplul, a apărut în numeroase alte filme, printre care The Living Daylights“ („Cortina de Fier“) şi „The Third Man(Al treilea Om).

„After Hours“ („O noapte ciudată“ 1985)

Durata de desfăşurare a evenimentelor: o noapte foarte lungă

Ce se petrece: După o scurtă întâlnire cu o femeie misterioasă, un salariat plictisit se aventurează şi devine captiv în Manhattanul anilor ’80 al lui Martin Scorsese.

Detaliu interesant: O noapte ciudată a fost scris de Joseph Minion ca proiect de licenţă în timp ce studia la Şcoala de Film a Universităţii Columbia, proiect pentru care a luat nota 10.

„The Breakfast Club“ (Şcoala de sâmbătă 1985)

Durata de desfăşurare a evenimentelor: într-o sâmbătă din luna septembrie, de la ora 7:06 la ora 16:00.

Ce se petrece: Cinci studenţi (de la tocilar la sportiv) dansează, se ceartă şi formează legături pe parcursul unui weekend petrecut în biblioteca unei şcoli, din cauza unei pedepse.

Detaliu interesant: Scenele de interior au fost filmate la liceul Maine North din localitatea Des Plaines, Illinois SUA, abandonat din cauza numărului scăzut de înscrieri, iar biblioteca a fost de fapt un platou uriaş, construit în sala de sport.

„Dog Day Afternoon“ („După-amiază de câine“ 1975)

Durata de desfăşurare a evenimentelor: o după-amiază şi o seară foarte călduroasă de vară (aproximativ 8 ore), în august 1972.

Ce se petrece: Un simplu jaf la bancă se transformă într-un circ mediatic în momentul în care cei doi hoţi începători, dintre care unul avea nevoie de bani pentru a plăti operaţia unui prieten, trebuie să se confrunte cu ostatici, poliţie, FBI şi jurnalişti.

Detaliu interesant: Melodiile Amoreena a lui Elton John şi Easy Living a lui Uriah Heep, ce se aud la începutul filmului la un radio din bancă, sunt singurele piese muzicale din film.

„Die Hard“ („Greu de ucis“ 1988)

Durata de desfăşurare a evenimentelor: un ajun de Crăciun plin de evenimente (circa 7 ore).

Ce se petrece: Un poliţist newyorkez soseşte în Los Angeles ca să-şi viziteze soţia, când se vede pus în situaţia de a o salva pe aceasta şi pe colegii ei de muncă, dintr-o clădire de birouri ocupată de terorişti.

Detaliu interesant: După ce apăruse deja în mai multe emisiuni TV şi în mult apreciate producţii teatrale, Alan Rickman şi-a făcut debutul pe marile ecrane cu Greu de ucis.

„My Dinner with Andre“ („Cina mea cu Andre“ 1981)

Durata de desfăşurare a evenimentelor: o cină de 6 ore

Ce se petrece: Un dramaturg ce se zbate pentru supravieţuire acceptă fără tragere de inimă invitaţia la cină a unui prieten apropiat şi mentor, temându-se că a fost abordat doar pentru bani. În realitate, conversaţia lor din timpul cinei este plină de personalitate, spirit şi umor.

Detaliu interesant: Deşi joacă în rolurile unor personaje denumite după ei însişi, atât Andre Gregory cât şi Wallace Shawn au declarat categoric că nu îşi interpretează propriile roluri, iar după multele parodii ce au urmat filmului, cea mai delicioasă şi amuzantă este considerată cea din Familia Simpson, în care tocilarul Martin joacă un joc video numit My dinner with Andre.

„High Noon“ („La amiază“ 1952)

Durata de desfăşurare a evenimentelor: 100 de minute, între 10:35 şi 12:15

Ce se petrece: Un şerif dintr-un oraş din New Mexico se hotărăşte să înfrunte un criminal pe care el l-a trimis după gratii, chiar în ziua în care trebuie să renunţe la insigna lui.

Detaliu interesant: În timp ce filmul este, în mod eronat, sărbătorit pentru desfăşurarea în „timp real“ (are 84 de minute), editorul Elmo Williams a făcut nişte tăieturi la montaj, astfel încât minutele din film să fie la fel cu cele reale, pe parcursul cărora se desfăşoară acţiunea.

Run, Lola, Run“ („Fugi, Lola, fugi“ 1998)

Durata de desfăşurare a evenimentelor: cele 20 de minute în care o tânără nemţoaică străbate în fugă străzile Berlinului

Ce se petrece: După ce primeşte un telefon panicat de la iubitul ei, Lola fuge pentru a-i sări în ajutor, într-o serie de trei scenarii, fiecare având un final diferit pentru Lola, iubitul ei cât şi pentru cei pe care ea îi întâlneşte pe drum.

Detaliu interesant: Culorile sunt folosite ca laitmotiv în acest film bogat din punct de vedere filosofic al lui Tom Tykwer. Roşul şi galbenul sunt asociate cu Lola şi cu iubitul ei.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite